Merilohi mausteliemessä, resepti joka sopii juhlaan!
Lasimestarinlohi on liemessä kypsytettyä norjalaista merilohta. Sillin ja lohen ystävälle tämä on mainio herkku jouluun ja juhlaan. |
Meidän jouluun kuuluu ehdottomasti erilaiset kalaruoat. Meillä joulupöydässä on graavilohta, kylmäsavulohta, suutarinlohta, katajanmarjasilliä, mätiä ja lasimestarin lohta. Tajusin vasta nyt että se on ihan kamalaa raakaa kalaa inhoavalle. Huikopalaksi on sitten vähän kalkkunaa tai ankkaa. Kaloja syödään meillä voileipien päällä, juustojen ja salaatin kanssa. Joulupöydässämme on enemmän vaikutteita ruotsalaisesta smörgåsbordista, kuin suomalaisesta kinkkua ja laatikota notkuvasta joulupöydästä.
Valmistin lohen pari yötä aikaisemmin, jotta lohi ehtii maustua kunnolla. Sain samalla tuhottua kallisarvoisen Riihimäen säilykepurkin, johon lohi on helppo valmistaa. Oli nimittäin vanhasta tottumuksesta kuumentamassa purkkeja tappaakseni pöpöjä ja unohdin laittaa kuuman purkin alle pehmeän alustan. Pöydän päällä purkki poksahti ja meni säröille. Tästä syystä purkit pitäisi aina kietoa pyyheliinaan tai sanomalehteen ja laskea puulevyn päälle. Onneksi ei räjähtänyt silmille. Ei tullut taaskaan sirpaleita. Joissakin resepteissä tämä ruoka tehdään lasikulhoon, ehkä se voisi olla helpompi juttu ensi kerralla.
Tämä lasimestarinlohen resepti on ehdottomasti sellainen, jonka haluan jakaa juhlamenuuta suunnitteleville. Ihastuin lasimestarinloheen suurissa juhlissa, johon oli katettu tarjolle erilaisia kaloja. Kannattaa ainakin joskus kokeilla, kun on valmistamassa graavilohta. Puolet lohipalasta voi laittaa purkkiin kypsymään ja puolet voi sitten graavata.
Nyt on kyllä pakko sanoa että mahani on kuin anakondalla joka on syönyt vesipuhvelin. Nyt alas menee vain kupliva kivennäisvesi ja odotan että kaikki syödyt herkut sulavat ensi kesään mennessä.
Meidän koti on pukeutunut jouluun. |
Tässä teille minun suuren herkkuni lasimestarinlohen resepti. Toivottavasti pidätte siitä, yhtä paljon kuin minä. |
Lasimestarinlohi resepti
Ainekset:
600 g merilohta
1 kpl iso punasipuli
Mausteliemi:
2 kpl porkkanaa
3 dl valkoviinietikkaa
1 l vettä
3 dl sokeria
4 rkl suolaa
2 tl sinapinsiemeniä
4 kpl pieniä laakerinlehtiä
3 tl kokonaisiavalkopippuria, maustepippuria, viherpippuria.
Valmistusohje:
Kuori ja pilko porkkanat.
Laita mausteliemen ainekset kattilaan kiehumaan.
Keitä kunnes, porkkanat ovat kypsiä.
Anna jäähtyä.
Etsi sopivat min. 2 l lasiastiat ja pese ne kunnolla.
Pilko punasipuli.
Leikkaa ruodoton ja nahaton merilohifilee kuutioiksi. Tärkeää että lohi on norjalaista merilohta, sillä oikein suolaisen meriveden lohessa ei ole loisia.
Lisää astiaan lohikuutiot ja lisää lohien päälle hivenen suolaa. Laita lohien päälle punasipulia.
Kaada liemi lohen ja sipulin päälle että ne peittyvät.
Anna maustua vuorokauden jääkaapissa ja maistele.
Nauti sitten saaristoleivän ja tuorejuuston kanssa pienenä suolapalana.
Mielenkiintoinen valmistustapa lohella, en ollut ennen kuullutkaan. Itse en kalaa valmista, mutta uskon, että porukat olisivat erittäin kiinnostuneita reseptistä, pitääkin linkkailla! :)
VastaaPoistaKiitos! Anna vaan resepti eteenpäin. Minusta tämä on aivan ihanaa. On paljon miedompi maku kuin sillissä ja silakassa,ei ole niin "kalainen". Tämä on jo pitkään kuulunut meidän joulupöytään.
PoistaKiva saada pikkupurkillinen lohta tuliaiseksi! Kauniit kuvat jouluilusta!
VastaaPoistaOle hyvä ja kiitos! Tämä on kyllä kiva vieminen, jos saa purkin kiinni tiiviisti. En muistanut yhtään mikä oli se kikka kotitölkin saamiseen ilmatiiviiksi. Kylmää tai kuumaa piti olla, mutta aamuyöllä ei enää niksipankki avautunut harmaissa aivosoluissa.
Poista