torstai 14. tammikuuta 2016

Jogurttikakku hurmaa

Hain kesän muistoja appelsiinisesta jogurttikakusta


Appelsiinijogurttikakku on kuin juustokakku. Sen reunat ovat kuin kakulla ja sisältä se on mehukas juustokakku. Kirpakka appelsiini tuo upean tuoksun ja viimeistelee maun. Koska talvella on hyvä kerätä lämmittävää rasvakerrosta, korvasin puolet jogurtista mascarponella.

Yksinkertaisen kauniin kakun voi koristella pitsinauhalla.


Jogurttikakku muuttuu kraaterimaiseksi, kun sen ottaa uunista. Kakku on parhaimmillaan, kun se on jäähtynyt, sillä lämpimänä kakun keskiosa voi tuntua raa-alta.


Kelasin vanhoja postauksia läpi ja löysin ihanat kuvat viime kesän turkkilaisista jogurttikakkusista.  Ne olivat aivan ihania! Eilen sitten sain aikaiseksi leipoa ison jogurttikakun, koska halusin johonkin leivonaiseen lisätä appelsiineja.

Hullaannuin appelsiineista ja mietin mihin niitä käyttäisin. Tuossa pari postausta sitten Eeva kirjoitti että foolihappoa olisi hyvä syödä ennen raskautta ja mielenkiinnolla luin aiheesta enemmänkin. Luin, että foolihapon vähyys ihan normaalin aikuisen ruokavaliossa  voi ilmetä ainakin väsymyksenä ja haavaumina suupielissä ja että keskimäärin sitä saadaan vähemmän mikä on saantisuositus. Googlettelin sitten lisää, että hedelmistä kiweissä ja appelsiineissa on luonnollista foolihappoa, samoin kuin täysjyvässä, vihreissä kasviksissa jne.

Onhan nämä omat päätelmäni ihan höpöjä, mutta kokeilen nyt auttaako appelsiinien syönti suupielien kuivuuteen.  Saahan sitä kokeilla. Meillä on kuitenkin yritetty syödä monipuolisesti ja ravintolisien syönti lähinnä pelottaa. Tiedän, ettei pitäisi sukeltaa mihinkään vitamiinimaailmaan tai ainakaan kirjoittaa siitä. Ruokavalioissa ja vitamiineissa on niin monta erilaista koulukuntaa ja se on kuin sohisi tikulla muurahaiskekoa. Katsotaan nyt auttaako appelsiinin syönti iho-ongelmiin. Väsymykseen ainakin näyttäisi auttavan postauksen kirjoittaminen päivällä.

Niin se kakku! Kokeilin muuntaa kakkua vähän juustokakkumaisempaan suuntaan. Korvasin puolet turkkilaisesta jogurtista mascarponella ja puolet jogurtista oli ihan tavallista jogurttia. Facebookkiin kirjoittelinkin, että postaan tänään jogurttikakun innoittamana jos uunin henki on suosiollinen. Tästäkös uuni sitten kimpaantui ja kakun pinta sai kauniin ruskean kuoren. No ei se aina mene kuin Strömsössa.

Tämän kaltaisia ihanuuksia söimme häämatkallamme Turkissa. Siellä oli aivan valtavat jälkiruokapöydät, jotka notkuivat toinen toistaan makeampia leivoksia. Niin ihanaa!


Minun jo matkatessani muistoihin pieni päätti tuoda meren meille kotiin. Pisara pisaralta..

Jogurttijuustokakku

Ainekset
1,5 dl sokeria
4 munaa ( valkuaiset ja keltuaiset erillään)
1 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta jogurttia
200 g mascarponejuustoa
 1 sitruunankuori tai 1/2 appelsiinin kuori ( nyt tein sitruunalla)
1 sitruunan mehu tai 1/2 appelsiinin mehu (nyt tein sitruunalla)
 appelsiiniviipaleita


Valmistusohje
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen

Voitele kakkuvuoka.
Pese hyvin sitruuna tai appelsiini tiskiharjalla raanan alla. Kuivaa ja raasta kuori.

Vatkaa keltuainen ja sokeri pysyväksi vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää taikinaan jauhot, vaniljasokeri ja appelsiinin tai sitruunan kuori sekoittaen kevyesti kumikaapimella.


Lisää joukkoon kevyesti kumikaapimella sekoittaen mascarpone ja  jogurtti.


Lisää joukkoon appelsiinin tai sitruunan mehu ja sekoita kevyesti.

Vatkaa toisessa pienessä kulhossa munanvalkuaiset. Lisää vaahtoon lopuksi vähän sokeria ja vatkaa lisää, kunnes vaahto on valkoista ja kiiltävää.


Nostele valkuaisvaahto kevyesti taikinaan ja vatkaa kevyesti, jotta taikina säilyy kuohkeana.

Kaada taikina  kakkuvuokaan ja asettele päälle appelsiinin viipaleet.

Laita uuniin alaosaan paistumaan.


Paista uunissa noin. 50 minuuttia. Ota uuni pois päältä vähän aikaisemmin, kun uunista alkaa tulemaan ihana kakun tuoksu. Ehkä silloin uunin henki on suosiollisempi.


Ota uunista ja anna jäähtyä vuoassa. Älä itke kun kaunis kakkusi  lässähtää. Niin kuuluu tapahtua. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja maista vasta sitten kun kakku on jäähtynyt. Kakun tulee jähmettyä uunista tulon jälkeen sopivaksi, muussa tapauksessa kakun rakenne voi tuntua raa-alta. 

Uunista tullessaan kakku on aivan mahtavan muhkean ja mehukkaan näköinen. Anna sen silti jäähtyä, sen kuuluu keskeltä lätsähtää.


Ehkä reunat vähän tummuivat, mutta ei onneksi maistu vielä palaneelta. Vuoka saattoi olla liian korkea meidän uuniin.

Turkkilainen jogurttikakkuresepti on hyvä ottaa talteen, se on ihanan mehukas ja saa varmasti kiitosta kahvipöydässä. Olkoon uuninne suosiolliset!



4 kommenttia:

  1. Ompas hyvän kuuloinen resepti ja ihanan näköinen! Täytyy kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona! Tämä korvaa kivasti kuivakakun ja on niin mehevää! Muista malttaa että kakku jäähtyy kunnolla. Hyviä herkutteluita!

      Poista
  2. No jopas herahti vesi kielelle pelkkien kuvien perusteella jo! Testaan todellakin! Hih ihana tuo nokkamukisankari kuvan taustalla <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Katja! Hihh pieni on aina touhuamassa silloin, kun äiti kuvaa! Sattui tulemaan kuvaan, kun otin piirakan kaapista. Kerro sitten mitä tykkäsit!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡