torstai 24. maaliskuuta 2016

Belle Époqueta etsimässä: Aulanko eli Karlberg kuvina

Kansallisromanttinen Aulanko oli loistelias lomaparatiisi


Aulangolla on jäljellä kuvia menneen ajan loistosta. Luonnonkauniilla paikalla kävi taiteilijat hakemassa inspiraatiota ja viettämässä loistokkaita juhlia. Juhlia järjestetään edelleen, mutta hieman pienemmissä puitteissa.

Saimme päähämme lähteä viikonloppulomalle Aulankoon, kun siellä järjestettiin Metal Bath-festarit. Paikka oli tuttu vain karavaanarien viireistä, mutta yllätykseksemme paikka oli täynnä menneiden aikojen romanttista viehätystä.  Sitä ihan oikeaa Belle Époqueta. Tosin lukemani jälkeen jäljellä on vain pieni osa kulta-ajan loistosta.

Aulankoon oli viime vuosituhannen alussa kutsuttu nimekkäitä taiteilijoita, jotka hakivat kauniista maisemista inspiraatiota ja olivat samalla mesenaattinsa luona viettämässä loistokasta kaunista aikaa ja juhlimassa. Ainakin Eino Leinon ja Jean Sibeliuksen kuullaan saaneen inspiraatioita kauniissa maisemissa ja Aino Acktén esittäneen aarioita koreissa juhlissa.

Karlbergin kartano puistoineen sijaitsi ennen hotellin paikalla Aulangossa. Kaunis kartano ja sen ympäröivät puistoalueet olivat alku monen tunnetun taiteilijan inspiraatioon ja se on vieläkin suosittu kotimaan matkakohde.  Katso mitä kauniista ajasta on vielä jäljellä!
(tuntematon, valokuvaaja 8.8.1926, Keravan museo)


Eversti Hugo Standertskjöld loi Aulankoon kauniin lomaparatiisin. Tämä kuvan on maalannut Eero Järnefelt. 


Aulanko ei ole aina ollut Aulanko vaan rikkaan asetehtailijan oma kesäparatiisi nimeltään Karlberg. Eversti Hugo Standertskjöld tuli Venäjältä asetehtaan myynnistä saamat rahat taskussaan ja kerrotaan että rahaa oli niin paljon etteivät ne mahtuneet silloiseen Suomen Pankkiin. Rikkaan everstin oli käytettävä rahojaan tehtaiden ja tilojen ostoon, jotta hän sai varallisuutensa tuotua vanhaan kotimaahansa. Tämä on kyllä hyvä lähtökohta kotiinpaluuseen. Vuonna 1883 hän osti Karlbergin tilan Hämeenlinnasta kesänviettopaikakseen ja silloin hän aloitti muuttamaan tilaa mieleisekseen paratiisiksi.

Ruusutemppeli on yksi Aulangon kuvatuimmista kohteista. Eversti Standertskjöld rakennutti useita kauniita huvimajoja puistoalueelle ja on onni että niistä on jäänyt jäljelle vielä muutamia.  Tänne voisi tulla ottamaan hääkuvat vähän kauempaakin.


Tässä Onnentemppelissä kerrotaan Eino Leinon runoilleen:

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön,
kell’ aarre on, se aarteen peittäköön,
ja olkoon onnellinen onnestaan
ja rikas riemustansa yksin vaan.

Ei onni kärsi katseit’ ihmisten.
Kell’ onni on, se käyköön korpehen
ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan
ja hiljaa iloitkohon onnestaan.

Olisikohan Eino Leino kertonut runossa rikkaasta poikamieseverstistä, jolla oli kaikkea ja hänellä ei mitään?


Aulangon näkötorni on mukavan kävelymatkan päästä hotellilta. Maisemat ovat henkeäsalpaavan upeat ja ei mikään ihme, että näkötorni on rakennettu juuri tähän.


Kuvia kartanon sisätiloista en montaa löytänyt, mutta Turkkilainen huone antaa varmaan kuvaa millaista sisällä on ollut. Kartanon puisto oli hoidettu viimmeisen päälle ja vanhoissa kuvissa vilahtelevat näyttävät istutukset ja kasvihuoneissa talvehtineet palmut.  Eversti Standertskjöld loi kartanon maille upean puistomaiseman kivisine linnoineen, tekolampineen ja  huvimajoineen. Parasta mitä rahalla saa. Aulangonvuoren harjalle hän rakennutti suuren kivisen näkötornin joka on vieläkin näyttävä nähtävyys henkesalpaavan maiseman edessä. Hän rakennutti puiston ajatuksena, että sen kauneudesta voi nauttia kuka tahansa. Onneksi puistoa pidetään edelleen yllä ja vieläkin voi levähtää puiston kauniissa huvimajoissa. Hän kutsui seurakseen paljon vieraita nauttimaan poikamiehen kesäpäivistä, eihän yltäkylläisyys ole mitään jos sitä ei voi jakaa jonkun kanssa.

 Tämä kuva on kuvattu kartanon palon jälkeen rakennetusta hotellista joka lopulta sai väistyä uuden hotellin tieltä kymmenen vuotta myöhemmin. (Runeberg Fred, kuvaaja 1930, Hotelli- ja ravintolamuseo)

Vanhaksi tullessaan eversti vuokrasi kartanon maineen Hämeenlinnan kaupungille, tosin hotelliksi aiottu kartano paloi pian kauppojen jälkeen vuonna 1928. Kaupunki muutti tilan nimen Aulangoksi ja se on edelleen suosittu nähtävyys. Kartanon tilalle rakennettiin iso hotelli, jossa nykyään voi viettää leppoisaa kylpylälomaa.


Karlbergin kartanon vierastalo toimii nykyään juhlatilana. Se onkin aivan mahtava paikka hääjuhliin, onhan vierastalo rakennettu kartanon juhlavieraita varten. Juhlataloa kutsutaan Kavaljeeriksi ja sitä vuokraa Rantasipi Aulanko.Keskellä pienempiä juhlasaleja on suuri kristallikruunuin somistettu juhlasali. Se on kuin tehty tanssia varten. Ihastuin salin upeaan lasikattoon.Täytyy kyllä kehua että tässä juhlatilassa on wc tehty morsiamia varten.  Tila on niin kiva, että kiireisen häähumun keskellä voisi vähän istahtaa ja juoda lasillisen kuplivaa ihan omassa rauhassa.


Kartanosta on jäljellä puinen vierastalo muistuttamassa loisteliaasta ajasta. Vierastalo on riisuttu silloisesta loistostaan ja kalustettu uudelleen juhlakäyttöä varten.  Hotelli vuokraa tilaa häihin ja muihin juhliin. Vaikka talo on vain vierastalo niin sinne mahtuu helposti satapäinen juhlakansa kilistelemään laseja ja syömään. Täytyy kyllä sanoa että lomailessamme jo hotellin lounas oli kuin maistuva juhla-ateria.  Pohdimme että varmaankin poikkeamme tuolla lomalla uudelleen kesällä jo ihan pelkän ruoan vuoksi. Tietysti hyvän lisän lomaan tuovat maisemat, puisto, linna, lapsiystävällinen kylpylä ja Hämeenlinnan nähtävyydet.

Nyt voi vain kuvitella millaisen ennen näkemättömän yltäkyllyyden tuo rikas aatelinen eversti Suomeen toi. Evertin palatsissa Pohjoisesplanadi 3 ja Karlbergin kartanossa järjestettiin upeita juhlia, jollaisia ei nykypäivänä ole missään. Ihanaa on kuitenkin antaa mielikuvituksen laukata ja kuvitella millaista tuossa paikassa on ollut ja antaa kesätuulen kuiskutella korviin menneen ajan lumoa.

Olisipa ihana päästä tuonne juhliin! Pienelle lomalle noihin maisemiin pääset täältä.
15 kommenttia:

 1. Joskus muksuna olen käynyt Aulangolla ja monena kesänä sinne on ollut tarkoitus suunnata. Ehkäpä ensi kesänä..Mitään muistikuvaa paikasta ei kyllä ole, mutta sinun kuviesi perusteella käynti siellä kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ja kamera mukaan. Me menimme vain festareille ja kylpylään pienen kanssa uimaan. Ihana että tuolta löytyi noin upeaa nostalgiaa ja vasta paikan päällä googlasin mitä nämä ihanat ovat.

   Poista
 2. Kyllä olisi kauniit puitteet häille tai mille tahansa juhlalle. Mukavaa on lukea noita sinun historiapätkiäkin. :) Taitavat olla yksi suoksikeistani nämä sinun tämän tyyppiset postaukset - tosin eipä niissä muissakaan mitään valitettavaa ole! :D Aurinkoisia kevätpäiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Ihana että pidät historiapostauksistani. Minä aina huumaannun, johonkin vanhaan paikkaan ja sen tarinaan. Niin jotenkin ne tarinat vievät mukanaan ja tulee halu kertoa niistä kaikille. Kun historiaan on tutustunut paikoista tulee paljon merkityksellisempiä. Eikö sinustakin?

   Poista
  2. Mä olen aina ollut innostunut historiasta. Historia oli yksi lempiaineistani koulussakin ja olen tosiaan aina kokenut, että historiaa pitää lukea, siitä pitää oppia ja siihen pitää sukeltaa, jotta voisi ymmärtää - vain siten voi jatka eteenpäin. Historialla on hirveän suuri merkitys.

   Poista
  3. Minä tykkäsin myös historian kirjoista koulussa, mutta en ehkä niistä tunneista, vuosiluvuista enkä sodista. Mutta nämä tarinat perheistä ja kauniista rakennuksista ovat olleet kiinnostavia.

   Poista
 3. Beautiful architecture, and interiors - solemn yet cozy! Another place to add into my long 'must-visit' list for our next travel to Finland!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I bet that you would love this place! And there is lot's of other historical places in Hämeenlinna too. You should move this place to top 4.

   Poista
  2. Ok,, so the question follows what are those 3? ;)

   Poista
  3. Haha! This is so hard question so thats why Aulanko and Hämeenlinna are in the 4 th place, because i know there are so many places where i should go what i haven't visited yet. Maybe Helsinki, Ahvenanmaa, Turku?

   Poista
  4. :)) well, we've been already to Helsinki, Turku, Tampere, and, of course(!)) the island of Moomins in Naantali. But, that were quite short visits and, i guess, at least a week in each place and a saturated program is needed to explore every corner possible. Meanwhile, enjoying pre-trip planning! ;)

   And thanks for advicing Ahvenanmaa, i've googled for the images and this place is a marvel!!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. On kyllä ihana paikka ja lapset oli otettu hotellissa hyvin huomioon. Täytyy mennä katsomaan miten upea tuo on kesällä.

   Poista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta tarinasta. Aulanko on suosikkipuistani Suomessa. Heinäkuussa lepäin hotelli Aulankoon. Loma oli ihana. Olin kiinnostunut katselemaan vanhoja valokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että päädyit lukemaaan sen. Paikassa on vieläkin paratiisin tuntoa. Me olemme olleet tuolla kahtena juhannuksena ja paikassa on vielä taikaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡