keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Syksyn kaunein pipo?

Pipoja merinovillasta ja Nupun hortensioista


Ompelin ehkä syksyn kauneimman pipon. Päällinen hortensiakuvioista kukkatrikoota ja vuori lämmintä merinovillaa. Merinovillaan on liitetty sana Mulesing. Mitä se tarkoittaa?





Ompelin syksyn kauneimmat pipot, ainakin omasta mielestäni. Pipoissa on päällä hortensiakuvioista trikoota ja vuorena lämmintä merinovillaa. Ihastuin jo kesällä NuppuPrint Companyn tulossa olleeseen hortensiakuvioiseen Syysmuutto-kuosiin. Kun kangas viimein ilmestyi  sitä oli tilattava heti. Nyt sitä on joustocollegenakin.


Hortensiat lintuineen ja liloine virnoineen näyttivät niin kauniilta kuvassa ja vielä kauniimmalta, kun sen paketista avasin. Ai niin! Otin sen nauhalle! Alapuolella on paketinavausvideo!




Ompelin siitä samantien pipot itselleni, tytöille, kummitytölle ja mummille. Ihanat pinkki ja harmaa sopivat talvitakkiini ja tyttöjen softshelleihin. Ja kuosi on pipoon todella kaunis.  Puolimetriä hortensiaa ja puolimetriä merinovillaa riitti hyvin viiteen pipoon ja kahteen  tuubihuiviin, joten siihen nähden kankaiden hinnat posteineen tuntuivat melkein kohtuullisilta. 

Tyttöjen tuubihuivissa on 2/ 3 merinovillaa ja sitten loput kaksinkertaista kukkatrikoota. Pipot on tehty taas kerran Paapii Pipo-kaavalla klik* ja oma kaavakoko on L. Adlibriksellä on toimituskulut yli 10 e ostoksiin 0 euroa, jos miettii tuon kirjan hankintaa tai  "parin" lankakerän. Klikkaa kirjaan tästä

Merinovilla on interlockia ja tilasin sen Käpyseltä.  Metrin palasta puolet riitti myös huiviini. Pala on vielä ompelematta, mutta se on jo ollut menossa mukana. Jännä, ettei kangas ole vielä purkaantunut. Ehkä ompelen sen vielä, kunhan ehdin. 

Jotenkin tuntuu nämä itsetehdyt pipot ihan loistojutuilta ainaisiin pipo-ongelmiin.

Meillä on taas kerran samanlaiset pipot. 




Merinovilla ja Muleasing 

Kun metsästin edullista merinovillaa, niin törmäsin usein tekstiin:" 100% Muleasing-vapaa". Mietin, että mistäköhän myrkystä on kyse ja valitsin merinovillat, jossa tuo teksti luki oikein isolla. Nyt viimein ihan mielenkiinnosta lähdin sitä Googlettamaan. Kyse ei ollutkaan myrkystä vaan ihan muusta.

Kuvahaku näytti järkyttäviä kuvia verisistä lampaiden pepuista ja mulesing paljastui kirurgiseksi toimenpiteeksi, jossa lampaan pepusta leikataan ihoa pois, jotta siihen kasvaisi arpikudos.  Tuo leikkaus tehdään merinolampaille, koska arpeutuneeseen ihoon ei muni lihakärpänen, niin kuin kosteaan peppuvillaan. Menetelmällä estetään kärpäsen tuomat haavatulehdukset ja kivuliaat sairaudet kun toukat alkavat kaluta lihaa.  Kuulostaa ihan järkevälle.  Huono puoli leikkauksessa on, ettei siinä käytetä kivunlievitystä ja nahan skalpeeraus tuo varmasti kipua niityllä juoksenteleville karitsoille vielä pitkään.  Jäätävää.

 Mitä enemmän näihin juttuihin havahtuu, sitä alkaa enemmän pohtia oman kuluttamisen vaikutuksia. Ensimmäinen askel on tiedostaminen. Pitää myös muistaa, että jokaisella on lupa tehdä valintansa itse.

Sain itselleni edullisen mulesing-vapaan merinovillahuivin. Kangas on vain leikattu ja kietaistu kaksin kerroin. Paljonko säästin? 

Lämmintä syyslomaa! 

14 kommenttia:

  1. Sä teit kauneimman pipon, mä tein rumimman peiton :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö ihan samaa just nauroin meidän otsikkoja :D

      Poista
  2. On aivan ihana pipo. Miten sait tuon ihana reunan, vai onko merinovuori vaan hiukan pidempi kuin trikoopäällinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rina! Tuo merinoreuna tulee, kun molemmat ovat samanpituisia. Ja villa vielä elää käytössä.

      Poista
  3. Oi, ihania pipoja <3 Mukavaa torstaita Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Niitä syntyi kyllä hyvä läjä. Kiva kun tykkäät myös. Torstaissa parasta on, että huomenna on perjantai! 🍁🍃🍂👌

      Poista
  4. Kauniit pipot koko perheelle. Ihailen vain näppäryyttäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kiitos Marja! Yritän väkisin tartuttaa mun innostusta. Näistä pipoista on muuten helppo aloittaa ihan ompelukoneella.

      Poista
  5. Tosi kaunis kuosi pipoissa! Mä oon pitkään yrittänyt saada siskoa ompelemaan mulle uuden pipon, mutta eipä taida kiireiltään ehtiä. Voisitko tehdä vaikka postauksen helpoista piponteko ohjeista niin voisin itse kokeilla? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tehdä ihan oma kaava, niin voi sitten vapaasti jakaa täälläkin. Mutta siihen mennessä kannattaa lainata kirjastosta tuo Paapiin kaavakirja lapsille. Siinä on hyvä kaava (L koko) ja selkeät ohjeet. Tai kokeile tätä Noshin lippapipoa ilman lippaa: https://nosh.fi/files/Kaavasivut/NOSH_Lippaipipokaava_092014%20FI.pdf Surrautat vaikka kapeaa siksakkia kaikki saumat ihan ompelukoneella. Ja vanhoilla t-paidoilla voi harjoitella :D

      Poista
  6. Hienoja pipoja,

    mutta erityisesti kiitos tästä postauksesta tuon mulesing-aiheen takia. Olin siitä joskus kuullut, mutta sitten taas unohtanut. Onneksi en ole merinovillaa ostanut enkä toivottavasti australialaista villaa muutenkaan. Pitää tutustua aiheeseen tarkemmin, mutta kyllä maallikollekin tulee mieleen, että menetelmän käytössä ja siinä ettei kivunlievitystä käytetä on taustalla taloudelliset syyt ja että pienemmissä kasvatusyksiköissä ja kiinnittämällä hygieniaan enemmän huomiota tuollaista menetelmää ei tarvittaisi.
    Tässäpä tulikin pohdittavaa. Maailmassa on eläinsuojelullisiakin ongelmia niin paljon, etten ainakaan minä jaksa enää kaikkea miettiä koko aikaa, mutta onneksi edes välillä jotain.

    Ihanaa lauantaita! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Minulla on mennyt mulesing ihan ohi ja tuntui hyvälle herätellä siitä myös muita. Varmasti monta eettisesti arveluttavaa juttua on meilläkin käytössä, kun ei vaan tiedä. Tästä oli joku kohu useampi vuosi sitten. Itselläkin se meni ihan ohi. Tarkistin just omat adlibris-langat ja ne olivat mulesing vapaata. Onneksi.

      Poista
  7. Aivan ihastuttava tuo kangas! Värit ja kuvio on niin mun mieleen! Teillä on kyllä varmasti syksyn kauneimmat pipot!

    Tuosta kankaasta saisi varmasti upean tunikan (terveisin tunikahullu) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan varmasti saisi tunikan tai mekon! Käy kurkkaamassa uusin postaus. Ompelin tytöille tuosta mekot. Tosin sinisenä. Ihana kangas ja nyt sitä on myös joustocollegena. Sun sisko pääsee kohta surrauttamaan 😉

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡