perjantai 28. huhtikuuta 2017

Söpöt kerhotossut ja pohjat korkkikankaasta

Tossuja Pienelle kerhoon ja  seisomaan oppineelle vauvalleTein itse tossuja. Pienet kangaspalat saa kulutettua kerhotossuihin ja korkkikangas toimii hyvin tossunpohjana. Kurkkaa millaiset tossuista tulivat! Korkkikangas on taipuisaa ja hylkii vettä. Vaikka kangas onkin korkkipuuta se on silti pehmeää ja taipuisaa. 

Minulla oli tossuhuuma. Sain vinkin naapurin Tiialta ja oli pakko myös kokeilla kerhotossujen tekoa.

Tossut ovat siitä hyvä ompelus että siihen voi käyttää ne rakkaat jämätilkut. Näiden tossujen kangas on Nuppu Printin Lumililja klik ja aion tehdä tytöille kankaasta muutakin, niin saan kivan asukokonaisuuden.  Taas kerran oli kuosirakkautta ensisilmäyksellä. Mietin jo millaiset tossuista tulisi neuleena, mutta ehkä se on sitten talven juttu.


Minulla oli messuilla Ullakalta saamaa korkkikangasta klik* ja se toimii hyvin luiston estona tossun pohjassa. Sen sanotaan olevan vegaanista nahkaa. Ja ei ihme, sillä se tuntuu pehmeältä ja lämpöiseltä. Minulla on haaveissa tehdä laukku tästä samasta korkkikankaasta. Mitä sinä tekisit?

Huopa oli äidiltä saatua parkaa. Siitä onkin jo tehty lippapipon lipat, heijastinjoululahjat ja nyt tossunpohjat.

Kokeilin tehdä tossunpohjia myös keinotekoisesta mokkanahasta. Näissä vauvan tossuissa on vahvikkeet kärjissä, sillä vanhat tossut olivat kärjistä puhkikuluneet, koska niillä myös ryömitään.


Miten tossut tehtiin?Piirsin kaavan vanhoja rikkinäisiä tossuja (Tämä oli kai se syy miksi sitä säästin) mukaellen, mutta nyt varteen suunnittelin Tiian vinkin mukaan resorin. Taaperon tossuun käytin kengän pohjallista ja mallasin siihen sopimaan tuon kengän etuosapalan isompana. Jos haluat kaavat, niin laita kommenttia.

Leikkasin trikookankaasta kengän etuosan kaaren ja suorakaiteen muotoisen takaosan. Sitten leikkasin pohjapalat korkkikankaasta ja niiden kaveriksi paksua parkaa.  Kaksinkertaista resoria tuli tossujen varsiin. Vauvan tossussa resori oli 14 cm leveä ja 5,5 cm korkea ( kaksinkerroin) saumavaroineen. Taaperon tossussa 18 cm leveä ja 6,5 cm korkea ( kaksinkerroin) saumavaroineen.

Ompelin ensin trikookankaiset osat kiinni sisäpuolelta kahdella saumalla. Niitä sovittelin pohjaan ja ompelin uudelleen.  Vauvan tossuun ompelin kärkivahvikkeen.

Kääsin kankaan oikeanpuolen ja korkkikankaisen pohjan vastakkain ja ompelin suoralla pistolla päällisosan kiinni pohjalliseen nurjalta puolelta. Tämä oli pienissä tossuissa hieman haastavaa. On muuten hyvä kokeilla meneekö ompelukoneen neula läpi huovasta ja korkkikankaasta.

 Ompelin resorin päät yhteen rullaksi nurjalta puolelta. Käänsin rullan kaksin kerroin, jolloin sauma jää sisälle. Resorin ompelin tossuun kiinni nurjalta puolelta, niin että käänsin tossun nurinpäin ja työnsin resorin tossuun sisään.

Sitten ihastelin kätteni jälkeä ja tein toiset tossut. Ensimmäiset ovat aina ensimmäiset.

Tässä vähän mallia miten tossut tehtiin.

Ompelin kangasosat ensin kokoon ja sitten kiinnitin sen pohjaan kiinni. Ilmoitin Pienen kerhoon ja Kesäheinä on noussut seisomaan ja työntämään taaperokärryä. Ajatella hän täytti jo 9 kk. Tossujen kanssa kävely onnistuu mukavammin myös ulkona, ainakin vähän paksumman pohjan kanssa kesällä.Ulkokäyttöön tarkoitettuja kuoritossuja voisi kokeilla tehdä itse. Nälkä vain kasvaa syödessä. Nyt vauvalla on ulkona  kuoritossut klik* ja niiden sisällä on mummin tekemät huopatöppöset. ( äidilläni on myös käsityöblogi)

 Mietin missä sitä ensi syksynä ollaan. Niin vaikeaa kuvitella olevansa töissä, mutta ei kai sitä voi ikuisiksi ajoiksi kotiinkaan jäädä? Onneksi kerhotossut tai tarhatossut ovat nyt valmiina ja uusia saa sitten lisää kun nämä kuluvat puhki.
Tulipa hauskat tossut! Minun nupuilla on nyt nuppu-tossut.

Sitten on kyllä pakko näyttää nämä toista kertaa kukkivat orkideat, vaikka aiheeseen eivät liity mitenkään.  Purkki on häälahja ystävältä.

Ihania! Ihanaa viikonloppua! Jos blogini on sinulle ihan uusi postauksiani on helppo selata blogit.fi:ssä. Ai niin se vappu! Käykääpä Facebookin puolella lukemassa vappuvinkkejä ja muita lehdissä olleita juttuja. 

4 kommenttia:

 1. Hei mahtavaa, että vinkistä oli hyötyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli todellakin! Sinun tossusi olivat kyllä aivan mahtavat! ♡♡

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Nelli! Ihanaa Vappua Sinulle ja kaikille muillekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡