tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kierrätettyä Desingnia : Kaj Franck Lokerikkovati 1957

Aikaa kestäviä lahjatoiveita

Suomalainen desing on kierrätettynäkin kaunista katseltavaa. Tässä Arabian Kaj Franckin suunnittelemat lokerikkovadit vuodelta 1957. Voiko lahjan ostaa kirpputorilta? 


Upeita! Huokaisen taas kerran, kun avaan huolellisesti pakatun laatikon. Siellä asustavat ihanaiset aarteeni Arabian vanhat lokerikkovadit. Minulla on Kaj Franckin vuonna 1957 suunnittelemia lokerikkovateja kolme. Minusta upeimpia ovat ovaalin malliset lokerikkovadit ja ne näyttävät vieläkin sille, että ne olisi vasta viime vuosina suunniteltu. 

Ihastuin vateihin antiikkimessuilla ja monen  mutkan kautta sain itsellenikin kauniin kolmikon omaksi. Ne koristivat ristiäisissä tarjoilupöytää ja niitä on hyvä välillä ottaa käyttöön ja pakata takaisin taaperon kestävään piiloon. Designin arvo säilyy, mikäli ne pysyvät ehjinä.

Ihailen näiden Arabian vatien muotoilua, joka kerta ne nähdessäni. Käytettyjen Arabian esineiden hyvä puoli on siinä että ne ovat valmistettu Suomessa. Arabia valmistaa uudet tuotteensa ulkomailla.


Mietimme häitä suunnitellessa, että olisi upeaa saada suomalaista kierrätettyä designia lahjaksi. Hanke kaatui siihen, että lahjan antajien tulisi tietää mitä ostaa kirpputorin syövereistä. Olisihan se ollut mukavaa tunnistaa esineitä kirpparikuvien perusteella, mutta kuinka moni olisi kehdannut tunnistusapua pyytää?  Pieni tavaramuseomme olisi varmaan saumojaan  myöten tursunnut pieniä pahvilaatikoita, joihin olisin esineet kuitenkin piilottanut. 

Mitä itse olette mieltä kierrätetyistä lahjoista? Minusta kaunis ja arvokas kirpputorilta ostettu keräilyesine, olisi aivan mahtava lahja. Varsinkin jos lahjan antaja tuntee saajan keräilyhimot. Oi, oi, miten olisi ollut ihanaa saada lahjaksi, vaikka  Aurinkopullo tai Fauna-malja. Muuten en ole niinkään kierrätetyn tavaran ystävä, onhan sitä tavaraa varmaan kaikilla omat museot täynnä. Ehkä ennen tavaroiden antamista arvostettiin enemmän, kun tavaraa oli saatavalla vähemmän ja kaikkea tarvittiin kun perustettiin sitä ensimmäistä kotia.  Silloin sitä hyppi onnessaan saadessaan  edes ne samanpariset murokulhot. 

Onneksi Lokerikkovateja saa uutenakin, jos kierrätetty lahja ei tunnu omalta. Onko teidän häälahjalistassa Kaj Franckin Lokerikkovati, sen voi ostaa täältä?  

Kaj Franckin ovaaleja Lokerikkovateja on markkinoilla aika vähän, sillä sitä ei ole valmistettu aikoihin. Kukapa nyt näistä kaunokaisista luopuisi? Ne on kuin tehty pohjoiseen valoon.12 kommenttia:

 1. Noi on muuten upeita! Ja nyt tässä jokin aika sit hoksasin, että mä oon saanut lahjaksi tuollaisen kopion vadin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Näitä ei moni tunnistakaan, mutta ihania klassikkoja. On varmasti nätti se kopiokin.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana että tykkäät myös. Ajatella että nuo ovat niin vanhat.

   Poista
 3. Aivan upeat vadit, ei voi muuta sanoa! Mietinkin, että mistähän tuollaiset saisi(tuon pyöreän varsinkin), mutta kerta ei uutena saa niin ei auta kuin metsästellä nettihuutksista ja livekirppareilta! Mun mielestä kierrätetty lahja on aina mahtava lahja(no okei, ei aina... riippuu tietenkin lahjastakin), varsinkin jos esineellä on jonkinnäköinen merkitys, esim. keräilymielessä :) Kyllähän aina voi väsätä jonkinmoisen listan kuvineen antamaan neuvoa lahjan antajalle! Itse ainakin pidän listaa vain hyvänä juttuna, ainakin tietää antavansa tarpeellisen ja halutun lahjan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hienoa että olen saanut levitettyä lokerikkovatien ilosanomaa eteenpäin ja en ole ainut joka vatia himoitsee. Tulisi muuten kaunis häälahjalista, jos siihen printtaisi kaikki toivomansa helposti kirpparilta bongattavat keräilyesineet. Vierailla olisi aikamoinen aarrejahti tiedossa. Hih! Vähän sellainen Lovejoy-meininki.

   Käytetyn tavaran kanssa kannattaa kyllä olla varovainen, jos lahjan saaja ei sitä erikseen pyydä sillä niissä voi helposti mennä hyvän maun ulkopuolelle.

   Poista
 4. Moikka!

  Olisitko halunnut/ehtinyt osallistua juhla-aiheiseen kyselyyni? Teen opinnäytetyötäni liittyen tapahtumien visuaaliseen tuotantoon ja minusta olisi upeaa, jos sinulla olisi halua ja aikaa vastata kyselyyni! Kyselyni käsittelee juhlia ja niiden ulkonäköä. Kysely löytyy alla olevasta linkistä. Kiitos paljon jo etukäteen! 

  https://docs.google.com/forms/d/1rOWC5ZMUcHgsv9aa_8DWJ71Di6UMQVSzHXi34p7ubxo/edit?usp=drive_web

  Terkuin, Marjo/Elämäni päivä
  http://elamanipaivamedarinsp.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi sinulla on aivan ihana opinnäytetyön aihe! Kävin ilman muuta vastaamassa kyselyyn. Tsemppiä opinnäytetyön tekemiseen!

   Poista
 5. Lovely plates! They look like folded paper pieces. And it's great for serving different types of snacks, or jams, or anything right on one plate!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Zara! Yes these are so 60's and i they fit quite well with my new lamp. I like that paper comment! I didn't event think that. That is so true! These plates are designed by Finnish designer Kaj Franck. You should google more pretty things by him. I know that you love Scandinavian design.

   Poista
  2. ;) ...yes, i've just googled for more by Kaj Franck and i really like his creations! His enamelware and bright teapots are very lovely, too! I think, i have an idea for my next on-line shopping spree!))

   Poista
  3. It was quite easy to guess :) I like Kaj Francks glassware and glassdesing like "Morning in Athens" and "Kremlin Bells". I hope you find pretty things on Ebay!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡