keskiviikko 3. elokuuta 2016

Häiden pöytäkartta kultakehyksissä, vähän kuin liitutaulu

Miten tehdä liitutaulumainen pöytäkartta?


Askartelin itse pöytäkartan häihin. Koska juhlatila on erityisen juhlava, niin koristeiden piti tyyliltään yltää samaan loisteliaisuuteen. Tässä ohje liitutaulumaisen häiden pöytäkartan tekemiseen. Pöytäkartta on piirretty mustalle pahville liitutaulun sijaan. Ja koko komeus on koristeltu pastelliliiduilla piirretyin kukin. 


Häiden pöytäkartan vaikein osuus on plaseeraus. Kun istumapaikat tiedetään pöytäkartta ohjaa vieraat oikeisiin pöytiin. Tarvitaan vain ne pöytänumerot.


Musta pahvi toimii hyvin pöytäkartan alustana ja teemana muissakin häiden kylteissä. 


Muistatteko kun kerroin että suunnittelen häitä? Siis en aikuisten oikeasti, vain ainakin tämän kerran autoin morsianta "hädässä".  Yksi tehtävistäni oli häiden pöytäkartan suunnittelu. Ihana, kun sain vapaat kädet. Ulkomaisista hääblogeista minulle oli tullut vastaan hienot liitutaulugrafiikat ja kauniit kultaiset kehykset. Teemaa oli pakko kokeilla itsekin. Ainut oli että minulla ei ollut liitutaulumaalia, liituja tai sitten niitä kehyksiä maalattavine taustoineen. Mutta uskokaa tai älkää, niitä ei tarvittukkaan.


Liitutaulu mustasta pahvista

Sain taas kerran älynväläyksen, joo tiedän välillä pääni säteilee tsernobilin lailla. Näin Citymarketin askarteluosastolla mustaa pahvia ja tajusin että ihan turhaan pitäisi etsiä sitä liitutaulumaalia. Täytyy kehua muuten Citymarkettien askartelumateriaalivalikoimaa taas kerran! Peukut heille! Musta pahvi toimii liitutauluna siinä missä ne alkuperäisetkin. Eihän sitä liitutaulua tarvita kuin kerran, joten sen voisi tehdä suoraan vaikka pahville. Käytin mustaa pahvia myös muissakin kylteissä ja pahvilla olisi saanut myös kauniit pöytänumerot, kun sen olisi liimannut yhdeksi sivuksi ohjelmakartioon.

Leikkasin erivärisestä pahvista sisäkehykset, jotta liian pienen pahvin alla näkyvä maaalaus peittyisi. 


Kehyksen voi lainata taulusta, maalausta ei tarvitse poistaa

Sitten väläys eteni ja muistin että minulla on yhdessä taulussa kultaiset kehykset ja pujottamalla pahvin taulun kehyksiin maalauksen päälle kehyspulmakin ratkesi. Maalausta ei tarvitse poistaa ja pahvi pysyy hyvin ujuttamalla sen kehyksien väliin. Koska minun kehykset olivat liian isot pahviin nähden, leikkasin vielä apukehykset pahvista, joilla sitten peitin ylä ja alaosan taulusta.

Kultaista kalligrafiaa otsikoksi

Tein kohokuviopulverilla hääparin nimet taulun ylälaitaan. Olikin hienoa että sain tekniikalle taas uuden käyttökohteen. Kohopulverin käyttöohje ja niksit kalligrafiaan löytyy täältä.

Minun piti kirjoittaa lopuksi taulun alle vielä "Käykää pöytään!", mutta asia unohtui.

Kohopulverilla saa näyttävät otsikot ja pöytänumerot.

Liitutaulutaidetta pastelliliiduilla

Sitten muistin että olin hamstrannut taiteilijatarvikeliikkeestä pastelliliituja ja joitakin oli jäljellä kymmenen vuoden takaiselta piirustuskurssilta. Hyvä että hamstrasin, oli niin halpoja! Marituksen jälkeen liidut löytyivät helposti paikaltaan. Arvasin että niistä olisi ihan kohta iloa! Minulla oli tarkoitus aloittaa piirustusharrastus uudelleen, mutta on ollut näitä kiireitä. Pastelliliiduilla saa piirrettyä kauniit kuviot ja ne toimivat kuin taululiidut, mutta pigmenttiä niissä tuntuisi olevan enemmän. Liidut sopivat hyvin värilliselle pahville piirtämiseen, koska värit jäävät hyvin pintaan. Värejä ei tarvitse ostaa montaa. Käytin n. 5 eri liitua. Pastelliliiduilla piirtäessä kuvioita voi pehmentää sormella ja pyyhkiä pois säämiskällä. Piirrokset kannattaa vielä kiinnittää fiksatiivilla, mutta sellaista minulla ei ollut. Käytin hiuslakkaa ja varovaisuutta taulun siirtelyssä.

Harjoittelin ensin pieniin pahvikorteihin kukan piirtoa. 


Sitten rohkenin piirtää pastelliliiduilla suoraan tauluun. 

Pöytäkartta sommitellaan ruutupapereilla ja tekstataan maalitussilla


Ehkäpä vaikein vaihe pöytäkartan teossa oli itse pöytien ja nimien sommittelu tauluun. Ja vaikeuksia tuotti myös nimien oikeinkirjoitus. Kirjoitin ensin a5 kokoisille paperilapuille kaikki pöydät ja niissä istuvat henkilöt. Sitten sommittelin paperilaput tauluun siinä järjestyksessä, jossa niiden olisi kuulunut olla juhlapaikalla. Piirsin pienet apuviivat lyijykynällä ja tekstasin nimet pahviin valkoisella maalitussilla pöytä kerrallaan. Valmista tuli! Harmittelin vähän että raskausmahani oli tiellä kirjoittaessani pöydän ääressä ja tekstit alkoivat menemään vinoon. Näköjään sitä on ihan inhimillinen olento ja onhan se hyvä jättää pieni käsityöläisleima tekemisiinsä.  Ehkäpä se oli pientä väärin kirjoitettuhin nimiin verrattuna, mutta onneksi morsian tuli käymään ja oikoluki taulun edellisenä iltana. Kyllä vähän nolotti. Sain mustalla tussilla pyyhittyä kirjaimet ja valkoisella maalitussilla kirjoitettua uudet päälle. Kukaan ei huomannut mitään.   

Pöytäkartta oli helppo sommitella pienien paperien avulla. 

Piirsin vieraiden nimien kirjoitusta varten pienet apuviivat. Käyttämäni maalikynä on Sinellistä. Tämmöinen urakka tällä kertaa, mutta kaunis tuli! Jos jollakin jyväskyläläisellä on tarvetta tämän kaltaiselle pöytäkarttataululle ja itse ei osaa tai ei ole aikaa, niin jätä viestiä. Katsotaan jos ehdin olla avuksi. Tämmöinen oli ihan kiva tehdä, ja varsinkin huomata että lopputulos oli tosi kiva!

Pöytäkartta sopi hääpaikan aulatilaan kuin nakutettu. 

Samaa kylttiteemaa käytin myös baarin koristekyltissä. 
Vinkki vinkki! Rapunzelilla on kesäale! Nyt saattaa löytyä hiuspidennykset hääkampaukseen hyvällä alennuksella!


8 kommenttia:

 1. Voi kuinka kaunis pöytätaulu tulikaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin minustakin. Ilman muuttoa ja tavaroiden kasaamista omiin laatikoihinsa nuo liidut olisi totaalisesti unohtuneet.♡

   Poista
 2. Heip, todella hieno taulu, kiitos ideasta! Muistin saman tien, että varastossa on odottanut kirpparille roudaamista iso kuparinvärinen kehys. Ehkäpä en hävitäkään sitä vielä, vaan säilytän häihin asti... Hyvä idea myös se, että muutkin kyltit tulevat samalla tekniikalla, vaikka kehykset hiukan vaihtelisivatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hienoa että postauksestani oli hyötyä. Mummojen kotoa voi löytyä myös hienoja kehyksiä lainattaviksi, eihän maalauksille käy näin kuinkaan. Sisustustauluja katsoo nyt ihan eri silmällä.

   Poista
 3. Hieno idea ja kaunis lopputulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli! Minusta parhaat ideat ovat niitä yksinkertaisimpia. Mun jutut menevät aika usein hifistelyksi :P Voihan liitutaulutaulun tehdä ihan sisustustauluksi ja vanha maalaus voidaan kaivaa sitten takaisin esiin kun buumi menee ohi.

   Poista
 4. Great goods from you, man. I have take into accout your stuff previous to and
  you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired right here, really like
  what you are stating and the best way during which you assert it.
  You're making it enjoyable and you continue to take care of to stay it smart.

  I cant wait to learn far more from you. This is
  actually a great website.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, Thank you for those lovely words. Sorry, I didn't dare to answer because your flatter were so overwhelming and I was just thinking what is the trick here ;) We Finnish are quite modest. I'm glad that you like my site! I hope you find more nice reading. Thank you!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡