perjantai 19. toukokuuta 2017

Pirkkaniksi: Kanakeiton jämästä couscous!

Helpotusta arkiruokaan! 





Meillä couscous tehdään aina keiton loppuun. Liemestä tulevat hyvät maut ja sattumat on kuin tehty couscousiin. Ruoan jatkaminen on helppoa. Kiehautus ja suurimot turpoavat 5 minuutissa. Ja tätä ruokaa voi syödä myös vauva.

Jos vinkki kuulostaa tutulta lähetin sen joskus Niksipirkkaan. 
Tämä annos on tehty eilisestä kanakeiton jämistä. Couscous on maustettu nyt rakuunalla. 


Meillä syödään joka viikko couscousia. Kuulostaa aika fiiniltä, mutta syyt ovat hyvin yksinkertaiset.  Keitonjämä on helppo jalostaa pohjois-afrikkalaiseksi herkuksi ja samalla myös säästää aikaa ja rahaa arkiruoassa. Muutosta ruokaan saa vaihtamalla keiton sisältöä ja puristamalla vaikka siruunamehua couscousin päälle.

Niksi on helppo. Tee kanakeitto, syökää siitä osa.  Seuraavana päivänä lisäät siihen hiukan vettä ja kiehautat kattilassa ja lisäät kupillisen couscousjyviä sekaan. Viidessä minuutissa keitossa olevat jyvät turpoavat ja maistuva ruoka on valmis! Ja vieläpä terveellinen ja kaikille riittää!

Täytyy sanoa, että tällä ruoalla ruokitaan koko perhe, myös 9 kk vauva. Kun ruoassa ei ole suolaa tai maitoa niin se käy meille kaikille. Vinkkini hienous on,  että kanakeitonliemi syntyy vain kanasta ja vihanneksista. Kun kokeilet kerran, et osta liemikuutioita enää ikinä. 

Miten muilla syödään? Onko muilla arkea helpottavia ruokaniksejä?
Keittoon voi vaihdella myös  pakasteseitä, nautaa tai vaikkapa nakkeja. Nakit tosin eivät käy vauvoille. Luomu varsiselleri on meidän keittojen salaisuus.

Meillä vauva sormiruokailee, joten couscous on Kesäheinällekin mieluisaa syötävää. Helpottaa kovasti, kun kaikki voivat syödä samaa ruokaa ja aikuiset voivat lisätä suolaa ja mausteita. Suolaton keitonliemi on hyvää ilman suolaakin.

Teresan kanakeitto

Oliiviöljyä
2 sipulia
2 vartta varsiselleriä ( jos maku on uusi kokeile vain yhtä)
1 valkosipulin kynsi ( ei pakollinen)

300 g kanan maustamatonta paistileikettä
4 porkkanaa
4 perunaa
1 pieni bataatti

( tähän voi lisätä kesäkurpitsaa, munakoisoa, myskikurpitsaa, punaisia linssejä)


Koko keitto tehdään isossa kattilassa, jossa on kansi. Kaada pohjalle iso loraus öljyä. 

Pilko sipuli ja varsiselleri ja kuullota sitä täysillä kattilassa. 

Kun sipuli on vähän kuullottunut heitä joukkoon paistileike.  Sekoittele ja anna paistua kattilassa ja kun alkaa melkein paistumaan tummaksi ja kattila tulee liian kuumaksi kaada joukkoon noin reilu desi vettä. Sekoittele ettei pala kiinni. Paras olisi ,että ennen porkkanan ja veden lisäämistä sipuli olisi saanut vähän ruskeaa väriä.

Kuori porkkanat ja pilko porkkanat. Lisää kattilaan ja kaada mukaan myös 2,5 dl vettä.

Kuori ja pilko bataatti. Lisää kattilaan ja kaada mukaan 2,5 dl vettä.

Kuori ja pilko peruna. Lisää kattilaan ja kaada mukaan 2,5 dl vettä.

Idea on se että kun keitto alkaa kiehumaan, lisää silloin lisää vettä ja vihanneksia.

Kun keitto kiehuu perunoiden lisäämisen jälkeen lisää vielä vettä ja anna kiehua hiljalleen. Meidän hellalla laitan vasta tässä vaiheessa lieden 4. Nuo edelliset vaiheet teen aika nopeaan tahtiin. 

Tässä vaiheessa voi lisätä vaikka pilkottua kesäkurpitsaa ja vettä.

Kun perunat ovat kypsiä keitto on valmis.

Lisää suolaa oman maun mukaan annokseen.


Seuraavana päivänä tästä syntyy hyvä couscous!
Tässä vaiheessa kaikki ainekset ovat kiehumassa. Nyt vain joukkoon lisää vettä ja odotellaan perunoiden kypsymistä. Tärkeintä on että kasvikset tuovat yksitellen maun keittoon 


Kupillisella couscousia saa jatkettua yhden hengen keiton riittämään 4 henkiselle perheelle. 


Jos couscousista haluaa hienostuneemman siihen voi lisätä päälle sitruunamehua ja grillatun kanankoiven paloja ja tuoreita yrttejä.  


Tässä vielä extravinkki! Meillä ei kukaan polta, joten tämä Kaj Frankin tuhkakuppi on nyt kauhateline. Jos ihastuit turkoosiin sipulilautaseen se on Markku Mäen käsialaa Keramiikkapaja Anubiksesta Iittalan lasimäeltä.  


Osallistun näillä kuvilla Pienen linnun MakroTex-haasteeseen jonka aihe on lautasellani.


Ihanaa viikonloppua!








15 kommenttia:

  1. Ihan mahtava vinkki 💚Olen juuri mietiskellyt että pitäisi alkaa pitkästä aikaa käyttää kuskusia aterioihin. Kivaa viikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo on ollut meidän arkiruokaa, niin pitkään ettei edes muista, että se ei ole perusruokaa. Kivaa viikonloppua sinullekina! 🌞🌿🌼🌸

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Nelli! Kannattaa ostaa suurimoita kaappiin ja kokeilla keiton lopulle!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Keitto on hyvä muutenkin! Välillä jatkan sitä nuudelilla ja välillä makaroonilla.

      Poista
  4. Tosi näppärä vinkki arkiruokailuun, menee ehdottomasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvästä vinkistä, tätä täytyy kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Couscous on helppo retkiruoka jos vain on kuumaa vettä termarissa. Saa lisukkeen helposti.

      Poista
  6. Tätä pitää joskus kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Toimii opiskelijabudjettiinkin hyvin.

      Poista
  7. Kuulostaapa hyvältä! Kanaruokien ystävänä tätä kyllä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo on oikeastaan resepti melkein kaikkiin keittoihin. Varsiselleriin ihastuu ainakin liemissä.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡