lauantai 23. joulukuuta 2017

23. Luukku: Siksak-palmikkoinen lippapipo heijastinlangasta

Käsityöblogit joulukalenteri 

Joulu on jo niin lähellä. Täällä aukeaa Käsityöblogit-joulukalenterin 23. luukku. Päätin antaa teille joululahjaksi siksakpalmikkoisen lippapipon ohjeen. Pipo on kudottu Kehrän heijastavasta langasta.
Siksakpalmikko ei varmasti ole uusi juttu, mutta se syntyi kun testailin Kehrän heijastinlankaa. Työtä vauhditti koivupuiset puikot, jotka mallin isosisko poimi minulle joululahjaksi. Valitsi vieläpä oikean koon! Itselleen hän valitsi pitkät puikot ja kirjavaa sukkalankaa. Hyvät lahjavalinnat kolmevuotiaalta.  


Tämä on Käsityöblogien joulukalenterin 23. luukku. Joulu on kuin salaa hiipinyt meille. Päätin, että annan pienen joululahjan lukijoilleni ja joulukalenteria seuraaville käsitöiden ystäville.  Joulu kutsuu neulomaan ja  lahjani olisi tämä kehittelemäni lippapipon ohje. Kuvio on hauska siksak-palmikko ja se on tehty heijastavasta Kehrän langasta.  Mietin, että vihreänä  pipo näyttäisi ihan kaktukselle. Hauskaa!

Lähdin neulomaan ja annoin ajatusvirran viedä. Tämä kuvio syntyi kuin itsestään. Idea neuleessa on, että yksi kuvion viidestä silmukasta kulkee etukautta aina yhden askeleen joka kerroksella  muodostaen siksak-kuvion. Väliin jää aina ennennkavennuksia kaksi nurjaa silmukkaa. Liikkuvasilmukka jättää myös alleensa tai kuten itse ajattelen "syö" loppukavennuksessa eteensä tulevat silmukat. Tämän kun pitää mielessä kuvio on helppo toteuttaa.1,5 vuotiaan pipo on tehty 49 cm päänympärykselle. Neiti käyttää  Reiman pipoissa kokoa 50. 
Siksakpalmikkoisen lippapipon ohje näyttää tältä.  0 oikein, -nurin, ^ nurin yhteen, \ oikein yhteen, / ylivetokavennus. O-O- päätetään  kahdelta puikolta yhteen. (ei kaupalliseen käyttöön)


Neulotun lippapipon ohje (ei kaupalliseen käyttöön)


Lanka: Kehrä Heijastava lanka 100 g

Puikot: sukkapuikot koko 5, apupuikko, lippaa varten sukkapuikot koko 3

Koko: Ohjeen koko on 49 , lisäämällä kuvion verran eli 5 silmukkaa koko kasvaa 4 cm ja 5 riviä kasvattaa korkeutta 3 cm. 

Luo puikoille 55 silmukkaa ( 60, 65) . Neulo suljettua neuletta 3 oikein ja 2 nurin toista kuviota rivi loppuun.

Neulo toinen rivi( liikkuva silmukka kulkee eteenpäin) niin,  että ensimmäinen oik. silmukka vaihtaa paikkaa etukautta seuraavan silmukan kanssa. Eli poimi silmukka apupuikolle etupuolelle, neulo seuraava silmukka ja neulo  sen jälkeen apupuikon silmukka. Neulo kolmas oik. silmukka ja kaksi nurinsilmukkaa normaalisti. Toista rivi loppuun asti. 

Neulo kolmas rivi niin, että neulo ensimmäinen oik. silmukka normaalisti poimi keskimmäinen (liikkuva silmukka) apupuikolle ja neulo viimeinen oik.silmukka ja neulo sen jälkeen apupuikon silmukka. Neulo sitten kaksi nurin silmukkaa. Toista kuviota rivi loppuun. 

Neulo neljäs rivi ( liikkuva silmukka kulkee taakse päin) .  Neulo ensimmäinen oikein normaalisti. Poimi keskimmäinen   apupuikolle ja siirrä apupuikko takapuolelle, neulo viimeinen (liikkuva silmukka) ja neulo sen jälkeen apupuikolla oleva silmukka. Huomaat, että liikkuva silmukka muodostaa pintaan siksak-kuvion. 

Neulo viides rivi (liikkuva silmukka kulkee taakse päin). Poimi ensimmäinen oik.silmukka apupuikolle ja siirrä taakse, neulo keskimmäinen silmukka (liikuva silmukka) ja neulo sitten apupuikolla oleva silmukka ja neulo kolmas oik.silmukka ja kaksi nurin silmukkaa normaalisti. Toista kuvio rivin loppuun asti. 

Aloita nyt taas kuvio uudeelle rivistä kaksi eteen päin. Jatka kunnes kerroksia on 22. Huomaa liikkuvan silmukan sijainti!  Jos haluat piposta korkeamman lisää kerroksia 5 , 10 tai 15. Mittasin, että 5 kerrosta on n.  3 cm. 


1.     kavennus. neulo kuvion kaksi nurin silmukkaa nurin yhteen. Kerroksen siksak-kuvio jatkuu samalla mallilla. 

Neulo seuraava rivi normaalisti ja siksak-kuvio jatkuu.

2.  kavennus tulee liikkuvan silmukan kohdalle ja liikkuva silmukka ja nurin silmukka neulotaan yhteen.

Neulo seuraava rivi normaalisti ja siksak-kuvio jatkuu.  

3. kavennuksessa liikkuva silmukka kavennetaan ylivetokavennuksena. Liikkuva silmukka poimitaan puikolle, neulotaan seuraava oikein ja vedetään liikkuva silmukka yli.  

4. Kavennuksessa neulotaan ensimmäinen oik. silmukka ja liikkuva silmukka yhteen. 

Jäljelle jää 11 silmukkaa tai ( 12, 13) . Pujota lanka silmukoiden läpi ja päättele. 

Lippa

Ota esiin kapeammat puikot. 

Poimi pipon reunasta 20 silmukkaa ja neulo ne puikolle, poimi sitten sisäpuolelta 20 silmukkaa ja neulo ne myös puikolle (suljettu neule). 

Kavenna sitten jokaisella kerroksella puikon ensimmäinen ylivetokavennuksena  ja viimeinen silmukka 2oikein yhteen ja kavenna samalla tavalla molemmilla puikoilla kerroksittain 

Kun jäljellä on molemmilla puikoilla 8 silmukkaa yht. 16 .  Jonka jälkeen päätetään molempien puikkojen vierekkäiset silmukat yhteen. Ja päätellään langat. 

Toivottavasti piirtämäni kuva helpottaa vähän.

Pipon kavennus muistuttaa aurinkoa. Pipon lippa tuntuu jämäkälle kun se on tehty kaksinkertaisena ja kapeilla puikoilla. Mietin, että pipoon voisi lisätä myös korvaläpät, mutta se onkin sitten jo ihan eri pipo. 

Meillä 23. päivä tarkoittaa sitä, että viime yönä sain lasimestarin lohen purkkiin ja graavilohen tekeytymään.  Tänään meillä tehdään laatikot, siivotaan, koristellaan piparitalo ja paketoidaan lahjat. Yksi juttu kerrallaan, niin kyllä se siitä.

Kuusi tuoksuu jo sisällä kilpaa hyasinttien kanssa ja aattona rauhoitutaan jouluun.
Mitä teillä tänään touhutaan? 


  Käsityöblogien-joulukalenterin 22. päivän luukku löytyy Inspiraation vietävävänä -blogista. Klik

ja huominen 24. luukku löytyy Neuletiede-blogista. Klik


Oli ihana päästä mukaan ensimmäistä kertaa! 💖💖


Hyvää ja piparintuoksuista joulua. 
* Kehrän Heijastinlanka on saatu testattavaksi Tammertukulta. Kiitos paljon!
#kehrä #tammertukku @successstorypr

18 kommenttia:

 1. Aivan ihana lippapipo! :)
  Kiitos ohjeesta. Saisinkohan tehtyä omalle kolmeveelleni tämmösen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkäpä, ihanaa jos jouluna saisi neuloa hetken.

   Mittailin eilen meidän kolmevuotiaan päätä ( Reiman pipo 52) ja silmukoita pitäisi lisätä 5 ja kerroksia 5 tai jopa 10.

   Ihanaa joulua! 💕

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Melissa. Tajusin et mulla on ollut ihan älytön pipotehdas koko vuosi! Blogissakin varmaan 10 eri pipoa.. saanko mä olla sit pipomaakari? 😙

   Poista
 3. Onpa kaunis pipo ja mallikin on niin sievä ♡ Meillä on samanlaiset touhut tiedossa tälle päivälle :) Hyvää joulua koko teidän perheelle ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saatiin tyttöjen kanssa koristeltua kuusi äsken. Jotenkin se kiire katosi. Hyvää joulua! 🎄🤶

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos ja ihanaa joulua sinulle ja perheelle! 🎄🎄

   Poista
 5. Pipo lipalla on tosi söötti. En olekaan aikaisemmin nähnyt tuollaisia lapsilla. Trendikäs neiti. Hyvää ja rentouttavaa joulua sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Tämä olisi megatrendikäs jos olisin muistanut etsiä karvatupsun tuohon, nyt tulee kuvio esiin kivasti. Ihanaa ja levollista joulua myös sinulle ja perheelle! 🎄🎄☃

   Poista
 6. Onpa söpö pipo! Ihanaa joulua kaimalle ja perheellesi. T. Teresa/Craft Candidate -blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa joulua sinulle ja perheelle kaima! Tässä pääsee jo joulutunnelmaan. 😚🎄🎄 ☃☃

   Poista
 7. Hieno pipo ja lipan kavennukset näyttävät tosi siisteiltä. Malli on kiva, kun se sopii sekä tytöille ja pojille :) Hyvää joulunaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana että tykkäsit kavennuksista, mietin niitä pitkään. Ihanaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi!

   Poista
 8. Todella upea, mutta näyttää myös todella haastavalta toteuttaa. Siis ainakin tällaisen - ei ompelijan - silmin :D Mutta oikein kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ohje on aika helppo, sillä kuvio muodustuu kun liikkuva silmukka vaihtaa apupuikon kanssa paikkaa. Ja mikä parasta se näyttää vaikealta. Hyvää joulua!

   Poista
 9. Onpa kaunis pipo! Ensimmäisenä aloin miettimään, että kenelle voisin tällaisen tehdä. Muutenkin pitää tutustua tähän teiden käsityökalenteriin. Mennyt ihan ohi minulta.
  Ihanaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites jos teet itselle? Nyt on hyvä kurkata kun luukut ovat jo auki. Ihanaa joulua!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡