perjantai 1. syyskuuta 2017

Designlöytö: Kalmar valaisin

Meillä on uusi olohuoneen lamppu

Löysin kirpputorilta pölyttyneen ja nuhjuisen suuren kattolampun. Ihastuin lampun moderniin jäiseen ilmeeseen ja minusta se oli ihana. Oliko lamppuni ihan oikea designlöytö?


Uusi valaisin sopii meidän olohuoneen sekatyyliin ja Pentikin kankaista ommelluihin tyynyihin. 

Tein mahtavan   designlöydön heinolalaiselta kirpputorilta. Kiertelin puisessa pihavarastossa ja katseeni osui tähän outoon ja rumaan valaisimeen. Silmäni nauliintuivat ja päästin varmaankin suustani, että oletpa sinä ruma. Olin ihastunut!

Valaisin oli hyvin likainen ja kellastunut. Se ei ollut enää parhaiden päivien loistossa. Tuijotin vain lampun muotoa. Käänsin katseeni nopeasti pois, ettei myyjä huomaisi, että tuntosarveni olivat alkaneet viuhua. Myyjä kertoi, että se on Kalmar-valaisin. No, nimi ei sanonnut minulle mitään.


Kalmar valaisimessa on kolme kierrosta jääpaloja kiinnitettynä metallipuikoin metalliseen pyöreään levyyn. 


Valaisimessa on alapuolella yksi lamppu ja nejä lamppua yläpuolella. Tällä määrällä valaistaan helposti olohuone syyspimeällä.


Mietin lamppua huonosti nukutun yön yli äitini luona jossa oltiin tyttöjen kanssa kylässä. Aamulla päätin, että lamppu muuttaa meille jos se on vain ehjä. Oliko hullua haluta vanha muovinen lamppu ja vielä melko kovaan hintaan? Itseasiassa olin etsinyt uutta olohuoneen valaisinta, mutta mikään niistä ei saanut sitä "oikeaa" tuntemusta aikaan ja kun tunne tulee vainuni on yleensä oikeassa.

Näin silmissäni miten Pieni ihastuisi meidän Frozen-valoon ja miltä se näyttäisi meillä.  Ihana!

Kävin ostamassa lampun ja myyjä nosti sen autooni. Minulle tuli hetkellinen ostokrapula, mutta se heltisi kun löysin New Yorkilaisen huutokaupan ilmoituksen lampustani ja siellä hinta oli neljänumeroinen. Voi apua! Oliko lamppuni oikeasti designlöytö?


Jää-aiheesta tulee mieleen Finlandia vodkapullo. 
Upea ilmestys tämä J.T. Kalmat valaisin. Valo heijastuu jään läpi kauniisti ja eri suunnista katsottuna valaisin on eri värinen. 

J. T. Kalmar jäävalaisin


Kyllä! Lamppuni on siis itävaltalaisen J. T. Kalmarin jäävalaisin nimeltä Ice Glass ja kiinnitysosasta päätellen 60-luvulta. Se painaa noin 9,5 kiloa ja siihen menee 5 kappaletta E27 lamppua. Siinä on 3 kehässä jään muotoisia paloja. Kalmarin valaisimia on ympäri eurooppaa ja esimerkiksi Kremlissä ja Wienin oopperatalossa. J. T. Kalmar toi modernia ilmettä yrityksen perinteikkäämpään kattokruunuvalmistukseen. Ja myös nämä akryylimuoviset jääpaloilla varustetut valaisimet ovat arvokkaita.

Ongelma oli enää pöly lika ja akryylimuovin keltaisuus ja miten saisin lampun putsattua hellävaraisesti. Suihkutin lamppuun Softcaren muovipuhdistusainetta ja sain lian pestyä pois ja keltaisuuskin näytti lähtevän usean pesukerran myötä.

Asensin jo tottuneesti uuden pistotulpan ja sinertävämpää päivänvaloa valaisevat 4000K -lamput ja saimme viimein valaisimen paikalleen. Yyy kaa kooo ja käänsin katkaisimesta! Upea!

Otin alla olevalle videolle, kun sytytin valot!

16 kommenttia:

 1. Oi, mikä kaunotar! Upea löytö. Meillä on kolme 60-luvun kattolamppua kunnostettuina. Tykätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vau! Hienoa, että olette vaalineet niitä aarteina. Ehkä tämmöiseen laittaa rahaa mielummin, kun esineeseen joka on roskiskamaa heti kun ei tykkää.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on nyt pala Frozen-linnaa tyttöjen iloksi. 💙❄

   Poista
 3. Siis wau! Ihan mielettömän löydön oot kyllä nyt tehnyt. :) Omaan kotiin tämä ei sopisi, mutta onhan se nyt kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi ajattelin ettei tuo meille käy. Sopisi paremmin pelkistettyyn kotiin, mutta kun asioihin ihastuu, niin ne laitetaan sopimaan. Hih..Ei lelumerikään meille sovi, mutta puolet kodin asukkaista on erimieltä...

   Poista
 4. Voih...ihanan löydön olet tehnyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt odotellaan vaan, että lumi tulee maahan ja valkoinen valo tulvii sisään. Silloin tuo on varmaan parhaimmillaan.

   Poista
 5. Oi vitsi miten hieno! :o <3

  Taru
  stuffabout.fitfashion.fi

  VastaaPoista
 6. Oh wow, Teresa, i'm in looove with your lamp!!! I heard a bit of the Kalmar brand before, so you are so lucky to have find a true designer piece!👍 It looks like an iceberg!😍 We have a similar kind of candle holder that we bought in Muurla, also like a piece of ice. When the light is on, it looks magical! Congrats with the gain!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! I didnt know anything about Kalmar before and it really have same kind theme than Muurla glass. I think it fits in Finnish home quite well..

   Poista
 7. Bukowskilla oli vastaava just myynnissä.
  Minullakin on samanlainen perintönä tullut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai oli? Mikä tuli vasarahinnaksi? Toivottavasti pidät valaisimesta, se tuo kauniin valon. Odotan, että se pääsee oikeuksiinsa, kun lunta tulee.

   Poista
 8. Hei!
  Meillä on samainen lamppu.Olen pitänyt sitä suomalaisena.Se on tullut meille mieheni kodista,mieheni ei muista miten ja mistä se heille on aikanaan hankittu.Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jännä miten muotoilu näyttää suomalaiselta? Tykkään lampusta näin talvella todella paljin. Toivottavasti lampun tarina selviää. Näitä on ilmeisesti ollut samantapaisia Stockmannilla myynnissä.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡