perjantai 26. toukokuuta 2017

Sydäntalvi ja unelmahaalarit tyttönupuille

Ompelin tytöille haalarit Nupun suosikkikankaasta. Kurkkaa ohje!

Ompelin tytöilleni ihanuuksia! Suloinen haalaripuku suloiselle tyllerölle. Kuosina ihana Sydäntalvi. 


Haalaripuku on mukava kävelemään opettelevalle vauvalle. 


Olen kuolannut jo pitkään Nuppu Print Companyn Sydäntalvikangasta ja haaveillut, että saisipa siitä tytöille mekot. Kangaserä loppuu miltein aina, joten oli onni, että sain palan yhteistyönä. Olin niin iloinen kankaasta, että ompeluprojekti alkoi samantien. Tuntuu kuin olisin harjoitellut ompelua pelkästään tätä projektia varten. Ainakin ompelu sujui!  Ehkä se johtui siitä,että tiesin saavani tytöilleni maailman suloisimmat vaatteet.  Kuosi on ainakin minusta nyt kaikkein suloisin.  Iso kiitos Nupulle!

Onneksi unelmat voivat toteutua, jos uskaltaa tarttua ideaan. Se jäi minulle vahvasti mieleen, kun juttelin Nupun Jennin ja Satun kanssa. He olivat ryhtyneet tuumasta toimeen ja vuoden työn jälkeen heillä on käsissään ihana oma yritys ja pakottain upeita kankaita ja nyt vielä ihan oma lastenvaatemallisto. Ei ihme, sillä Nupun kukkakuosit kääntävät pään. He lupailivat, että uusia kuoseja tulee kausittain ja nyt viimeksi nettikauppaan ilmestyi Satun kuvittaman Yö-kirjan kukkaset ja sitten ne ihanat Nuppu-lastenvaatteet! Klik*
Koska ompelu sujui päätin jakaa ohjeen myös teille. Kysy ihmeessä, jos tuntuu että ohjeista puuttuu jotain. Kuminauharypytykset olivat helppo ommella. Alalankana on kuminauhalankaa ja ommellaan vain suoraa. Kuminauhalanka pitää vain muistaa solmiaJätin pukuun hieman kasvunvaraa, jotta puku mahtuu vielä heinäkuun helteissä. Sydäntalvikuosi on parhaimmillaan selkeissä leikkauksissa. Frillamekossa kuvio häviäisi. Olin jo kaivamassa tuttuja mekkokaavoja esiin, mutta sitten halusin kokeilla jotain muuta. Halusin jotain sellaista mitä on helppo pukea päälle kun lähdetään kaupungille, juhliin tai kylään.

Löysin Pienen vanhan suosikkihaalarin ja muistin miten paljon sitä pidettiin silloin kun se mahtui päälle. Haalari on kuin mekko, mutta sen kanssa ei tarvinnut etsiä sopivia leggiksejä. Seisomaan ja kävelemään opettelevalle haalari on niin kiva juttu!

Vauvan Unelmahaalarin kaava


Unelmahaalarin Ompeluohje:Tarvitset:
1 m kangasta
kuminauhaa kaula-aukkoon
Kuminauhalankaa
Vaatteen väristä ompelulankaa ja
5 kpl neppareita

Leikkaa:
3 paria nappilistakaarretta ( leikataan toinen peilikuvana)
2 kpl hihapalaa kaksinkerroin taitettuna
2 kpl housu ja paitaosaa yhdistettynä. Säädä pituutta lapsen mittojen mukaan. (Mittaa haarasta kaula-aukkoon ja lisää 5 cm)
1 kpl  haarakiila ( salmiakin muotoinen pala jossa sinistä. Syntyy kun leikkaa housunhaaraa kankaasta. Käännä palaa 90 astetta. )
2 kpl  7,5 cm korkeaa ja kaavan lahkeen leveää  resoripalaa tai samaa kuosia. Käytetään kaksinkertaisena.
1 kpl 3 cm leveää resoria tai samaa kangasta kaula-aukkoon. Pituutena voit käyttää omaa päänympärystä. Sillä kaula-aukkoon pujotetaan kuminauha.


Ompele:

Ompele ensin haarakiila takakappaleeseen.

Ompele nappilistakaarreparien päät yhteen 3 erilliseksi kaareksi. Huomaa,  että kaaresta tulee  silloin saman muotoinen kuin huosun haara.

Ompele kaksi nappilistakaarta yhteen. Tee sauma sisäkaaren sisäpuolelta. Leikkaa kaaren päät avonaisesta reunasta hiukan viistoon. Ompele kaari kiinni takakappaleeseen ja haarakiilaan.


Huolittele jäljelle jääneen kaaren ulkokaarre ja ompele sisäkaarre kiinni etukappaleeseen.


Ompele kuminauharypytykset puvun yläosaan 6 kpl etu ja takakappaleeseen. Käytä alalankana kuminauhaa ja ylälankana vaatteeseen sopivaa. Minulla oli ompelukoneessa tikin pituus 4. Jätä kuminauhaa pätkä aloitukseen ja lopetukseen. Muista solmia!  Ne voi halutessaan päätellä.


Ompele etu ja takakappaleet yhteen kainalosta lahkeeseen päihin sisäpuolelta  ja omplele lahkeet sisäosasta nappilista kaarteiden päätyyn asti.


Ompele hihapalojen pisimpään suoraan päärmeet.

Ompele hihat, niin että päärmeiden päät tulevat kainaloon ja taite olkapäähän.

Ompele kaula-aukkon päärmeen päät yhteen renkaaksi. Ompele ensin kiinni toinen puoli sisäpuolelta. Pujota kuminauha kaula-aukkoon ja kiinnitä sieltä täältä nuppineuloilla. Ompele päärme sisäpuolelta, kantaten reunat sisään. Jätä pieni aukko kuminauhalle, vedä kuminauhan päät ulos ja päättele kuminauhan päät yhteen, kun  kaula-aukko om mielestäsi sopiva. Ompele kuminauhan kolo kiinni.

Kiinnitä nepparit nappikaarilistoihin. Huomioi että neppari tulee kiinni takaosan ulkopuolelta ja etuosan sisäpuolelta.

Ompele lahkeiden resorit tai samaa kangasta olevat suikaleet renkaiksi nurjalta puolen. Taita kaksinkerroin.  Ompele kiinni lahkeisiin nurjalta puolelta.

 Päättele ja leikkaa langanpätkät. Tässä vaiheessa vaate on jo lapsen päällä, kun ei millään malta odottaa!

Nepparit oli helppo kiinnittää! Kesähatun lieri on kaksinkertainen ja taitettu alareunasta.  Pipon yläosaa on madallettu. 


Haalarikaavassa on Raglan-hihat. Se on ihan paras kun siitä voi tehdä niin monenlaista. Minulla oli jo ensimmäisiä haalareita varten kaava valmiina, tosin kokoa piti lisätä kasvaneelle Kesäheinälle.

Ideana oli että rypytän yläosan kuminauhalangalla ja pukuun pukeudutaan alakautta neppariluukusta. Muutin kaavaa, niin että pukuun tuli väljyyttä,  haaraan tuli neppariliuskat ja leikkasin lyhyemmän hihan.

Isosiskon haalarit puetaan yläkautta selässä olevasta aukosta joka on kiinni napilla. Silloin haaran nappilistoja ei tarvita.

Nyt kun vain riittäisi lämpöisiä kelejä, jotta puku pääsee käyttöön. Onneksi lämpöä riitti. 


Isosiskon Unelmahaalarin kaavan piirsin leggarin etuosan kaavan ja raglapaitakaavan yhdistelmällä. Takana on napillinen selkä-aukko, josta haalari puetaan päälle. Nyt kelpaa humputella mummin kanssa kaupungilla. 

Käykääpä osallistua Nupun pipoarvontaan Facebookissa klikkaa sinne tästä. Arvonta päättyy 28.5. Klo 18.00

Osallistun näillä nupuilla joka viikonloppuiseen Mansikkatilan mailla kukkailotteluun!

26 kommenttia:

 1. Ihana kangas. Olisipa tästä kankaasta perheen äidinkin haalarikankaaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, niinpä! Onneksi otin mummilta ennen lähtöä kaavat hänen päällään olleesta t-paidasta. Hih saan siitä itsellenikin haalarikaavat tehtyä, vihreään haalarihousuun yhdistettynä. Riittäisikö kangas omaan :)

   Poista
 2. Miten sä onnistutkin aina bongaamaan näin ihania kankaita! Saisimpa tuommoisen haalarin (tai mekoon) itsellenikin! Aivan älyttömän kaunis kangas!Tosi kivannäköiset nuo haalarit! Ja varmasti kätevät :)

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih!Olen kangashamsteri. 🐹Onneksi tosiaan ompelenkin niistä jotain. Olisi kyllä ihana kokeilla tehdä aikuisten vaatetta. Pelkään että menee pieleen ja kangas pilalla. Mutta ehkä tästä rohkaistuneena.. Bongasin sun kamerapostauksessa tämän saman kuosin vihkona. 🌹🌸🌼

   Poista
  2. Aikuisten pilalle menneestä vaatteesta saa kuitenki lapsille usein viel tehtyä jotain. Näin itse mietin ku lempparikankaita itselleni ompelen 😄

   Poista
  3. Heh juu!Tuo on niin totta! Onneksi mun tytöt on niin pieniä, nii silputustakin saa jotain aikaan :) Näistä rohkaistuneena olen eilisillan tusannut jotain itselle. Tietenkään ei ole valmiita kaavoja, niukka pala kangasta ja hirmuinen innostus! Kiitos!

   Poista
 3. Itse suloisuudet - kuin pieniä kukkasia ovat he <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Tytöt ovat innokkaita kukkien ystäviä myös.

   Poista
 4. No nyt on super söpöyttä teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, meillä on hetkemme. Onneksi niistä on valokuvat. Kiitos ja ihanaa viikonloppua!

   Poista
 5. Oi vitsi miten suloinen puku, nyt on kyllä erittäin hyvin onnistunut ompelus ja kangasvalinta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen itsekin niin iloinen noista! Täytyy sanoa, että nyt meni nappiin ja kestää (minusta) lähempääkin tarkastelua.

   Poista
 6. Ihana kangas ja hienot asut suloisten tyttöjen yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on oikein kukkaystävien unelmakangas! Ihanaa sunnuntaita!

   Poista
 7. Wow! Munkin pitänee hakea vaikka äidiltä kone lainaan!! :) Ehkä osaisin vielä ommella. . tosi kiva puku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Sano itselle että osaat, niin jo rupeaa syntymään :D

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos! Söpösten päällä nuo ovat kyllä supersöpöt. Ihana tehdä jotain, mistä tulee niin paljon iloa! Ainakin itselle!

   Poista
 9. Voi apua miten ihana kuosi kankaassa ja ihana haalarimalli. Osaisimpa itsekin ommella lastenvaatteita ja noh, tytöille on aina kaikkea kivempaa kun pojille. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noita kuoseja on pojillekin ja valmiina vaatteina tuolla Nupun verkkokaupas. Tosin ei ihan noin herttaisen ihanaa <3 kiitti!

   Poista
 10. Voihan suloisuus! Jos meillä olisi vielä pieniä taapertajia, tuommoinen olisi niiiin kiva ja kesäinen. Iloista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin että tuollainen haalari olisi kiva itsellekin hih.. Iloista loppuviikkoa sinnekin! <3

   Poista
 11. Kaunis haalari ja hieno idea pipossa, kyllähän siihenkin lieri sopii. Liityin lukijaksikin, niin osaan tulla toistekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuosta lieripiposta tuli toinenkin idea,mutta täytyy jättää hautumaan. Kiitos, että jäit lukijaksi! Kävin kurkkaamassa ihanaa blogiasi ja sinäkin sait uuden lukijan <3 Näkemisiin siis!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡