lauantai 14. toukokuuta 2016

Himohamstraajan paljastuksia: Riihimäen Kotilasi-tölkit

Unelmapurkit retroon karkkibuffeeseen


Tältä näyttää Riihimäen lasin Kotilasi-tölkkikokoelmani. Nämä ovat monille tuttuja mummolasta ja niissä on jotakin todella nostalgista. Olen kerännyt näitä jo vuosia kaappiini keräämään pölyä. Hans Nyqvistin kädenjälkeä ovat myös Arki-maljakot ja Kantti-lasipurkit.

Hans Nyqvistin Riihimäen lasille suunnittelemat Kotilasi-tölkit kävisivät hyvin retroon karkkibuffeeseen. Eikö olekin ihania paljastuksia himohamstraajan kaappien sopukoista?Nämä Riihimäen lasin purkit ovat kovassa käytössä. Yhteen purkeista olen säilönyt vanhoja festarirannekeita ja pääsylippuja.


Ja toisessa purkissa säilytän pieniä kiviä, joita on kerääntynyt matkoilta.


Miltä näyttäisi Hans Nyqvistin Riihimäen lasille suunnittelemat lasipurkit karkkibuffeessa? Varmaan aika aika ihanalle, jos juhliin sopivat retrohenkiset lasitölkit. Näin on ollut tarkoitus, mutta koskaan en ole saanut juhliin aikaiseksi karkkibuffeeta ja "paremmat" astiat ovat olleet esillä tarjoilussa. 

Ihanat purkkini eivät ole koskaan päässeet kokonaisuudessaan esille, vaan olen niitä jemmaillut pahvilaatikoihin ja hyllyjen perukoille. Aloin keräämään purkkeja ollesani 16-vuotias ja nyt on ollut pakko jättää tölkkejä ostamatta, vaikka niitä on tullutkin joskus edullisesti vastaan kirpputoreilla. Muutama tölkeistä on päässyt keittiön avohyllyyn kerämään pölyä, mutta suurin osa on niistä tyhjänpanttina.  En keksi mihin niitä nyt käyttäisin. 

Olen huomannut ystävieni pyörittävän niille päätään nähdessään purkkini ja katsovan minuun hiukan kummasti. Tiedän, eihän keräilyssä ole oikeasti mitään järkeä. Kysy vaikka Hemulilta! Minultakin "kerran" kysyttiin mitä minä noilla kaikilla purkeilla oikein teen? Vastaukseni oli että:" En mitään, eikö se riitä että ne ovat kauniita?". Ehkä näillä purkeilla on joku elämää suurempi tarkoitus, joka selviää sitten joskus.

En tiedä miksi näistä luopuminen tuottaa tuskaa ja miksi purkit pakataan kolminkertaisesti sanomalehtiin muuttaessa. Luulen että näiden keräily on jokin psygologinen keino hakea turvaa ja pysyvyyttä, eihän esineet katoa mihinkään jos niihin kiintyy liiaksi.  Nyt purkit etsivät taas uutta lepopaikkaansa ja mietin raaskiiko purkkeja viedä edes varastoon.

Nyt varmaan alkaa paljastua miksi puhuin vanhasta kodistani himohamstraajan kotina. Katsotaan kehtaanko paljastaa lisää meidän keräilyvimman kohteita.

Hans Nyqvistin Kotilasi-tölkki, Riihimäen lasi 

 • 3 väriä: kirkas, vihreä, ruskea
 • Koot: 1 l , 0,5 l, maustepurkki, sokeripurkki
 • Pohjan leima: R1- R7. (Olen kuullut, että leima viittaa puristelasikoneen numeroon)
 • Purkeissa on myös korkeammat tiivistekannellusit versiot
 • Pakkaukseen kuuluneet myös etikettitarrat
 • Sopii kuin nakutettu Arki-maljakoihin
Kuvassa näkyvä maustepurkki on varmaan ainut, joita käytän päivittäin. Siihen ja sen kymmeniin sisariin olen pakannut kaikki mausteet. Ne purkit ovat jo maustehyllyssä odottamassa patojen kalistelua.

Näitä purkkeja saa aika edullisesti kirpputoreilta. Tosin isommista purkeista voi joutua maksamaan 10-20 euroa. 


Nämä samat värit toistuvat myös Hans Nyqvistin Arki-maljakoissa. Kotilasi oli Riihimöen lasin sen taipaleen loppupuolen merkki, joita ei kerätä niin paljon kuin sen kulta-ajan huippudesignia.  


8 kommenttia:

 1. Hiukan sulla noita onkin! :) Esille ja käyttöön vaan.
  Tulis muuten upea karkkibuffet noista. :)

  VastaaPoista
 2. Nii-i. Ja tuosta puuttuivat vielä ne pienet maustepurkit. Olisi kyllä hienoa jos noille saisi oman hyllyn jonnekin.

  VastaaPoista
 3. Ehdottomasti esille ja käyttöön. Voisiko niihin laittaa kuiva-aineita säilytykseen. Jos joskus haluat luopua näistä rakkaistasi, niin minulta löytyisi hyvä koti niille. Rakastun itsekin esineisiin, joten pysyvän kodin saisivat.;) kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noihin voisi laittaa kuiva-aineita. Niissä on ollutkin, mutta paljon leipovalle ne eivät ole kaikista käytännöllisempiä. Tiedän nyt keneen ottaa yhteyttä, kun en enää kaipaa esineiden tuomaa turvaa :D ♡

   Poista
 4. Käyttöön vaan. Mulla esillä erilaisissa lasipurkeissa kaikenlaista...pähkinää, sokeria...jne jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös joskus makaroonit, pähkinät yms noissa isoissa purkeissa. Nyt säilytän kuivajuttuja muovisissa karkkirasioissa, joista on helppo kauhoa ja ne ovat ilmatiivitä ja saa pinottua kaappiin. Olisi kyllä ihana saada keittiöön avohylly noille ja täyttää ruokajutuilla.

   Poista
 5. Nämä ovat kauniita. Olet ollut ahkera hamstraaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköolekin! Täytyy tunnustaa etten ole aikoihin uskaltanut kirpputorille joten ahkera hamstraus on vähän jäänyt. Sieltä ei ikinä tiedä mitä löytää. Pitäisi osata myös luopua jostain, niin voisi hankkia lisää.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡