sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Tonttuovi ompelukaapissa + video

Veistelin tonttuoven

Tein puusta ja viilusta vanhan näköisen tonttuoven. Ovi on meillä ompelukaapissa ja sieltä aukeaa ovi tontun valmistuvaan tupaan. Meillä odotetaan kovasti tontun muuttoa.  Kurkkaa video miten ovi syntyi! Askartelin oveen kranssin. Lehdet ovat ihan oikeaa eucalyptusta, leikkasin lehtiä reittimellä kuivuneista lehdistä. Ompelukaapin takaosaan ilmestyi tonttuovi. Oven kun avaa, niin voi kurkistaa tontun kotiin. Kaikki oikeasti alkoi rei-istä jotka oli käytettyyn kaappiin porattu sähköjohtoja varten. Minusta koloset näyttivät heti kiehtovilta.  Ja oli selvää, että kaappiin tulee vielä tonttuovi.  Tonttuoveen pääsee kurkistamaan tyttöjen leikkikeittiöstä rappujen alta ja nyt viime päivinä ovi on auennut tiuhaan tahtiin. Onneksi kuitenkin se on pysynyt ehjänä pienien sormien käsittelyssä. Meillä odotetaan kovasti tontun muuttoa kaappiin ja verhojoulukalenterista on tontulle ilmestynyt jo tuolit ja pöytä.


Miniruukut ja piippurassi löytyivät Sinellistä. 


Miten tonttuovi tehtiin?


Annoin ajatuksen hautua ja lopulta aloin nikkaroida ovea. Keräsin kätköistä viilulevyä, ohutta listaa, ikean puiset kehykset, kukka -ja grillitikkuja. Sahailin ja vuoleskelin ovea kuntoon keittiössä ja imuroin  purua pois sitä mukaa, niin sotku ei kulkeutuisi joka paikkaan isoissa ja pienissä sukissa.

Ensin vanhensin kehyksistä tehdyt karmit veistämällä niitä puukolla, vähän kuin olisi muinoin kirveellä veistetty. Puukko upposi hyvin kuivaan mäntyyn. Linkkarin sahalla syntyi kuvioita.

Mittasin sopivan kokoisen palan viilusta ja yritin sahata sen suoraan ja onneksi puukolla sai veistettyä vinouman pienemmäksi.


Koska halusn ovesta vanhan näköisen, tein siihen peilit kukkatikuista ja grillitikuista. Leikkasin niitä sopivan kokoisiksi oksasaksilla ja liimasin kiinni puuliimalla. Tikut peittivä hyvin rosoiset reunat. Salmiakkikoristeen listat ovat hammastikkuja.

 Mies teki oveen saranat sisäpuolelle tikusta ja nahkanpaloista.

Ikkuna syntyi ohuesta listasta ja paksuimmista kukkatikuista.

Lopuksi maalasin oven Vintage-kalkkimaalilla. Maalikerrosten väliin tuli krakkelointilakkaa, jotta ovi näyttäisi vanhalle ja vähän rapistuneelle. Maalipinta alkoi kuivuttuaa krakkeloitumaan ja tulos oli hieno.

Tein ovenkahvan taittelemalla kuparin värisen kehyskoukun muotoonsa pihdeillä ja kiinnitin sen tipalla liimaa.

Lopuksi liimasin oven ja ikkunan kiinni kaapissa olevien reikien päälle. Sitten piti tehdä vain vähän koristuksia.

Tein tonttuoven askartelusta videon ja pääse katsomaan kaikki osat kerralla klikkaamalla tästä! 

Krakkelointilakalla ja kalkkimaalilla tonttuovesta tuli vanhan näköinen. Illan hämärässä ovi näyttää miltein oikealle. 


Tonttuovelle menee vielä väliaikaiset rappuset, ne on tehty leikkipalikoista.  


Oli ihana katsella tontun tupaan piilottamiani jouluvaloja. Illalla palaa tuvassa valot. Osallistun Pienen linnun MakroTex-haasteeseen jonka teemana on ilta. 

22 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää, itse en ole näihin hurahtanut kun en muutoinkaan hurahda mihinkään valtavirtaan :D Omituinen siinä mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä tytöt eivät onneksi tiedä mikä on valtavirta ja ovesta on kulkenut moneen otteeseen Nuuskamuikkunen ystävineen.Voihan se olla että tämä on alku nukkekotiharrastukselle. Vinkiksi täällä voi ihastella http://minitkoivikonkatveessa.blogspot.fi miten nukkekotitalli valmistuu jouluksi..

   Poista
 2. Tä on valehtelematta kaunein näkemäni tonttu-ovi. <3
  Aivan upea.

  VastaaPoista
 3. Nää on niiin söpöjä! Tämä on jo todella kaunis yksilö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä muuten huomaa miten paljon vaikuttaa rouheus ja patina ulkonäköön. 🎄😙

   Poista
 4. Fantastista: tonttuovi ja tupavalotkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Nuo tupavalot ovat saaneet niin kyytiä, että oli pakko nostaa turvaan ja nyt on enemmän tilaa tontulle.

   Poista
 5. Upea tonttuovi! Taitavasti tehty! Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisi noissa nikkaroinneissa vielä harjoittelua,mutta hyvä noista tulee kun vähän maalaa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 6. Kaunis tonttuovi, meillä ei ole tonttuovea ainakaan "vielä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ymmärrä miten en ole muistanut kommentoida.. Mulla on ollut niin paha tonttumoodi-päällä.

   Poista
 7. Oi miten suloinen ❤️Minulle tulee pari pientä tyttökaveriani jouluaskartelemaan lauantaina ja olen mm. ajatellut ehdottaa heille tonttuoven tekoa. Minulla on pari lehdestä leikattua kuvaa inspiraatioksi ja nythän voin näyttää heille tätä sinun upeaa luomustasi. Saa nähdä mitä tyttöset saavat aikaan. Ihanaa joulunodotusta teidän perheelle ja kotitontuille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu? Ihana kun sinulla on siellä askartelukavereita. Meillä se apu tuntuu aikaa työläältä välillä. Hih. Aina vähän hirvittää kun kuulee sanan "auttaa"! Ihanaa joulun odotusta!

   Poista
 8. Taitaa olla tämän vuoden hitti tuo ovi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! Tämä taitaa jäädä tuohon ompelukaappiin ikuisesti.

   Poista
 9. Oh, Teresa, that's cool, such a lovely door!! Is it functional as well? I mean you can open it and... anything inside?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Zara! Yes you can open it and there is a little elfs home inside. I need to post that later.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡