torstai 1. kesäkuuta 2017

Frillamekko Letti-puuvillasta ja paskin päivä ikinä

Oli ihan pakko ommella Lettiä, kun muutkin!


Ompelin Vimman puuvillaisesta Letti-kankaasta frillamekon. Kurkkaa ohje! Sain sentään napin ompelun menemään sujuvasti, muut hommat menivätkin sitten päin honkia. Hyvä, ettei henki mennyt. 

Pieni sai ihana puuvillamekon kesäjuhlia varten.



Ompelin Pienelle ihanan frillamekon Vimman Letti-puuvillasta. Olen varmaan joskus kertonut, että en ole oikein ymmärtänyt Letti-hypetystä. Sitten ajattelin, että kai jokainen itseään kunnioittava, lapsilleen ompeleva äiti ompelee ainakin yhden Letti-vaatteen. Vaikka ihan vaan siksi, että tyttäreni voivat jakaa muiston kankaasta yhdessä muiden saman ikäisten kanssa, kun ovat isoja. Voivat sitten isona nauraa, että; "mullakin oli!".


Kangas on Vimman puuvillaa ja se toimii hyvin juhlamekossa. Onhan se juhlavampi kuin trikoo. Sain pari palaa tilattua ja onneksi omat Letti-palani olivat ihan kunnossa.

Vimman Letti-kuosi on aivan ihana myös puuvillassa. Minun on pakko sanoa, että kyllä tämäkin kuosi kääntää pään.

Puuvillaisessa frillamekossa on Raglan-hihat, jotta se on helppo pukea ja riisua. 


Miten mekko on tehty? 


Mekon kaava on sama kuin unelmahaalarissa. Tein haalarin yläosasta Raglan-paidan rypytyksellä ja ompelin hameosaan frilloja. Oman kaavan saa helposti, kun ottaa kaapista sopivan Raglan-mallisen paidan ja levittää sen päälle leivinpaperin ja piirtää läpi hiukan suurempana. Sitten mitataan vain sopiva korkeus hameelle ja helmalle. Tietysti nuo röyhelöt olisi helppo ommella myös valmiiseen t-paitaan.


Aloitin ensin selkäaukon teosta. Ompelin pienen leikatun apukankaan (leikattu ohuesta lakanasta)  päällispuolelle aukon reunoja mukaillen ja käänsin kankaan sitten nurjalle puolelle.

 Kaula-aukossa on ommeltu samasta lakanakankaasta  kuja kuminauhalle jolloin se ryppää kankaan kivasti ja ei tarvitse murehtiä lörpähtävää kaula-aukkoa. Kuminauhan toinen pää toimii napin kiinnikkeenä, näppärää!

 Halusin elää vaarallisesti ja tikkasin kaikki tikit mustalla valkopohjaiselle kankaalle. Uuu!

Hame osa oli helpompi. Ompelin ensin röyhelökappaleet yhteen päistä renkaaksi ja käänsin sisään nuppineuloin ja tikkasin alareunan.

Hameessa käytin pientä apukangasta johon ompelin röyhelöt sitten kiinni. Ja taas kerran laskostin frilloja ja ompelin laskostetut päät kiinni röyhelöiden välissä olevaan apukankaaseen. Sen jälkeen saumuroin röyhelöt ja hameosan kunnolla kiini paitaosaan. 

Alla oleva kuva varmaan helpottaa ymmärtämään mitä tarkoitin!

Puuvillaisen frillamekon ohje.



Ompelin selkä-aukkoon apukankaan. Se ommellaan oikealta puolelta päälle ja käännetään sisäpuolelle. Silloin reunoista tulee siistit. Tämä ommellaan ennen kaula-aukkoa ja kaula-aukon kuminauhakuja tulee näiden päälle.



Kaula-aukossa on kuminauha ja loppupala kuminauhaa on käännetty napinläveksi.


Hyviä nämä yksinkertaiset keksinnöt. Onneksi edes napin ompelu sujui eilen.

Paskin päivä ikinä


Eilen oli huonoin päivä ikinä. Sain kuulla, että olin jäänyt työpaikkahaastattelussa toiseksi, olin kuulemma huonompi Excelissä kuin se toinen hakija. Mietin miten ihmeessä he voivat tietää?

Hammaslääkärissä sain allergisen reaktion puudutteesta ja kurkku ja kitalaki turposivat  niin ettei henki meinannut kulkea. Turvotus laski ja kokosin itseni niin, että hammas saatiin lopulta vedettyä pois. Kyllä säikäytti!

Lohdutukseksi olin varaamassa kylpylää ja sitten luin pienen tekstin, että kylpylä on poissa käytöstä just silloin. Tietenkin ihana, ihana kangas loppui nettikaupasta sillä aikaa, kun sähläsin hotellivarausta. Mies sanoi jo siinä vaiheessa, että: "Älä tee mitään, tänään ei ole sun päivä, ole vaan tekemättä mitään siinä sohvalla". Plääh!

No mut hei, onnistui sentään napin ompelu tuohon mekkoon! Tavallaan onni onnettomuudessa, sillä ehkä tuon työnhaun oli tarkoitus antaa vain suuntaa ja harjoitusta.  Unelmapaikka odottaa tuolla jossain ja seuraavaan haastatteluun olen valmis! Se oli kuitenkin vasta toinen hakemus.

Nyt tiedän, että olen puudutteelle allerginen ja tieto siitä saattaa joskus pelastaa henkeni tai tyttöjen! Ja jos kylpylä- ja kangasrahat säästetään ulkomaan matkaa varten, niin hammas ei ainakaan tulehdu kesälomareissulla. Niin ja onhan noita matkavaatteitakin jo valmiina.

Silloin kun asiat loksahtavat kohdalleen, niin silloin sen on tarkoitus mennä niin.  Uskon, että paskoillakin päivillä on tarkoitus.  Onneksi nyt saa juoda lämmintä kahvia ja toivon että flunssan ja allergiareaktion viemä ääneni palautuu viikonloppuna. Akaw!

Onneksi nämä omat kurjuuteni, eivät lopulta ole kovinkaan isoja.

Eilen minusta ei olisi saanut näin hehkeää kuvaa. 




No mut hei! Ei se mee ihan putkeen Cumuluksellakaan :) Niillä taitaa kesällä ja talvilomalla olla myös niitä auki olevia kylpylöitä ;)


10 kommenttia:

  1. Voi vitsit, olipa hauskasti kirjoitettu ja ihanaa että osaat ottaa paskatkin päivät positiivisella ajattelulla. :D Hieno mekko ja mä en myöskään ymmärrä tota letti hypetystä, mut ei kai mun tartte kun on poikalapsi... Tai ei kai nyt niilläkin pidä olla lettii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Eilen ei ihan tuolta tuntunut, mutta onneksi kun pysähtyy ajattelemaan, niin olo on flunssasta huolimatta ihan onnekas. Hmm oon nähny poikien t-paitoja Letistä. Pitää, pitää ;) Mut ehkä se juju on suomalaisen suunnittelun suosiminen. :)

      Poista
  2. Paskassa päivässä oli kumminkin jotain positiivista, olet kyllä todella taitava ompelija! Siis todella ihana frillamekko <3

    Jossakin kohtaa oli suuri hypetys lettejä kohtaan mutta nykyään ne ovat jo niin arkipäivää etten itse enää niinkään välitä, paitsi tällaiset itse tehdyt tuotokset :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi tosiaan ompelin eilen vain napin, muuten mekko ei olisi ehkä niin hieno. Ja taitavasta en osaa sanoa, mutta kehitystä on tapahtunut!

      Minusta on kiva bongailla muiden itse tekemiä vaatteita ja ehkä siksi Letti kääntää mun pään, samoin kuin muut tutut kuosit. ♡

      Poista
  3. Olipa hyvin käännetty tappiot voitoksi. Upea mekko. Mulla oli mummoni ompelemia mekkoja, kun olin pieni. Ihan vasta joku sanoi päiväkerhossa, että hänelläkin on samasta kankaasta mekko ollut pienenä, kun nyt olin pukenut oman mekkoni lapseni päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juuri tuota tarkoitin. Olipa kiva juttu, että tuli kertomaan ja hän pääsi myös omiin muistoihinsa hetkeksi. Sitä tulee havahduttua monta kertaa ajatukseen, että arki nyt on tyttöjen lapsuusmuistot. <3

      Poista
  4. Ihana mekko! Huonot päivät harmittaa aina, mutta niilläkin on tarkoituksensa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisi ihana saada tuomoinen itselleenkin ♡ Niin pitää ajatella! Kivaa sunnuntaita!

      Poista
  5. On kyllä ihana mekko, tuosta samasta kankaasta kun saisi aikuisille version!

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on aikuisile oma versio Vimman sivuilla. Mutta olen miettinyt mitä siitä itselle tekisi. On ollut aika paljon kaikkea jonossa :) Kiitti!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡