keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Makeaa lomapullaa ja nuharohtoja räkänenälle

Murokuorrutetut fudgepullat maistuvat ihan kotona


Ihanat murokuorrutetut pullat tuoksuvat herkulliselle. Kuivattu karpalo tai fudge tuovat murokuorrutukseen ihanan sävyn.


Olemme taas jämähtäneet sisälle. Ihmiset ovat viettämässä syyslomaa sukulaisissa ja lomakeitaissa ja me ollaan vaan kotona. No jaa, meillä on aina loma. Pienen flunssa ja syysväsymys tekivät tehtävänsä ja jämähdettiin myös siitä syystä neljän seinän sisälle. Pieneltä valui nenä, niin ettei uni meinannut tulla. 

Onneksi noitakeinoista oli apua. Luin pienen itkiessä, että pilkottu sipuli auttaa avaamaan tukkoiset hengitystiet. Pilkoin isoja palasia ja laitoi  harsoliinan päälle sänkyyn pään viereen. Ja keino todellakin tepsi, itku loppui ja pieni sai jatkaa unia. 

Keitin vielä ison kupillisen turkkilaista yrttiseosteetä höyryämään sängyn vierelle piparminttuhuuruja. Aamulla keitin kattilallisen herukkamehua lehtineen, josta pieni kommentoi että pahaa ja jatkoi juomista. Nuhan selkä taittui ja tänään on jo parempi päivä.

Sisälle jäätyä on kiva leipoa. Leivoin herkullisia murokuorrutettuja pullia. Ne ovat myös pienen mieleen. Tein kahdenlaisia kuorrutuksia pulliin karpalomuroa ja fudgemuroa. Pitää muistaa että fudgemurolliset pullat, eivät ole maidottomia, mutta karpalomurolliset ovat.

 Tuhosin viimeiset fudgepalat pullien päälle leivottuun murotaikinaan. Fudge suli kauralastujen ja sokerin kanssa ihanaksi massaksi lämpimän pullan päälle. Pullataikinassani ei ole koskaan munaa tai maitoa, sillä isomummini mukaan muna pilaa pullan. Pulla menee nopeammin vanhan makuiseksi. 

Olen jo niin iloinen että osaan tehdä pullaa jo ilman reseptiä. Pullataikina menee jo rutiinilla ja uunista tulevat pullat maistuvat ihan mummin pullilta.

Meillä on niin pullapäivä! Maidoton ja munaton pullaresepti sopii pienillekin. 

Kokeilin tehdä pulliin kuorrutuskuviota piparimuotilla.

Maidottomat ja munattomat muropullat resepti

Ainekset:

Taikina:

1/2 pussia kuivahiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
100 g Keiju laktoositon kasvisrasvalevite ( tai voita)

Päällinen:

25 g Keiju laktoositon kasvisrasvalevite
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
0,5 dl kuivattuja karpaloita pieneksi pilkottuna  TAI fudgea


Nosta margariini pöydälle lämpiämään ja lämmitä maito vaikka vesihauteessa kädenlämpöiseksi (Tuntuu että mikroaaltouuni tappaa hyvätkin pöpöt).

Laita todella lämpimään veteen sokeri, hiiva ja ripaus suolaa. Vatkaa sekaisin puuhaarukalla. Lisää kardemumma.


Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa samalla sekoittaen. Kun puuhaarukka lähtee taikinasta irti älä lisää jauhoja enempää.

Lisää huoneen lämpöinen margariini. Tässä vaiheessa ota sormukset pois ja pese kädet kunnolla. Vaivaa voi sekaisin taikinaan. Taikina on valmis kun taikina tuntuu sopivan sitkolle ja se ei tartu käsiisi kiinni.

Laita taikina kohoamaan. Laita kulhon päälle tulee kevyt keittiöliina. Ja laita kohoamaan mikroon. Älä laita mikroa päälle.

Tee sitten muroseos. 

Sekoita muroseoksen aineet keskenään. Voit lämmittää muutaman sekunnin mikrossa, jotta rasva sulaa.

Laita uuni päälle 225 asteeseen.

Laita pullien päälle muroseos. 

Anna paistua 12 minuuttia. Paistoin pullat keskiosassa uunia.

Nautiskele pulla rauhassa ison kahvi kupillisen kanssa.


Kuorrutus levisi pitkin pullan pintaa kuitenkin. No pääasia että maistuu hyvälle!


Pullista tuli tosi isoja! Hyviä kello viiden teelle.
  



Hyvää pullapäivää!

Pitäisiköhän vain varata hotelliyö jostakin ihan tuntemattomasta kaupungista?  Jos pienellä olisi passi, niin olisimme jossakin lämpimässä. Mutta jos vaikka kotimaan matka? Yes! Varasin meille huoneen tuolta booking.com-kautta. Löytyi kiva kylpylä edullisesti.


2 kommenttia:

  1. Mun alko tehdä mieli pullaa ja lämmintä kaakaota ja se vielä kermavaahdolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooooo! Kaakaota, nyt mun rupesi tekee mieli kaakaota!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡