keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Vaatteen uusi elämä ja 3 inspiraatiota

Inspiraatiokirja tekstiilien tuunaamiseen


Sain muutaman ihanan ompeluinspiraation Vaatteen Uusi Elämä-kirjasta. Ideana on ottaa kaappiin jääneet tekstiilit uudestaan käyttöön ja työstää niitä luovasti oman näköisiksi.  Ensimmäinen inspiraationi oli maalata kangas tilkuin ja lopputuloksena oli trikootyyny. Tilkkujen päälle ompelin paksua puuvillalankaa. 


Parhaita inspiraatioita ovat ne jotka saavat kotisi mullin mallin yhdessä hujauksessa. Minulla taisi iskeä juuri sellainen, kun luin Vaatteen Uusi Elämä-kirjan. Kaapista purkautui lattialle kirjontakehys, tilkkuja, läjä massapalloja, vyö ja lidlistä ostettuja lankoja. Tavaraa oli hujan hajan odottaen, että ne niistä jalostuisi uusia ideoita.


Kirjan paras puoli on, että se ohjailee ajattelemaan asioita luovemmin ja kuiskuttaa vain ennakkoluulottamasti kokeilemaan, ilman tiukkapipoisia ohjeita.  Teki mieli työstää monta kirjasta saatua ideaa yhtäaikaa, mutta ideat pitivät vielä työstää oman tyylisiksi ja niin ja tosiaan luovasti. Siitähän kirjassa lopulta oli kyse! Omasta tyylistä!  Osaat tai et osaa, ota neula käteen ei se pure!


Päällimmäiseksi kirjasta jäi mieleen miten vanha vaate on pohjana taideinspiraatiolle ja kankaalle "maalaamiselle" langoin ja tilkuin. Ihastelin miten kirjassa oli koristeltu puseroita ja takkeja ja miten ennakkoluulottamasti oli otettu vanha vaate kokemaan uutta elämää. Tekstiileihin oli puhallettu jotain omaa ja oman tyylistä, jolloin se pääsisi käyttöön useammin kaapin perukoilta.

Kirjassa on 12 suomalaisen käsityötaiturin ohjetta ja joka lukukerralla siitä aukeaa jotain uutta. Yksi lukaisu ei riitä vaan sitä pitää lueskella vähän kerrallaan. Kuvia tarkkaan katsomalla saattaa aueta mitä tekstissä ei ollut kerrottu tai tekstirivillä avautuu odottamaton ja hauska vinkki, joka aiheuttaa paineen kaapin penkomiseen.

*Vaatteen Uusi Elämä-kirja on saatu luettavaksi  kulttuuri ja käsityöpainotteiselta  Maahenki- kustantamolta blogiyhteistyönä. Kiitos paljon! 


Mekkosesta oli jäljellä vain vyö. Leikkasin vyön pään auki ja sisään tuli laatikossa lojunut massapalloketju. Kankaalla päällysteisistä helmistä tuli helposti aika ihana.Kirjan inspiroimat käsityöt


Kokeilin ensin kankaan "maalailua" tilkuilla ja sommittelin satunnaisesti ihania tilkkuja lakananpalan päälle. Ei tullut edes mieleen leikellä niitä, vaan tilkut saivat pitää muotonsa.  Silitin tilkut kiinni paltenauhalla lakanapohjaan ja  sitten  ompelin tilkut kiinni toisiinsa siksakilla. Lopulta tilkkukasasta oli syntynyt päiväunityyny.


Seuraavaksi muodonmuutoksen koki lamppuhommasta jäänyt massapallonauha ja mekon vanha vyö.  Ne muuttuivat kangaspäällysteiseksi helminauhaksi. Helmien väleihin pyöritin mustaa ompelulankaa kirjan rautalangan sijaan. Kirjassa palloina oli käytetty golf-palloja. Pallo, mikä pallo,  toimii.  Tulipa ihana! 

Kirjonta on näistä ollut se hitaasti etenevä työ, vaikka Vaatteen uusi elämä- kirja inspiroi ehkä eniten kirjomaan käsin. Sitä täytyy vielä treenata pienille pellavapaloille, ennen kuin lähden valmista vaatetta kirjomaan. Vaatteen elinkaari saattaa näillä taidoilla päättyä muuten lyhyeen.  Kirjominen on oikeastikin aika ihanaa ja pyrin jatkamaan harjoituksia kuvio kerrallaan. Valmiiksi painetuille kuvioille on helppo kirjoa ja kuviota voi värittää langoin pikkuhiljaa. Oma sudenkorentopellava on ostettu Riimingalta ja en vielä tiedä mikä kangas haluaa tulevaisuudessa olla. Mutta kipinä kirjomiseen on istutettu.

Eikö olekin ihania inspiraatioita?


Vaatteen Uusi Elämä kirjassa on kahdentoista käsityöläisen vinkkiä, miten antaa tekstiilille uusi elämä.  Inspiroivan kirjan on toimittanut Tiina Aalto ja kirja on peräisin kulttuurikustantamo Maahengestä. 

Yritin käyttää luovasti laakapistoja kirjoessani näitä sudenkorentoja. Riimingalta tilatusta pellavapalasta tulee vielä melko korea! 
Korentotyöllä pääsen osallistumaan Craft Candidaten Keskeneräisten Keskiviikko-linkkipartyihin. Pääset sinne tästä klik!

Maahenki-verkkokauppa on nyt uudistuksen alla, mutta kirja löytyy useimmista kirjakaupoista, kuten täältä klik* .
11 kommenttia:

 1. ihania juttuja! Itellä on ensimmäisenä ostoslistalla tuo kirjontakehys !

  https://www.stoori.fi/rakkaudella-henna/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna ! Minulla on näitä kaksi isompi ja pienempi. Sain metallisen joululahjaksi äidiltä ja se on jotenkin napakka,tämä puinen ei ole niin tukeva. Näillä pääsee linnanneito tunnelmaan :)

   Poista
 2. Oi kuulostaa kyllä kivalta ja paljon inspiraatiota antavalta kirjalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes kaikkea muistanut kertoa,kirjassa oli myös vanhoista pitseistä koottu valtavan ihana hääpuku. Ihana!

   Poista
 3. En tiedä innostuisiko sitä itsekin käsitöistä tuollaisen kirjan myötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kirjan JA kässäinnostuneiden blogikavereiden myötä... Eihän sitä koskaan tiedä!

   Poista
 4. Oi, tiedän niin tuon inspiraation tunteen, kun koti on yhtäkkiä aivan kuin pyörremyrskyn jäljiltä luovuuden huumassa! Mielenkiintoisen kuuloinen kirja, en ollut kuullut aiemmin :)

  VastaaPoista
 5. Siis ihan parhaita juttuja ovat tuollaiset kirjat ja muut inspiraation lähteet, jotka innostavat omaan luovuuden valloilleen päästämiseen! Minäkin olen juuri noista vanhoista vaatteista inspiroitunut eniten; on jotenkin hauska miettiä, mitä niistä voisi vielä keksiä. Ja sitten tulee ihan mieletön fiilis, kun onnistuu tekemään jotain ihan oman tyylistä uutta. :) Kivoja juttuja olet tehnyt. Ja kiitos linkkipartyyn osallistumisesta, jatketaan taas! <3

  VastaaPoista
 6. Yritän nyt hetkeksi vieraannuttaa itseäni kaikista inspiraatioiden lähteistä. Alkaa jo materiaaleja olla liikaa nurkissa. Olet kyllä kätevä ja aikaansaapa!

  VastaaPoista
 7. Wow, Teresa, the cushion is amazing!I love how you combined the patterns! Is the check dress also by you??- my fav of kind of checks, minimalist!:) Such a nice look together with the beads, creative!👏

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡