Tässä vinkit miten vältät sudenkuopat siman teossa!
Itse tehty sima on kyllä hyvää. Otimme jo pienet maistiaiset. |
Tänä vuonna tein simaa zenimäisellä hartaudella ja muistelin kaikki ne niksit, joilla yritin välttää siman laiton sudenkuopat. Joka vuosi jotakin on mennyt vähän pieleen ja nyt kokosin listaksi mitä pitää muistaa siman valmistuksessa. Onhan nämä opittu jo kantapään kautta. Moni juttu voi mennä pieleen, vaikka seurasit reseptiä tosi huolella. Tässä vinkit siman laittoon ja toivottavasti vinkeistä on apua! Laita kommenttia jos jotakin muuta vielä unohtui!
Sima ei kupli yhtään!
Sima näyttää sakealta ja se ei vain kupli yhtään. Käytit siman teossa varmaankin kuivahiivaa ja sitä ei tullut lämmitettyä yli 40 asteiseksi. Kuivahiivan käyttö on muutenkin salatiedettä, joten jätä se vain sämpylöihin. Syynä voi olla myös, että lisäsit hiivan liian kuumaan nesteeseen. Tulit silloin tappaneeksi hiivan. Tuorehiivan ideaali lämpötila on 36°C ja kuivahiivalla 42°C, jos neste on yli 50 asteista hiivan solukko kuolee ja se ei toimi enää. Tuorehiiva menettää toimivuutta jo yli 40 asteessa, joten lämpötilassa kannattaa olla tarkka. Paras tapa on käyttää tuorehiivaa ja sekoittaa se lasilliseen kädenlämpöiseen simaan ja kaataa sitten muun kädenlämpöisen siman joukkoon. Käytä vaikka vauvan infrapunakuumemittaria lämpötilan mittaamiseen.
Muista laittaa pullotusvaiheessa 1 tl sokeria ja rusinoita pullojen pohjalle. Nämä tehostavat myös hiilidioksidin tuottoa ja antavat hiivalle ruokaa.
Sima maistuu pahalle ja käy päähän.
Onneksi olkoon sinulla on nyt kiljua. Sima on käynyt nopeasti ja siihen on tullut alkoholia. Sima saa käydä huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Tämän jälkeen se pitää pullottaa ja siirtää kylmään jolloin hiivan käyminen hidastuu. Saatoit laittaa myös liikaa sokeria tai hiivaa.Jos simaa unohtuu jääkaappiin liian pitkäksi aikaa sitä ei kannata antaa lapsille. Mutta saahan siitä itse hyvät ilta tömpsyt, jos et ole raskaana. Onnistuneeseen simaan tulee myös pieni määrä alkoholia ja mietin itsekin kannattaako minun ja taaperon simaa maistaa lasia enempää.
Simapullot räjähtelee kaapissa
Sima tekeytyy kaapissa niin pitkään, kunnes rusinat nousevat pintaan. Tänä aikana muodostuu hiilidioksidia pulloon. Kannattaa pitää korkit hieman löysällä tai availla korkkeja, ettei painetta keräänny liikaa.Simassa lilluu rusinoiden kanssa hometta
Jos sima ei ollut viime vuotista erää, niin syynä voi olla ettet desinfioinut pulloja. Simapullot kannattaa desinfioida kuumentamalla ennen käyttöä ja pullottamisvaiheessa ei saa koskea pullon sisälle. Myös hyvä pesu riittää jos simaa ei aio kauaa säilyttää. Lue seuraava kohta miten pullot desinfioidaan.
Simapullot räjähtelee desinfioinnissa ja pullottaessa
Tämä liittyy desinfiointiin. Pullot on hyvä antaa liota ja pestä kunnolla. Liottaminen herättää vanhat pöpöt, jotka sitten tapetaan kuumentamalla. Lasipullot laitetaan kylmään uuniin ja uuni laitetaan 100 asteeseen. Pullojen pitäisi olla sata-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Tärkeää on että kuumaa juomaa pullotetaan aina kuumaan pulloon ja kylmä juoma kylmään pulloon, ettei lasi laajene lämpötilamuutoksesta. Muutama pullo on tullut rikottua, kun huoneen lämpöistä simaa on tullut pullotettua liian kuumaan pulloon. Muista että sima ei ole kuumaa pullottamisvaiheessa, joten anna pullojen jäähtyä rauhassa uunissa.
Sima maistuu "jännälle"
Jos laitoit vain reseptissä olevia aineita oikeat määrät, niin syy jännään makuun voi olla sitruunoissa. Sitruuna pitää aina pestä kunnolla ihan tiskiharjan kanssa, jotta siitä saa suurimmat myrkyt pois. Paras olisi luomusitruuna. Sitruunan valkoinen kuoriosa kannattaa myös kuoria pois. Kirkkaan keltainen kuori on helppo kuoria kuorimaveitsellä ensin talteen ja kuoria sitten käsin valkoinen osa pois. En tiedä miksi, mutta niin on ainakin kotitalousopettaja neuvoi. Joku viisaampi voi kertoa miksi.
Vesi! Raikas vesi maistuu myös simassa. Jo Jaakko Kolmonenkin peräänkuulutti hyvää kaivovettä siman teossa. Hän sanoi että vesijohtovesi on "kuollutta" ja sillä ei pitäisi pilata simaa. No jaa. Saattaa tuo mennä jo aika hifistelyksi, mutta jos vesi maistuu pahalle myös simaan tulee makuja.
Vesi! Raikas vesi maistuu myös simassa. Jo Jaakko Kolmonenkin peräänkuulutti hyvää kaivovettä siman teossa. Hän sanoi että vesijohtovesi on "kuollutta" ja sillä ei pitäisi pilata simaa. No jaa. Saattaa tuo mennä jo aika hifistelyksi, mutta jos vesi maistuu pahalle myös simaan tulee makuja.
Rusinat ei nouse pintaan vaikka on jo vappu
Rusinat eivät nouse pintaan, koska niiden sisällä ei ole tullut tarpeeksi villihiivojen tuottamaa hiilidioksidia. Jääkaappi saattaa olla silloin liian kylmä paikka ja hiiva ei meinaa toimia. Hiilidioksidia syntyy nopeammin kun nostat pullot vähäksi aikaan huoneen lämpöön, niin vappu on pelastettu!
Meidän simasta unohtui tänä vuonna rusinat. Rusinat ovat tärkeä juttu siman teossa ja onneksi kuivatut karpalot toimivat yhtä hyvin. Tiedän, meni taas säätämiseksi. |
Pienikin sai maistaa vähän simaa. Sima on myös ihana juoma kesän juhlissa. Nyt olisi hyvä testata simantekotaitoja, jos aikoo tehdä simaa itse vaikka häihin. |
Tässä myös mustaherukan lehdistä tehdyn marskin siman, eli louhisaaren juoman resepti. |
Ellos alekoodi: 335454
10-50 EUR alennusta!
*Tarjousehdot: Alennukset koskevat uutta tilausta Elloksen valikoimasta. 10 euron alennus koskee vähintään 50 euron tilausta, 20 euron alennus vähintään 100 euron tilausta, 30 euron alennus vähintään 150 euron tilausta, 40 euron alennus vähintään 200 euron tilausta tai 50 euron alennus vähintään 250 euron tilausta. Alennukset ovat voimassa 1.5.2016 asti. 1 alennus/asiakas. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin, Design by -tuotteisiin eikä Ellos Matkojen tuotteisiin. Ostosumman perusteella myönnettyjä alennuksia saatetaan harkita uudelleen palatusten yhteydessä.