perjantai 12. tammikuuta 2018

Kenkiin mahtuvat villasukat taaperolle +ohje

Ohuet sukat talvikenkiin


Tiedätkö sen tunteen kun ulos pitäsi mennä, mutta lapasia ei löydy ja sukatkaan ei mahdu kenkiin.  Nykyajan kenkiin, ei mahdu tavalliset villasukat ja monta paria on jäänyt käyttämättä. Kokeilin  ohuita sukkia kolmevuotiaalle ja tässä ohje! Moni miettii villalangan kestävyyttä ja valitsee sekoitelangan. Meillä nallet ja seiskaveikat ovat olleet kestäviä, mutta jääneet käyttämättä, kun sukat mahtuvat vain vauvatossuihin, kumisaappaisiin ja luistimiin.  Nyt tarvitaan sukat jotka mahtuvat talvikenkiin. 
Pakkaset tulivat ja niiden mukana pieni extra lasten talvivaateiden pukemisralliin. Ja voit arvata, että etsiessä lapasia hanskojen sisään löytyi vain yksinäinen lapanen ja villasukatkaan eivät mahtuneet kenkiin.

Laatikko on täynnä sukkia, mutta ne villasukat mahtuivat vain toisen lapsen 2 numeroa suurempiin talvisaappaisiin! Tajusin, ettei paksut villasukat mahdu omiinikaan. Ei siis ihme, että useat parit pieniä villasukkia on jäänyt käyttämättä, kun meillä on ollut kumisaappaiden sijaan Vikingit klik*, joiden sisään ei mahdu mitään, vaikka ne varpaan kaivamatkin on jo vaihdettu pari kokoa suurempiin. Näin oli myös viime vuonna, mutta olin sen jo unohtanut. Onneksi kengät itsessään ovat lämpimät ja voisihan leikata thermo- tai huopapohjalliset pienimmänkin Reima-popoihin.

Sanotaan, ettei ohut 100% villa ole kestävä käytössä, mutta ehkäpä se olisi kuitenkin tärkeämpää, että sukat saadaan käyttöön muutenkin kuin luistimissa? Vai pitääkö kengät vain olla numeroa tai kahta suuremmat? Tai jos unohtaisi ne sukat ja vaihtaisi pienimmänkin kengät Reimasta lämpöisiin Viikinkeihin?

Minulla on vielä lanka-alesta hamstrattuja ohuita Baby Merinoita ja neuloin pikapikaa ohuet sukat ulkoiluun. Olisi pitänyt tehdä pienemmillä puikoilla jolloin sukasta tulisi kestävämpi, mutta nyt oli kiire saada lisälämpöä ja onhan neulominen mukavaa, ainakin silloin kun ei ole kiire. Minulla on uudet bambupuikot ja nämä ovat niin ihanat ja nopeat. Ei jumitu lanka!  Tein sukat vanhasta muistista, mutta kärjen kavennuksen tein viistoon isovarpaille sopivammaksi, jotta ylimääräistä ei tulisi kenkään.

Mutta hyvä tähän kenkä-asiaan on havahtua, sillä on se sama juttu varmaan muissakin perheissä. Ensi vuonna herään tähän taas ja päivittelen samaa asiaa. Miten teillä pidetään jalat lämpöisinä? Mahtuuko villasukat kenkiin?


Tässä ohjetta jolla teen sukat ulkomuistista ja lisäsin linkit pariin hyvään ohjevideoon.


Kuvallinen ohjeeni ohuisiin villasukkiinmtaaperolle. Lankana Adlibriksen Baby Merinovilla klik*. Se on taas alennuksessa 6 kerää 10 eurolla.  Hamstrasin näitä ennen joulua. Ohuiden villasukkien ohje koko 26 jalan pituus 16 cm


Lanka Adlibris Baby Merinovilla ja puikkoina 3,5 bambusukkapuikot

Aloitukseen silmukoita: 44

Neulo suljettua neuletta nurin oikein 24 kerrosta.

Jos nyt alkoi hirvittää katso Novitan ohje  YouTubesta kantapää. Klik! 

Ota puolet silmukoista talteen. Neulo puolet silmukoista kantapääksi vahvistettuna neuleena. Aloita niin, että päällipuolelta poimi puikon ensimmäiset aina neulomatta ja neulo sitten toinen ja poimi kolmas puikolle. Neulo päällipuolelta joka toinen ja poimi joka toinen neulomatta puikolle. Sisäpuolella neulo kaikki silmukat nurin.

Toista kunnes kantalappu on 3 cm.

Tässä vaiheessa kurkkaa tarvittaessa kantapohjan Novitan video-ohje klik. 

Sitten kantapään silmukat jaetaan kolmelle puikolle, jolloin jokaisella puikolla on 7, 8 ja 7.

Päällipuolella neulotaan aina joka toinen ja poimitaan joka toinen puikolle ja  nurjalla puolella neulotaan kaikki nurin, samalla tavalla kuin kantapalassa. Nyt neulonnan kohteena on keskimmäinen puikko.

Keskimmäiseen puikkoon kavennetaan reunimmaiset puikot, niin että  keskimmäistä puikkoa vain neulotaan ja reunimmaisilta poimitaan ensimmäiset kavennettavaksi. Päällikierroksella tehdään ylivetokavennus ja nurjalla puolella nurin yhteen. Toista kunnes reunimmaisilla puikoilla ei ole jäljellä silmukoita ja keskimmäisellä puikolla on 8. Neulo yksi kerros lopuksi.


Poimi silmukoita 8 kappaletta kavennetuista kohdista puoleltaan  ja jaa kantapään  silmukat kahdelle puikolle. Puikoilla on silloin 11, 11, ja kantapään 12, 12.

Neulo kierros niin, että sukan päältä neulotaan neulotaan nurin oikein.

Tee kavennukset kantapään silmukoihin, jotka ovat lähimpänä päälliosaa toiselle puolelle oikein yhteen ja toiselle ylivetokavennus. Kavenna myös päälliosan ensimmäinen ja viimeinen.

Neulo yksi rivi väliin ja tee kavennukset uudelleen kantapään silmukoissa.

Neulo kaksi riviä väliin ja tee kavennukset myös päälliosan silmukoihin.

Neulo kolme riviä väliin ja kavenna vain kantapääosan silmukat.

 Nyt silmukoita pitäisi jokaisella puikolla olla 9. Neulo 16 kerrosta tai enemmän lapsen jalan mukaan.

Poimi ensimmäinen silmukka ja neulo sitten yhteen seuraava puikolla oleva silmukka ja viimeisellä puikolla oleva silmukka ja vedä silmukka läpi poimitusta silmukasta. Neulo kierros muuten normaalisti. Toista kavennusta 4 kerrosta.

Jaa silmukat tasan puikoille ja silmukoita pitäisi nyt olla 7 puikollaan. Tee puikon alkuun ylivetokavennukset jokaiselle puikolle. Toista kunnes silmukat loppuvat. Päättele työ.


Tee toinen sukka samalla tavalla, mutta tee kärkiosan kavennukset peilikuvana.Baby Merinolangat ovat nyt tarjouksessa 10 e / 6 kerää ja  yli 10 e postikulut 0 e. Klikkaa tarjoukseen tästä klik*.

Sukassa kärkikavennuksen alku on kavennettu viistoon isoavarvasta kohti. Arvaa mitä ihanuutta tuolla sukkien alla on? Kurkkaa täältä klik*! 
Ihanat lilat merinovillasukat pääsivät heti jalkaan. Kun kenkään jää ilmaa, jalat pysyvät paremmin lämpimänä. Onneksi luistelukenttä luvattiin ensiviikoksi, niin pääsee muutkin villasukat käyttöön. 

10 kommenttia:

 1. Sievät sukat!
  Meidän tytöillä 2- ja 4- v on Kuomat käytössä ja vähän reilua kokoa, niin mahtuu 7 veljessukatkin. Mutta olen tehnyt myös ohuesta sukkalangasta 2,5 mm puikoilla. Ne mahtuu sitten tiukempienkin kenkien sisään :) Ja sama minulla, kylmät kelit yllättää ja sukkia kudotaan vauhdilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin laittaa tuo Kuoma-asia korvan taakse. Löysin viimevuotiset merinosukat ja ne oli tehty tuolla 2,5 puikolla. Ne söivät silloin neulomisinnon ja nyt ei uskalla, kun on takki kesken. Sukat ovat kyllä hyvät niillä! 💖💖 Talvi yllätti taas neulojat ❄❄

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ja tämän voi myös lähettää sukantekijämummoille ja tädeille 😊

   Poista
 3. Just tuon saman ongelman kanssa oon pähkäillyt! Kun tarvisi jo lisäsukat kenkiin, mutta villasukat on hankala saada tungettua kenkiin!

  Harmi, etten osaa kutoa, muuten tekisin heti tuollaiset pojalle! Ja itselle myös! Tosi kauniin väriset nuo lilat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummi opetti joskus neulomaan ja sit päivitin taitoja tuolta Novitan videolta. Kun seuraa koko video-ohjeen kaikki osat niin oppii neulomaan. Kiitos! Tykkään myös lilasta.

   Tämä ohje on isoilla puikoilla nopeasti, niin helpottaa kynnystä aloittaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡