lauantai 8. heinäkuuta 2017

Heiskan taiteilijakoti

Museoitu taiteilijakoti raottaa ovensa perjantaisin

90-luvulla museoidusta Heiskan taiteilijakodista löytyy paljon nähtävää ja ideoita omaankin sisustukseen. Uutta ja vanhaa on yhdistelty kotoisaksi paketiksi ja tyyli voisi olla ihan tätä päivää.


Keskellä valoisaa ja korkeaa huonetta roikkui tyylikäs rottinkikeinu, jossa oli nahkavyökiinnike. Se ja iso valkoinen paperivalaisin toivat modernia ilmettä 90-luvulla entiselleen jätettyyn huoneeseen.


Kävimme Heiskan taiteilijakodissa täällä Jyväskylässä. Satavuotias taiteilijakoti oli asuttanut Heiskan perhettä 90-luvulle saakka, jonka jälkeen  Vappu Heiska testamenttasi kodin irtaimistoineen kaupungille. Kaunis vanha talo nyt kesällä avoinna perjantaisin.  Oli kiva käydä kurkistamassa mieltä kutkuttaneeseen taloon ja Heiskan perheeseen.  Klikkaa museon sivulle! 

Taidetta on kaikkialla! 


Diagonaaliraidallinen muoviliina kävisi meillekin.  Ja varsinkin tuo kaunis Nanny Stillin Harlekiini-kaadin, Tamara Aladinin rengas ja Aalto-vaasi.  
Taloa oli rakentamassa 1912 Jonas Heiska ystävänsä Antti Halosen kanssa, jonka käsialaa on myös keskustan Halosen harmoonitehdas ja veljensä Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi.  Kuten taas sain huomata 1900-luvun alun taiteilijapiirit ovat olleet pienet. En muuta talon taiteilijoista tiedä kuin, että Jonas Heiskan töitä oli esillä Pariisin maailman näyttelyssä 1908.  Talossa asui hänen lisäkseen vaimonsa Maikki Heiska ja tyttärensä Vappu Heiska ja jokainen on jättänyt oman jälkensä taloon ja sen sisustukseen.

Jonas ja Vappu Heiskan kauniita töitä on seinillä runsaasti. Ihastelin Jonas heiskan töitä joissa esiintyy pieni vaalea tyttö. Varmaankin Vappu! Ja seiniin nojaavat työt kaipaisivat ihan oman näyttelyn, varsinkin Vapun inspiroivat tussityöt.

 Sieltä täältä pilkistää heidän ystäviltään saatuja teoksia. Silmäni kiinnittyi etenkin Outi Heiskasen kissa ja kiikkutuoli kuvaan. Ihana! Teki mieli käydä läpi huonekaluihin nojaavia taulupinoja ja nähdä ne kaikki. Talo on kuin galleria! 


Vappu Heiskan piirtämät muotokuvat tuijottivat katselijaa suoraan silmiin. Näiden upeiden tyynyjen katselu pisti miettimään, josko syksyllä tekisi pari ryijytyynyä.

Sininen toistuu myös kirjoissa.


Valtavan upea takka! Miksi takka pitää piilottaa, kun se voisi olla näin kaunis?


Vanhaa ja modernia tyyliä


Minua säväytti talon sisustus ja se miten taloon istui eri aikakaudet ja millaisia henkilökohtaisia tavaroita asukkaat olivat säästäneet. Tuntui että olisi tirkistellyt toisen ihmisen elämään. Moni juttu sopii nykypäivän sisustustrendeihin ja suosittu skandinaavinen ja moderni kerros 90-luvulta on kauniisti sulassa sovussa henkilökohtaisten aarteiden ja satavuotiaiden huonekalujen keskellä. Vappu oli ainakin rakastanut kissoja ja Marimekkoa ja mitä enemmän talossa kuljin ja pidin enemmän hänen tyylistään. Kotoista ja kiireetöntä!

Ajatella miten paljon toisen koti voikaan kertoa ihmisestä! Taloa kierrellessä tuntui, että koko perhe olisi tullut tutuksi samalla kertaa. Mietin jo, että voiko sanoa tuntevansa ihmistä jos ei ole käynyt hänen kotonaan.

Jotenkin tuntui, että olisi ollut tuttujen luona kylässä. Teki mieli hakea keittiöstä kupillinen teetä ja istahtaa pöydän ääreen rupattelemaan ja pyörittelemään sormissa kauan sitten maalin tuhrimia pensseleitä ja työstämään uusia ideoita. Tuntui haikealta lähteä pois. Onneksi sinne voi mennä uudelleenkin ja nähdä taas uusia juttuja! 

Nousimme rappuja pitkin yläkertaan, jossa oli lisää nähtävää.

Näitä rautalankahyllyjä olen nähnyt jossain..

Tauluja oli joka puolella. Vasemmalla Vappu Heiskan omakuva.

Upeita! 

Vappu oli tehnyt tästä tilasta ateljeen itselleen ja maalannut seinät ja lattiat valkoisekai. Koti tulvi valoa.


Talossa oli pieni lehteri, jonne pääsi kahdesta eri suunnasta. Verhot vain eteen, niin vieraat saavat vähän yksityisyyttä.


Minulla oli päällä itse suunniteltu ja ommeltu ihana  Sydäntalvi-maksimekko. Kankaan sain Nuppu Print Companyltä klik*. Kramsunkatu


Instagram tiliäni seuraava huomasi, että kävimme myös saman kadun varrella uudessa Teeleidissä nauttimassa kesäisestä joutilaisuudesta ihan kahdestaan. Olen hurahtanut Instagramin tarinoihin ja videokuvaa näkyy nyt vielä hetken molemmista paikoista. Ihana paikka Teeleidille!
Perjantai on hyvä päivä pienelle määrälle kulttuuria ja hyvää teetä!  
12 kommenttia:

 1. Kauniita valokuvia kauniista taiteilijakodista. Jotkut rottinkihuonekalut olivat ihanan ilmavia muuten melko jykevään sisustukseen. Melkein kuolasin takan perään. Tuollaisen kun saisi! Tykkään kuvataiteesta, maalaan vähän itsekin - itse asiassa kaikki taiteenlajit sopii. Ollaan vähän boheemi perhe. Hyviä inspiraation lähteitä sisustukseen. Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihana paikka! Tuntuu, että taiteilijoilla on jonkinlainen kauneudentaju vähän kaikissa asioissa sisustuksesta ja arkisissakin asioissa. Ai maalaat, täytyy katsoa sillä silmällä jos maalauksiisi saattaisi törmätä blogissasi. Hauska ajatus tuo boheemi perhe, minussakin elää ihan pieni boheemi. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Mielenkiintoisen näköinen paikka! En ole tiennytkään Heiskan taiteilijakodin olemassaolosta, joten kiitti vinkistä! Ehdottomasti haluan vierailla, kun taide kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olipa hyvä että postasin. Tykkäät sitten varmasti tunnelmasta!

   Poista
 3. Ihanasti kirjoitettu kuvaus taiteilijakodista! Pikkusiskoni olisi varmaan haltioitunut näistä kuvista ja tuosta kohteesta kun maalaa itsekin. Tunnelma Heiskan taiteilijakodista välittyi tänne asti 😊 ps. Mekkosi on kaunis ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Kannattaa laittaa linkkiä siskolle ja että tuonne mennään joskus! Ihana että tykkäsit tekstistä, joskus on niin vaikeaa välittää tunnelmaa sanoin. 💖🌻 Tästä mekosta tuli minun kulttuurimekko :) Kiitos vain!

   Poista
 4. Tämä pitää pitää mielessä jos eksyn joskus Jyväskylään, mielenkiintoinen paikka :) Ps. Ihana mekko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on mennyt ainakin muutama vuosi siitä, että pääsin tuonne. Hih. Kannattaa laittaa hautumaan.

   Kiitti! Tuo mekko on tehty muuten yhdestä yhtenäisestä kangaspalasta ja viikkailin sitä oikeaan muotoon meidän lattialla. 🌸💜💖

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ole hyvä! Minustakin on kiva lukea itselle uusista paikoista ja noita töitä olisi voinut tuijotella koko päivän.

   Poista
 6. Kaunis mekko ja sinä! Kiinnostavan kuuloinen paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan punastuu! Kiitos!Juu, tuo paikka kannattaa laittaa korvan taakse, jos osuu Jyväskylään.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡