tiistai 7. kesäkuuta 2016

Rähjäterassin muodonmuutos, miten laitetaan terassi kuntoon?

Meidän terassi oli kuin hylätty laituri ja nyt se on kuin uusi!

Vanha terassimme sai uuden ilmeen. Mikä oli hienointa, tässä homassa ei miestyökaluja tarvittu. Riitti ihan pesu ja öljy pintaan. Varmaan monilla on sama työ nyt käsillä, sillä pitäähän terassit saada taas kesäkuntoon.

Terassista on tullut pienen lempipaikka. Siellä voi tehdä lentoharjoituksia ja moni naapuri on hieronut silmiään aamukahdeksalta ja ihmetelleet miksi meidän perhe juoksee ympäri terassia luuta jalkojen välissä. Hauska kuulla pienen suusta :"äiti lentää".


Katoimme terassin pienelle pöydälle Pip Studion kuppini ja herkkupullaa. Pullan reseptin laitan tänne joskus myöhemmin. 



Kesäkuun sää on todellakin kuin yleensä juhannuksena, niin  kylmä ja koleinen! Meillä on nyt terassi ja vasta pääsimme juomaan siellä ensimmäiset aamukahvit. Muuttaessamme ihailin takapihan rinnettä vaikka muut kauhistelivat sen savista ja karua olemusta. Ihana vihreys on nyt peittänyt rinteen ja sieltä täältä pilkottaa kukkivia puita. Meidän terassi oli myös aika karua katseltavaa ja sille todellakin piti tehdä jotain. Nyt voin sitä viimein ylpeänä esitellä.

Terassi oli vanha ja rähjäinen ja sen päälle oli satanut monet siitepölyt ja lumet ilman, että sitä oltiin pesty. Se näytti lähinnä hylätyltä laiturila savimaan ja risujen keskellä. Rakenteeltaan terassi oli onneksi kunnossa ja olin vahva uskossani, että terassista tulee vielä hyvä. Ennen sateita roiskuttelin terassille Tolua ja toivoin että sade piiskaisi puun puhtaaksi. Sade ei tosiaan pessyt terassia, mutta pesuaine sai liottaa likaa märällä terassilla rauhassa.  Yhtenä kauniina päivänä nostin terassille kaksi ämpärillistä laimennettua tolua ja ja aloin hinkata sitä juuriharjalla. Mies ja pieni pesivät vielä viimeistelykierroksen ja tosiaan terassi muuttui jo ihan eri näköiseksi.

Vaikka puu on kyllästetty ajattelin että terassi näyttäisi kauniilta öljyttynä. Saimme puun melko puhtaaksi, mutta siellä täällä laudoissa kukki vihreää levää ja harmaita laikkuja. Vanhaa kyllästettyä puuta voi jo öljytä, mutta ihan tuoreeltaan kyllästetylle se ei käy. Idea öljyämisessä on että puun tulee imeä öljyä itseensä jolloin se alkaa hylkimään vettä ja likaa. Öljyä ei saa vetää maalimaisina kerroksina vaan se tulee sutia ohuelti ettei pintaan jää kiiltävää kalvoa.  En ilmeisesti ollut saanut tarpeekseni kyykkäämisestä vaan kyykin vielä kahteen kertaan koko terassin läpi. Yritin hieroa öljyä mahdollisimman tasaisesti ja vähän muutama lauta kerrallaan, jotta  ei tarvitaisi ruveta pyyhkimään ylimääräistä öljyä pois.  

Terassi kuivui muutamassa tunnissa ja sen jälkeen se tuntui tahmealta pari päivää. Nyt terassi näyttää ihan uudelta!  Siinä viihtyykin jo ihan erilailla ja kahvikin maistuu, kunhan sen muistaa juoda lämpimänä. Hyttysille ja tuolle siitepölylle pitää varmaan tehdä vielä jotain, mutta parempi laittaa silmät kiinni ja nauttia kahvista.




Tältä terassi näytti ennen, kuin se tolutettiin. Pinta oli täynnä maatuneita lehtiä, harmaata hometta ja vihreää limaa. Yök!


Pieni sai hangata myös tiskiharjalla terassia kuntoon. Pitkävartinen juuriharja ei ollut niin tehokas, kuin pieni kyykkymalli, mutta toimi hyvin terassia huuhdellessa. Painepesurilla olisi varmaan tullut nopeasti valmista, mutta tuntuu hurjalta kuluttaa niin isoja määriä vettä.



Tolu on kyllä oma suosikkini, kun jotain pitää oikeasti pestä. Arvatkaapa miten vaaleat saunanlauteista tuli?



Etsin netistä edullisimman puuöljyn, jossa oli käytetty luontaisia öljyjä ja jonka roiskeet voi pyyhkiä ihan vedellä. Prismassa oli tätä Woodcare.Guide Puuöljyä 2,7 l tonkissa  ja maksoi 15,95 e . Ei paha! Purkki riitti hyvin terassin öljyämiseen toistamiseen ja vielä pihakalusteisiin. 


Aika iso kontrasti tuolla pestyllä ja öljytyllä puupinnalla. Puuöljyissäkin löytyy harmaita sävyjä ja joitakin joita voi sävyttää mieleisekseen.


Onneksi terassin kunnostus ei ole niin iso tai kallis urakka. Nyt terassi saatiin juhlakuntoon ja siellä kelpaa kahvitella ihan muutenkin. Ehkäpä terassista pidetään nyt parempaa huolta! Osasin!


Osallistun tällä postauksella Pienen linnun MakroTex-haasteeseen. Kuvahaasteen aiheena on kesäkuu. Ajattelin että terassin kunnostus sopii teemaan, kuin nenä päähän. Eikös se ole ajankohtaista, kun tuo männyn siitepölytys viimein hellittää?

Katso uusi postaus!
Miten tehdä boheemi kukkakimppu?



32 kommenttia:

  1. Voitto kotiin! Ja tärkeää huomata, että osaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tässäkin taas sai huomata että sitkeys palkitaan!

      Poista
  2. Upea terassi tuli ja nyt kelpaa juoda kahveja siellä koska vaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt kun kelit alkavat taas lämmetä niin eiköhän kahvittelut jatku takapihalla. Pieni sai lahjaksi kummitätiltään söpöt posliinikupit, joten niillä katetaan vielä monet prinsessakahvit.

      Poista
  3. Hyvän näköinen tuli. Nuo kupit ja kattaus. <3 Meiltäkin löytyy tuollainen pieni maitokannu, se on söpö. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on iso kuppi, keskikokoinen kuppi ja pieni kuppi. Hih! Kuulostaako tutulta? Olen myös ihastunut noihin Pip-astioihin, ihana että löytyy muitakin ihastuneita.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos! Ihmettelin itsekin miten terassi muuttui noin paljon!

      Poista
  5. Hieno terassi teillä!
    Nuo kahvikupit on niin ihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Harmi että kun noita hamstrasin noita teekuppeja oli jäljellä vain yksi, mutta voihan sen kattaa karhuperheen tyyliin.

      Poista
  6. Hieno tuli - kesään kuuluu kaikenlaisia pihapuhdetöitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On kyllä ihana kun pääsee tekemään kaikenlaista mitä parvekeasunnossa ei ole päässyt touhuamaan. Jännä muuten miten tuo väri muuttui vielä kuivuessaan punertavammaksi.

      Poista
  7. Kesällä on mukava puuhastella ulkona. Terassi kaunistui uutta vastaavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! On kyllä ihana kun ulko on ihan oven takana. Ei tarvitse pukea kovasti päälle, kunhan saa jotkut kengät jalkaansa. Kiitos!

      Poista
  8. Teidän kesäkuunne alkoi sitten työn merkeissä. Lopputulos oli kyllä sen arvoinen. Ja maistuvat pullakahvit välissä.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin suurin hommahan tuossa on se urakkaan ryhtyminen. Se on kyllä välillä vaikeaa. Onneksi uutuuden innolla jaksettiin maaliin asti. Oli muuten supernamipullaa! Täytyy naputella resepti vielä tännekin.

      Poista
  9. Terassin uusi elämä. Hieno tuli terassista. Ja kahvi maistuu terassilla juoden aina paremmalta :)
    Kiva kesäkuun postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula! Terassista tuli niin hieno että into iski myös naapuriin ja sielläkin on nyt uuden näköinen terassi. :)

      Poista
  10. Puuöljyllä saa aikaan taikoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin saa! En edes muistanut, miten hyvä tulee.

      Meillä oli joskus puuveneen kunnostusprojekti, mutta reiät oli kyllä liian isot. Eipä nyt ainakaan ihan heti homehdu sekään.

      Sisälle tuo öljy ei sovi, kun siinä on niitä homeenestoaineita.

      Poista
  11. Kerrassaan upea muodonmuutos. Tykkään. Tuo tekemäsi kattaus on ihanan herkkä ja kesäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä helppo muodonmuutos, näin jälkeen päin. Kiitos! Noilla kupeilla saa aina kesän kattaukseen. Nyt kun tulisi vielä lämmin!

      Poista
  12. Upea lopputulos tosiaan! Taidan panna tuon Puuöljyn ostoslistalle.
    Viimeinen kuva on aivan ihana, mikä vehreä paratiisi ja suloinen kattaus! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öljyllä saa kyllä nättiä aikaiseksi. Mietin olisiko tummanharmaa ollut hyvä myös? Kiitos Sara! Nyt tuo vihreä paratiisi avautuu silmien eteen joka aamu. Ihanaa!

      Poista
  13. Ihana rauhallinen paikka istahtaa kahville ja antaa katseen vaan levätä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ihanaa istahtaa hetkeksi kahville. Nyt kun tuulee silmät jäävät kiinni tuulessa heiluviin puihin. Lumoaa melkein, niin kuin tulenliekki.

      Poista
  14. Tulipa nätti! Kyllä kelpaa kahvitella.

    VastaaPoista
  15. Kokemuksesta olen oppinut että kannattaa valita liuotinohenteinen puuöljy. Vesiohenteisella sivelty terassi on jo seuraavana kesänä yhtä kulahtanut kuin öljyämätön. Harmittaa kun näkee ison vaivan ja saa taas seuraavana vuonna tehdä saman uudelleen. Vähän kalliimpi ja pikkuisen työläämpi liuotinohenteinen puuöljy tuo pidempään kestävän ja kauniimmaan lopputuloksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä vinkki! Raskaana ollessa ei tuntunut hyvältä ajatukselta nuo liuotinohenteiset, mutta varmasti tulee kestävä.

      Poista
  16. Tiesitkö, että painepesurien virtausnopeus on 230-600 litraa tunnissa, kun taas tavallisen puutarhaletkun lävitse virtaa tunnissa noin 3 500 litraa vettä? Painepesurit ovat siis säästeliäitä ja ympäristöystävällisiä. ~Myy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Hyvä niksi niille, joilla on pesuri ja sille vesipiste ja käyttöä muutenkin. Tuohon kannettiin vesi ämpärillä niin virtausnopeus oli sitäkin pienempi.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡