sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Belle Époqueta etsimässä: Schaumanin linna

Komea kivilinna Jyväskylän rantamaisemassa



Syksyinen Schaumanin linnan puutarha vetää katseet. Vaikka puutarhaa on menossa talviunille se on rakennettu näyttäväksi. Tulee mieleen Keski-Euroopan kartanomiljööt. Tuolla terassilla olisi ihana juoda kuppi kahvia. Näitkö sinä leijonat?

Schaumanin linnan piha ja pääovi. 

Olimme kävelylenkillä Jyväskylän Lutakossa. Kaunis punainen rakennus pysäytti katseemme ja ihmettelimme sen puutarhan hienoutta, vaikka syksy onkin jo pitkällä. Kaunis hopeapajujen verhoama rantaviiva kätkee taaksen loistokkaan linnan, Schaumanin linnan. Sitä herää oman kotikaupungin yllätyksellisyydelle ja kauneudelle vasta kun niihin törmää ihan konkreettisesti. 

Kaunis puutarha ja upea rakennus lumosivat minut täysin. Aloin jo mielessäni suunnittelemaan herkkupöytiä ja telttoja linnan pihalle. Puutarha on kuin tehty suuria puutarhajuhlia varten. Teki mieleni jo soittaa ja kysyä onko se mahdollista?

Olen nähnyt linnaa vain vilahdukselta ajaessamme siitä ohi ja kuullut että kaunis linna on kuulunut vaneritehtaan pietarsaarelaiselle tehtaanomistajalle Wilhelm Schaumanille. Todellisuudessa linna kuului tehtaalle.

Linnan tunnelma on viikonloppuna unenomainen ja se sopisi hyvin kuvauspaikaksi pukudraamaan. Tuonne kun pystyttäisi juhlatelttoja ja viettäisi suuria puutarhajuhlia. Olen häkeltynyt.

Remontti on vielä hieman kesken. 

Linna on kuin postikortti ulkomailta.



Schaumanin linnassa on salaperäisyyttä sillä se on yksityisalueella ja aidan takana piilossa.


Tätä edustuslinnaa alettiin rakentaa vuonna 1922, jolloin Belle Époque aikakausi oli jo sotien mukana valunut hiekkaan. Linnaa voidaan pitää kauniin ajan hedelmänä ja se valmistui 1924. Vaikka Schauman nimi toistuu lutakon niemen alueella useasti Wilhelm Schauman ei päässyt koskaan ihailemaan nimeään kantavaa linnaa tai yhtiönsä perustamaa vaneritehdasta. Wilhelm Schauman kuoli vuonna 1911, samana vuonna jolloin vaneritehdas perustettiin. Kuoleman jälkeen Oy Wilhelm Schauman Ab jatkoi lukuisien yritysten liiketoimintaa. 

Vaneritehtaan toimitusjohtaksi valittiin dipblomi-insinööri Bruno Krook vuonna 1917.  Hän päätti rakentaa valtaisan 2400 m2 linnan kysymättä siitä edes työnantajiltaan, tehtaan osakkeenomistajilta.

Bruno Krook valitsi linnaa suunnittelemaan serkkunsa arkkitehti Gunnar Achilles Wahlroosin. Linnaan haettiin vaikutteita Saksasta ja aristokraattisesta elämäntyylistä. Krook asutti linnaa vuoteen 1929 saakka, kunnes johtaja Krook irtisanottiin erimielisyyksien johdosta tehtaan osakkeen omistajien kanssa. Tämän jälkeen linnaa on asuttanut vaihtuvat tehtaanjohtajat perheineen. Täytyy käydä kirjastosta lainaamassa Maria Pecoraron kirjoittama kirja Schaumanin linna, Tehtaanjohtajan koti Jyväskylässä.

Lutakon vanhasta Schaumanin vaneritehtaasta on muistona vielä korkea piippu. 


Nykyään linnan omistaa Arkkitehtisuunnittelu Jukka Tikkanen Oy joka on vuokrannut tilat kansainvälistyneelle Tana Oy:lle. Valitettavasti linna ei ole vieläkään auki yleisölle ja minäkin pysyin aidan ulkopuolella. Kunnioitettavaa on että linnalla on nyt suojelija, jolla on vahva halu pitää linnasta huolta, niin että linna on tulevienkin sukupolvien ihailtavana. Onneksi tätä mahtavaa rakennusta on mahdollista ihailla näin kävelylenkin  muodossa ja samalla käydä vaikka teellä siellä Lutakon Leidissä.



Koodilla kookosnu3 saat 15% alennuksen nu3 kookosöljystä. Tarjous on voimassa 31.10.2015 saakka.
kookosnu3
Yksi alennuskoodi/asiakas. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin.

6 kommenttia:

  1. Varmaan olisi hieno vierailujen kohde ..."patruunamiljöötä" ... kokea että nähdä myös sisäpuoli !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Keskisuomalainen oli käynyt kuvaamassa remointoituja toimitiloja. Täältä löytyy kuvia : http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/salaperainen-linna-toimitilaksi-kurkista-schaumanin-linnaan-sisalle/2059517

      Tosin avoimien ovien päivä olisi hieno juttu!

      Poista
  2. Ihastuttava rakennus ja puisto.
    Muistelen nähneeni joskus TV:ssä esitellyn paikkaa hieman, mutta en muista miten paljon esimerkiksi sisätiloja näytettiin.
    Kiitos kauniista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, minustakin paikka oli häkellyttävän upea. Miltä se näyttääkään kun aurinko paistaa ja puutarha on parhaimmassa kukassaan. Ole hyvä!

      Poista
  3. Vanha, upea rakennus. Näitä ihastelisi kyllä vaikka kuinka pitkään! Ihana, kun postasit tämän iloksemme. <3

    Sain muuten vihdoin, viime viikon katastrofien jälkeen, tehtyä käsityö Liebsterin. :) Venyi vähän alkuperäisestä suunnitelmasta. Anteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka kiitos! Minäkin olisin mielelläni tujotellut ja kiertänyt moneen kertaan rakennusta, mutta ei kehdannut mennä yksityisalueelle hiippailemaan.

      Kiitos minä käyn kurkkaamassa Liebsterin. Palkinto sekoittaa aina vähän julkaisusuunnitelmat. Hihii, hyvää kannattaa odottaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡