torstai 26. huhtikuuta 2018

Tiedätkö kuka vaatteesi tekee?

Valmistetaanko sinun vaatteesi kurjissa työoloissa? Oman mekkoni ompelin itse joten sen alkuperä on tiedossa ja kurjista työoloista ei voi hirveästi valittaa. Oletko sinä hurahtanut kotimaisiin vaatemerkkeihin tai ompeluun ihan vain eettisyyden takia?  


Oma mekkoni on ommeltu Aarrekidin Snakes-collegesta. 


Tätä Aarrekidin Snakes-kuosia olen pitänyt aarteenani jo pitkään. Kun olin varma, että saan tehtyä mekosta täydellisen uskalsin sen leikata. Tykkään, ihan lemppari! 








 


Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumousta ja kysymys kuuluu: Tiedätkö kuka tekee vaatteesi? 


Nykyään on kysymykseen helppo vastata: minä itse!  Ainakin osan. Nyt vietetään vaatevallankumous-viikkoa ja kampanja kehottaa avaamaan silmät vaatteiden alkuperälle. Pelottaa ajatella miten jotkut juoksuhousuni on saattanut ommella joku, jonka pitäisi olla koulussa eikä ompelemassa satojen tovereidensa kanssa pölyisessä romahdusvaarassa olevassa tehdashallissa. Tuskin siellä on myöskään ajatustakaan käytetty materaalin laadukkuuteen tai myrkyttömyyteen. Kukahan vaatteeni on tehnyt tänään? Omasta kaapista löytyy kotimaisia suosikkimerkkejä kuten Mainiota, Papua ja Noshia. Toivoa on siis olemassa, että vaatteiden eettisyys on trendikästä!

Tämä ajatus antaa minun jatkaa omaa hurahdustani kotimaisiin vaatemerkkeihin ja kankaisiin. Ja hauskinta tässä hurahduksessa on, että meitä on paljon muitakin.  Sitä kiinnittää huomiota ihan eritavalla, mitä kenelläkin on päällä. Kun vastaan tulee joku tuttu kuosi, sitä hymyilee itsekseen, että onpa ihana vaate sinulla ihanalla hurahtenaalla.  Arvatkaapa miten ihastuksissaan sitä taputtaa käsiään kun näkee herkun Papun Nakki-paidan Puoli Seitsemän ohjelmassa.  Jee! Mitä luulet  löytyykö heti jutun juurta, kun kaksi hurahtanutta tapaavat sattumalta?


Tämä Aarrekidin Snakes-collarista ompelemani pusero on kääntänyt monen hurahtaneen pään. Oletko jo nähnyt heidän uudet kuolattavat kuosit? Oi joi !
  Aarrekidin tuotteiden taustaa löytyy täältä. Klik!    

Ja kankaita ja vaatteita täältä! klik*


Vaikka äitien ompeluolot eivät kotona aina ole mitä parhaimmat, niin kyllä ne aina Bangladeshin tehdasompelimon työolot voittaa.




Mietitäänpä tätä? Oletko kurkannut missä vaatteesi valmistetaan? Onko eettisyyslupaukset olleet pettymys?


12 kommenttia:

  1. En todellakaan tiedä kuka on meidän perheen vaatteet ommellut. Meillä on paljon suomalaisia vaatteita, mutta löytyy myös H&M:n vaatetta ja sit urheiluvaatteita vaikka kuinka monelta eri brändiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja varsinkin pienet kasvaa nopeasti ulos entisistä, ettei perässä pysy. Toivoisi, että isot brändit ottaisivat työolot ja laadun paremmin huomioon.

      Poista
  2. Ennen olin tarkempi siitä mitä ostin, mutta viime aikoina on ote päässyt lipsumaan. Toivottavasti voin pian sanoa myös, että "minä ite!" kunhan saan hankittua ompelukoneeseen uuden johdon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti johto löytyy pian! Kun ompelee itse osaa jotenkin paremmin kiinnittää huomiota hyviin vaatteisiin. Ei se varmaan pahasti lipsu :)

      Poista
  3. Tiedän, minä. Loput tulee kirpputoreilta, myös lähes kaikki materiaali. Itse osallistuin tänäkin vuonna vaatteen tarinan muodossa tähän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Arvasinkin! Sulla oli kiva postaus aiheesta!

      Poista
  4. Hyvä kun tätä asiaa nostetaan esille, toivottavasti isotkin yhtiöt ottavat onkeensa ja parantavat työolosuhteita. Itse olen viime aikoina pyrkinyt kierrätykseen eli hankkimaan omat vaatteeni käytettynä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja yleensä kierrätyksestä löytyy niitä hyviä ja kestäviä vaatteita. Liian hyviä heitettäväksi pois. Just vasta muisteltiin sitä uutista kun tehdas romahti ompelijoiden päälle. Ihan hirveää.

      Poista
  5. Vaatevallankumous on tosi upea kamppis, jonka kasvua olen seurannut ilolla vuosien varrella. :) Itse pyrin budjettini puitteissa ostamaan aina mahdollisimman lähellä ja läpinäkyvästi tuotettuja vaatteita niin kuin muitakin hyödykkeitä. Välillä se on tosi vaikeaa, ja usein tulen siihen päätökseen, että korjaan mieluummin vanhan risaisen vaatteen ja käytän sitä mieluummin kuin shoppailen jonkin indonesialaisilla orjilla teetätetyn trikoon, joka todennäköisesti hajoaakin käytössä nopeammin kuin se oma vanha risa vaate. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kun miettii sitä on niin etuoikeutettu, kun voi päättää mitä ostaa ja mihin rahaa voi käyttää. Ja tosiaan oma risa tuntuu aina omalta. Hienoa, että siellä ollaan valveutuneita!

      Poista
  6. Kiva postaus aiheeta, vaikka paljonko enää suomessa naistenvaatteita tai vaatteita yleensäään ommellaan. Ennenvanhaan oli toista. Sanotiin "suosi suomlaista"!

    VastaaPoista
  7. Ainakin kotona ommellaan paljon. Näissäkin kun voisi suosia aina suomalaista. 💋 kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡