torstai 29. syyskuuta 2016

Neulottu vauvan villapeitto

Helppo neulottu vauvapeittoNeuloin meidän vauvalle ihan oman neulepeiton. Ihana villa lämmittää vaunuissa ja turvaistuimessa. Tällä neulemallilla saa nopeasti kudottua huivit ja peitot. 

Huovutin söpön pupun peiton reunaan. Huopa tarttui hyvin kiinni neulokseen.


Neuloin meidän vauvalle oman villaisen peiton. En tiedä mistä johtuu, mutta minulla oli vimma saada meidän vauvalle tehtyä peitto itse. Ehkä se on joku sisäänrakennettu äitiysjuttu, ainakin minulla. Neulos kulki minulla mukanani puistoihin ja peittoa kudottiin iltaisin kotisohvalla. Ihanaa pientä puuhaa, johon ei juuri tarvinnut ajatusvirtaa. Jotenkin sellaista tähän vauva-taaperoarkeen tarvitaan. Niin ja paljon kahvia.

Minun oli pakko kokeilla peittoon myös jotakin uutta ja päätin neulahuovuttaa peiton reunaan pienen pupun. Villa ja villalanka huopuivat peittoon mukavasti kiinni. Erilainen eikö vain?


Peitto tuli pidennetyillä silmukoilla muutenkin nopeasti valmiiksi. Pitkät silmukat ovat kyllä hieno keksintö! Nuo silmukat ovat helppoja vasta-alkajillekin sillä ennen silmukan neulomista kierretään lanka vain puikon ympärille ja sitten neulotaan perään silmukka normaalisti. Seuraavalla kierroksella kierrettylanka nostetaan pois puikolta ja kudotaan taas se seuraava puikolla oleva silmukka normaalisti. Sitten väliin voi neuloa nurin tai oikein kerroksia, niin monta kuin siltä tuntuu. Tiedän että hyppäsit tuon tylsän ohjeteksitin yli, jos innostuit niin katso ohje youtubesta. Näillä silmukoilla saisi nopeasti kudottua vaikka shaalin häämekkoon, kunhan lanka on vain tarpeeksi hienoa.

Huovutusvilla ja villalanka huopuivat kivasti huovutusneuloilla kiinni toisiinsa. 


Villalankana oli Novitan Nordic Wool-villalankaa. Tämä villa on tuotettu Pohjoismaista ja sitä voi pestä 40 °C lämpötilassa.


Syksyllä tekee aina mieli neuloa jotain.

Villa on kiva materiaali koska se lämmittää pientä vauvaa ja imee itseensä kosteutta oman painonsa verran eikä se vielä silloin tunnu märältä. Minua ärsyttää kaikki akryylilangat, sillä ne eivät lämmitä niin kuin villa ja lopulta koko kaunis työ on täynnä nyppyä. Harmittaa aina, kun isotöinen urakka menee pilalle materiaalin takia. Minulle tulee kylmät väreet akryylistä muutenkin, se on sama tunne kuin hankaisi styroksia. Vauvalle pitäisi oikeastaan kutoa merinovillasta, joka ei niin kutita ja tuntuu pehmeältä. Kutomani peitto on tarkoitettu käytettäväksi vaunuihin tai turvaistuimeen, joten se ei ole ihoa vasten. Käytin ihan tavallista villalankaa.  Ajattelin että kudon peiton niin, että Kesäheinä voi sitten isona tyttönä käyttää peittoa vaikka huivina.


Pahoittelut näistä ohjeista, sillä en ole vielä oppinut lukemaan oikeita neulontaohjeita. Ei varmaankaa voi olettaa että niitä osaisin kirjoittaa. Ehkä sitten joskus.


Nyt kun tämä peitto on harjoiteltu voisi ostaa parempaa lankaa seuraavaa varten. Baby woolia (merinovillaa) oli vain Prismassa saatavilla. Novitan sivuilla oli myynnissä myös ihan uusia lankatuttavuuksia joissa oli cashmereä, silkkiä ja villaa. Ihania!


Tällä mallilla tulee myös kaunis tuubihuivi. Tein siskolle pinkin huivin tällä neuloksella vuosia sitten. Kuva siitä täällä.

Meillä kotona ei ollut kovin lämmimtä,joten peitto pääsi heti Kesäheinän käyttöön haikarapussiin

Vauvapeiton neuleohje


Peiton kanssa käytin Novitan Nordic Wool-villalankaa  ( Edullisempi Adlibriksellä) ja 4 -koon pitkiä puikkoja. Peiton koko on 80 x 120 cm. Lankaa meni 5 kerää.

Loin alkuun 185 silmukkaa.

Tein neljä kerrosta sileää( kudotaan oikein, käännetään työ ja kudotaan nurin, käänetään kudotaan oikein ja käännetään työ ja kudotaan nurin. ,

Sitten kaksi kierrosta pidennettyjä silmukoita.

Sitten taas neljä sileää kerrosta.

Sitten kaksi kerrosta pidennettyjä silmukoita.

Tässä vaiheessa tein neljä nurjaa kerrosta. ( kudotaa nurin, käännetään työ ja kudotaan oikein, käännetään työ ja kudotaan nurin, käännetään työ ja kudotaan oikein).

Sitten taas pidennettyjä silmukoita kaksi kierrosta.Toista kuviota. Kerroksia tuli yhteensä 120.

Youtubessa oli hyvä SuuriKäsityö-lehden videoohje  pidennettyjen silmukoiden tekoon ja hauska neulekuvio. Heiltä löytyy myös villasukan teko-ohje, jolla minäkin sain palautettua mieleen yläasteen käsityötunnit.

Ihanaa ja lämmintä syksyä!
4 kommenttia:

 1. Ihana peitto! Voi kun itselläkin riittäisi kärsivällisyys muuhun kuin villasukkien neulomiseen :D villasukat on elämä.

  ~ Jasmin N
  littlethingswithjassy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En uskonut itsekkään että kärsivällisyyteni riittäisi, aina pitää saada heti valmista. Onneksi tosiaan on nuo pidennetyt silmukat jotka jouduttavat touhua kummasti. Minullakin on pieni villasukka tässä tulossa.

   Poista
 2. Aivan ihanan suloinen peitto.
  Itse joudun jo isompien peittojen tekoon, jos meillä pyydettäisiin neulomaan lämpöistä. On tosin kyllä suunnitteillakin mutta jotenkin aina vaan tuntuu liian työläältä aloittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli! Se aloittaminen on kyllä ihanaa, mutta kyllä joskus tehdään hampaat irvessä loppuun. Onneksi nämä meidän lapsoset ovat vielä lyhyitä. Muuten ei tulisi peiton teosta mitään. Päätin että en jätä käsityötä kesken vaan teen loppuun ennenkuin aloitan uutta. Hih, nämä projektit ovat lyhentyneet huomattavasti.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡