Kun ei tiedä haluaisiko makeaa vai suolaista!
Tuulihatut ovat sisältä onttoja ja sisuksen voi täyttää kermalla ja hillolla. Nyt maistelimme herkkuja myös kirsikkahillon kanssa. Ihana herkku piristää päivää. |
Minulla on kummitellut tuulihatut päässäni koko blogini ajan. Olen niitä teiltä salaa jo leiponutkin useita kertoja, mutta herkkujen valmistus on aina yhtä katastrofaalista ettei siihen ole uskaltanut kameraa laittaa väliin. Alkuviikon sähköpostisaalis oli sellainen, että nyt oli saatava edes jotain hyvää piristykseksi. Uskon vahvasti lauseeseen: hyvä ruoka parempi mieli!
Niin oli minulla kuntokuurikin alkamassa, mutta se taisi kaatua siihen, kun puolen tunnin ulkoilun jälkeen tuntui välttämättömältä päästä takaisin sisälle viltin alle. Niin ja mikä onkaan ulkoilun päälle parempaa, kuin kuuma kahvi ja ihanat leivonnaiset. Kuntoillaan sitten, kun on taas ihmiskelit ulkona! Tämä on tätä tammikuuta.
Niin piti kertoa tuulihatuista. Maistoin ensimmäisen kerran tuulihattuja, kun olin pieni. Äiti kehui niitä maasta taivaaseen ja olihan ne todella hyviä kermavaahdon ja hillon kanssa. Niitä oli tarjolla myös häidemme kahvipöydässä ja aika ajoin leivon herkkua joko suolaisella tai makealla täytteellä. Parhaimmillaan tuulihatut ovat tuorejuustolla ja kylmäsavulohella täytettynä ja makeana versiona täytän herkut jäätelöllä ja marjoilla.
En todellakaan tiedä miksi, mutta tuulihattutaikinan joudun tekemään aina kahdesti. Eihän se haittaa. Tulee ne littanatkin tuulihatut aina syötyä. Tällä kertaa pursotin liian isoja palloja ja ne eivät jaksaneet kohota ihaniksi palleroiksi. Taikinan idea on varmaankin vesi joka höyrystyttyään saa taikinan koholle. Onneksi taikina antaa anteeksi rumat pursotukset ja lusikoinnit. Uunista tullessaan tuulihatut ovat aina kauniita.
Olen käyttänyt aina neljän munan reseptiä tuulihatuissa. Resepti on varmaan kaikkialla likipitäen sama. Nyt kurkin ohjetta Yhteishyvän sivulta. Itse lisään jauhoihin teelusikallisen leivinjauhetta.
Laitoin jäätelön omiin kulhoihin ja sieltä se oli helppo lusikoida tuulihatun väliin. |
Aivan ihania! |
Tuulihattu resepti (40 kpl)
Ainekset:
125 g voita2,5 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
Laita uunipelti valmiiksi ja laita uuni lämpenemään 200 °C. Ota kananmunat lämpenemään pöydälle.
Mittaa kuivat aineet sokeri, suola, leivinjauhe ja vehnäjauho kulhoon. Sekoita keskenään.
Laita kattilaan voi ja vesi. Ota liesi päältä kunnes seos kiehuu ja voi on sulaa.
Lisää voi ja vesiseokseen kuivat aineet. Sekoita puukauhalla. Anna seoksen muuttua massaksi. Anna massan hiukan jäähtyä.
Lisää kanamunat massan joukkoon yksitellen vatkaten samalla sähkövatkaimella. Taikina on valmis, kun se on tasaista ja alkaa hattivattien lailla kiipeämään vatkaimiin.
Laita taikina pursotinpussiin tai lusikoi pellille. Älä pursota liikaa taikinaa vaan jätä tuulihatut pieniksi.
Laita uuniin alaosaan ja anna olla uunissa n. 18 minuuttia.
Ota uunista ja anna jäähtyä. Tarjoile jäätelön, mustikoiden ja hillon kanssa. Tai täytä leikkeleellä ja tuorejuustolla.
Aluksi sekoitin jauhot vesi ja voi seokseen. Sitten annoin massan jäähtyä. Lisäsin munst yksitellen ja massasta tuli sileää ja paksua. |
Tuulihatut kannattaa jättää pieniksi että ne kohoavat uunissa kunnolla. Jos tuulihatut ovat liian isoja ne lössähtävät, kun ne ottaa pois uunista. |
Valmiit tuulihatut ovat ihanaisia palleroita. |
Ja niin hyviä! |
Niin ja huomasittekos blogiani voi nyt seurata Facebookissa. Päivittelen sinne ensimmäisenä uudet postaukset ja muuta mukavaa. Saa tykätä ♡
Nam! Ihana postaus ja hienot kuvat! :)
VastaaPoistaKiitos Sara! Hienoa että tykkäät kuvista ja postauksesta! Oli kyllä sellainen piristys, että tänään on jo käyty raikkaassa talvi-ilmassa pitkällä lenkillä. Ehkä noiden nimi pitäisi olla hyväntuulenhatut.
PoistaIhanaiset herkulliset hyväntuulenhatut! Nam!
VastaaPoistaKiitos Helmiriitta! Onneksi tuli taas tehtyä kaksi taikinaa, niin riittää hyvää vielä kahvittelulle. Littanatkin ovat ihan hyviä ;)
PoistaTuulihatut nam, en osaa tehdä mutta tosi hyviä ovat. Ihanat kuvat!
VastaaPoistaTuulihattujen teossa on joku taika, että ensimmäiselle taikinalle käy aina jotenkin hullusti. Pitäisi vaan sisukkaasti kokeilla uudelleen. Kiitos, tykkäsin myös kuvista.
PoistaIhanan, herkullisen näköisiä tuulihattuja ja kuvat ihan nappiin. Yksi huomautus: reseptisi ainelistassa ei mainita lainkaan kananmunia.
VastaaPoistaT. Täysin arkista
Kiitos! Kananmunat olivat lähteneet karkuun tarvikelistasta. Onneksi sait ne kiinni! Laitoin ne nyt paikalleen ja suljin portin.
PoistaKiitos, oli kiva kattaa pöytä ihan kahdelle ja kuvata ihan ajatuksella. Hienoa, että se näkyy.
Mun on jo pitkään pitänyt testata tuulihattuja, mutta jotenkin oon aina aatellut, että niitä on tosi vaikea tehdä. Tai siis että ne lähinnä juuri lässähtävät helposti, mut kokeilemallahan se selviää! :)
VastaaPoistaTuo lässähtäminen on se juttu. Kesällä riitti että oli liian kostea ilma. Auttaa ainakin pari vinkkiä: tee taikinasta paksu ja sitten yritä saada lusikoitua mahdollisimman pieniä. Ehkä kannattaa varata parin taikinan ainekset ja asennoituu leipomaan uudelleen. Todellakin, kokeilemalla se selviää!
PoistaTuulihattuja tein joskus yli 40 vuotta sitten. Sitten löytyi kananmunaallergia ja lopetin suosiolla noiden valmsitamisen. Sitä ennen ne olivatkin mukavaia tarjottavia. Ah, miten mieli tekisi maistella - herkulliset kuvat.
VastaaPoistaOi oi, harmi että kananmuna ei sovi. Kokeile siedättää sitä allergiaa pellillisellä hyväntuulenhattuja ;) Eikös siedätys ole hoitokeino allergiaan. Kiitos, tykkäsin myös kuvista.
PoistaNam - pitääpä joskus koittaa!
VastaaPoistaKokeile ihmeessä. Pienetkin varmasti tykkäävät.
PoistaOi tuulihatut on mun ehdottomia lemppareita! Mulla ei kyllä riitä usko omiin leivontataitoihin niin paljon että lähtisin edes kokeilemaan, harmi kyllä. Mutta syön niitä mielelläni :D
VastaaPoistahanna
www.hannamariav.com
Hei, älä nyt vielä heitä kirvestä kaivoon. Eihän siitä,tiedä kuin hyvin onnistut. Minulla on vaan niin huono tuuri. :)
PoistaKauniit kuvat. Kiitos reseptistä.
VastaaPoistaKiitos! Ole hyvä! Toivottavasti maistuu!
PoistaNo, nyt tuli kauhean hinku tehdä tuulihattuja! Edellisestä kerrasta on jo aivan tolkuttoman kauan! Itse asiassa niin kauan, että en edes muista...taisimme asua vieä edellisessä kodissame ja siitä on no....melkein 10 vuotta. Olisikohan korkea aika tehdä tuulihattuja jo! :D Ihanaa päivää! <3
VastaaPoistaAiheutinko tuulihattubuumin? Ne ovat kyllä aivan ihania ja maku palkitsee katastrofit. Nyt vaan täyttämään herkkusuut tuulihatuilla.Ihanaa päivää sinullekin!
PoistaOn herkullisia kuvia ja tuulihattuja. Niitä pitäisi joku kerta tehdä.
VastaaPoistaKiitos Arleena! Tuulihattuja onkin hyvä tehdä, kun munia on menossa vanhaksi. Kaikki raaka-aineet löytyy leipojan kaapista.
PoistaLurpsis, miten herkullisia kuvia!<3 Jostain syystä olen mieltänyt tuulihatut juhlatarjoiluihin, ei ole edes tullut mieleen, että niitä voisi tehdä muutenkin!;D Tämä sun postaus laitetaan nyt korvan taakse, ja alan muuttaa omaa käsitystäni.:)
VastaaPoistaMoikka! Kiitos! Minustakin tuulihatut kuuluvat juhliin, mutta niitä on hyvä harjoitella ennen juhlia. Ehkäpä niitä ei saa tehdä liian usein etteivät ne menetä taikaansa.
PoistaTuulihatut ovat kyllä hyviä mutta vaikea tehdä, ohjetta kun täytyy noudattaa tarkalleen tai käy hassusti..
VastaaPoistaIhan totta! Monta kertaa ajatus herpaantuu ja onkin tekemässä jotain ihan muuta. Mutta ehkä harjoitus tekee mestarin myös leipomisen mielenhallinnassa :).
PoistaIhanan herkulliset kuvat, kyllä tuulihattubuumia tuntuu ilmassa olevan. Tässä miettii kuumeisesti alanko kokeilee tekemään itsekin vai haenko ensi hätään Lidl pakasteessa pikkupaketin iltakahville. Olet jauhopeukalo!
VastaaPoistaKiitos! Jos on kananmunia ja rasvaa, niin kivempi tehdä itse. Ulkona tuiskuttaa niin kovasti lunta, ettei sinne kannata lähteä. Hih jauhopeukalo!
PoistaVoi miten herkullisia! NAM! <3
VastaaPoistaKiitos! Pieni tykkäsi näistä myös. Ihan liian hyviä. ;)
PoistaNAM! Tuulihatut ovat kyllä paras asua mitä lapsuudestani mummulassa muistan, jos salaista voikastiketta perunoiden päälle ei lasketa :P Mä olen yrittänyt tehdä tuulihattuja iät ja ajat ja aina ne vaan epäonnistuvat. Toisaalta, mä en kyllä mikään jauhopeukalo olekaan, pitää varmaan laittaa mies asialle haha. Kiitos reseptistä, otetaan talteen :)
VastaaPoistaHihh! Nyt voitkin kokeilla ohjeellani. Yritän kirjoittaa sellaiset ohjeet että miehenikin onnistuisi reseptistä. Täytyy muuten pistää testiin... Mutta leipomisen ydin taitaa olla vaikeuksien kautta voittoon ja tekemällä oppii. Kyllä se peukalo siitä jahottuu!
PoistaNam! Kyllä nyt sokerilakkolaista koetellaan!
VastaaPoistaMaukasta tammikuuta!
Oi voi! No ihan varmasti! Sokerilakko on aika kova juttu tammikuussa, tai yleensä aina ;) Voihan nuo tuulihatut tehdä suolaisiksi ja jättää sen 2 tl sokeria pois. Toivotan sinulle mielenlujuutta ja hyvää itsekuria!
PoistaSiis niin nam!! Upeat herkulliset kuvasi...oih ja voih ja sokeriton pitäs olla mutta kuvasi saa mut lankeeman makeaan.. 😋
VastaaPoistaVoi ei sinäkin! Onkohan kaikki sokerilakossa juuri nyt? Minä voisin olla sitten heinäkuussa, kun on mansikka-aika ja aurinko paistaa. Ei näin kylmästä selviä ilman sokeria hrrr.. Kiitos Irkkunen!
PoistaTuulihatut eivät ole oikein onnistuneet kun joskus nuorena niitä värkkäsin joten olen jättänyt ne suosiolla toisille leipureille. Ehkä nyt voisi kokeilla. Hienot suussasulavat kuvat ja ohjeet olet laittanut. Sopivat tammikuuhun mainiosti.
VastaaPoistaKiitos! Toivottavasti onnistuisi nyt. Täytyy laittaa mies testaamaan reseptiä, kun kohta on minun synttärit. Se taitaa olla parasta tammikuussa:)
PoistaNAM :)
VastaaPoistaKiitos! Hih, olivat kyllä ihan liian hyviä!
PoistaOi mitä herkkuja.
VastaaPoistaKiitos Kirsi!
PoistaWau!! Osaat tehdä tuulihattuja. Ne on ihan älyttömän huipun makuisia. Itse en ole koskaan uskaltanut alkaa kokeilemaan. Se on sellainen leipojan taidonnäyte. Mieheni aloitti tässä kuussa kondiittorikoulun ja odotan innolla, milloin hän loihtii keittiössämme tuulihattuja. Heh.
VastaaPoistaJuu! Kyllä olen itsepintaisesti opetellut! Ne on aivan ihania! Ihan loistavaa, kun on mies joka on käynyt konditoriakoulun. Olisi ihanaa saada kakkua sänkyyn!
VastaaPoistaNamskis :)
VastaaPoistaEnpä olekaan tehnyt tuulihattuja sitten lapsuudenkotiaikojen ... Oliskohan ollut peräti yläasteaikoja ... Eli siitä on pitkä aika!
No niin nyt vaan vispilät heiluamaan ja liesi tulille. Sitten on jo tuoreessa muistissa näiden maku! Ihania!
PoistaOi ja voi! Onko laitaa laittaa herkkuja houkuttelemaan - ei vaineskaan :) Onnistuneet kuvat, ja tuulihatut ovat hyviä niin makeana kuin suolaisenakin.
VastaaPoistaOli pakko! Nyt kun niistä viimein sai kuvia otettua, niin on pakko näyttää näitä kaikille! Niin ovat! Kiitos!
PoistaWau!! Muistan tuulihattukokeiluni - tuli pannukakkuja :) Ehkä uskaltaisin jo uudestaan - kiitos reseptistä!
VastaaPoistaHei, mutta ne ovat älyttömän hyviä pannukakkuja, joten ei siinä huonosti käy! Ole hyvä! Toivottavasti nyt onnistuu!
PoistaKivan erilainen postaus :)
VastaaPoistaKiitos! Niin erilainen noihin muihin haastekuviin verrattuna, nyt osui tammikuulle leivontaa.
PoistaSöpöjä palleroisia! Sokerilakko ja nälkä on juuri oikea hetki tulla katselemaan tällaisia kuvia. :D Tosin tuulihatut jäävät muutenkin syömättä kananmunan takia, mutta ehkä mä joskus kokeilen niitä viime kesän munattomia hittiversioita kik-herneliemen kanssa. :)
VastaaPoistaSinullakin sokerilakko! Eikö kesä ja mansikka-aika olisi parempi sokerilakolle? Nyt on muutenkin jo niin kurjaa :P Ai oli munattomia tuulihattuja,? Viime kesänä kyllä katselin munattomia ohjeita, mutta minulta meni ohi.
Poista