lauantai 5. maaliskuuta 2016

Edullinen design-lamppu! Hyvä se on, kun vähän maalaa!

Valaisinongelmaan ratkaisu tuunaamalla

Puunvärinen vanerinen Aneta Gitter-valaisin koki muutoksen maalattuani sen valkoisella mattapintaisella kalkkimaalilla. 

Valo tulee kauniisti läpi valaisimen lokerikoista. 

Alhaaltakin katsottuna valaisin on ihan mahtava. Lamppuna valaisimessa on 1000 lumenin Ikea-lamppu.

Löysin viimein mieleisen valaisimen uuteen kotiin. En tiedä mistä johtuu, mutta oikean kattolampun valinta on aina tuottanut ongelmaa. En osaa ostaa peruslamppua kattoon, en sitten millään. Minusta lampun luonteeseen ei kuulu olla tylsä, mielummin vaikka ruma, kunhan se ei ole kuolettavan tavallinen. Haaveilen design-valaisimista, mutta no money, no honey! 

Nyt ratkaisuksi päätyi Kodin Ykkösen puunvärinen alelaarilamppu. Tiedän, olen asunut kodissa, joka oli lattiasta kattoon vuorattu männyllä TwinPeaks-tyyliin ja nyt puinen lamppu tuo mieleen lähinnä saunan. Vai onko puunväriset sittenkin tulossa takaisin?  Onneksi näin lampun silmissäni mattapintaisena pehmeän valkoisena ja oli onnenpotku, että  osasin katsoa lamppua niin. Pitkän mietinnän ja netin läpi kahlauksen jälkeen mikään ei tuntunut niin hyvälle, kuin alelaarissa kyyhöttänyt vähän huonosta kasauksesta lerpattava valaisin. Ihan kuin se olisi tuijottanut, että ota minut teille ja hoida minut kuntoon!

Minulla oli niin paha tuunausinspiraatio, että päätin käyttää toiseen projektiini tarkoitetut maalit siltä seisomalta lampun kohennukseen ja keittiö muuttui hetkessä työpajaksi. Maalasin lampun pala palalta mattapintaisella Sisustus Nostalgiasta  ostetulla Vintage-maalilla käyttäen levitykseen sivellintä ja patteritelaa. Telaa varten kaivoin kaapista muovitarjottimen ja pistin sen päälle muovipussin ylösalaisin (ärsyttää, kun pussin kuvio tarttuu kiinni). Maali on aika paksua ja peittävää, joten ohensin maalia hiukan vedellä sitä mukaan kun levitin sitä lampun osien pinnoille. Maali kuivui todella nopeasti, noin puolessa tunnissa ja sain samalla rysäyksellä maalattua lampun molemmat puolet.  

Tältä Gitter-lamppu näytti ennen maalausta. Aika retro! 

Onneksi minulla sattui olemaan kätköissä Jeanne dÀrt Living Vintage-maalia. Siitä tulee kaunis matta kalkkimainen pinta. Aika ihana maali hääaskarteluihin.

Vanha tarjotin muuttui muovipussin avulla maalinlevitysalustaksi. Pesu hoituu heittämällä pussi roskiin. Aika kätevä sekoitusalusta paremman puutteessa.

Vastamaalatut lampun osaset näyttävät matassa pinnassaan lähes paperille.


Lampun osissa oli aikamoinen maalaaminen ja kokoaminenkin oli tarkkaa työtä. 


Koottuani lampun yhdessä perhosmiehen kanssa se sopisi nyt mihin tahansa design-lehteen.   Mitä tykkäätte? Onko teillä jotain suosikkivalaisinta? Kiva nähdä millaisista lampuista muut pitävät juuri nyt.

Ripustin lampun nyt väliaikaisesti keittiöön odottamaan muuttoa. Se sopii ihan hienosti Peppi Pitkätossun kotiin.

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos! Minustakin lampusta tuli tosi hieno näin. Saattaisin ottaa vielä mielummin tämän kuin jonkun desing-lampun.

   Poista
 2. Näyttää kyllä ehdottomasti paremmalta valkoisella maalilla! :) Tykkään tuosta vaaleasta versiosta erittäin plajon, mutta pelkkä puinen jäisi kyllä hyllylle :D Itse pidän kovasti sellaisista kuparisista kehikkomallisista lampuista, jotka ovat tällä hetkellä pinnalla, mutta valaisimet maksavat jostain syystä maltaita, ne rautalankaversiotkin, joten sellaiset ovat jäneet vielä ostamatta. Kotan tässä pohtia jotain DIY-versiota näistä kehikkovalaisimista, mutta pitää konsultoida vielä söhkömiestä(eli puolisoa) sellaisen turvallisuudesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Olen niin tyytyväinen tuunaukseen. Näinkin niitä kehikkomallisia lamppuja ja ne ovat kyllä aika hienoja. En osannut kuvitella sellaista lamppua meillä, ehkä mintun vihreänä pienen huoneessa. Niistä DIY-jutuista saa ihan turvallisia kun ostaa sen valmiin lamppuroikon ja käyttää siinä matalalämpöistä led-lamppua.

   Poista
 3. What a curious lamp, Teresa! It seems to me like smth from the 60's...
  I guess there is a beautiful play of light when it's switched on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! You might be right that this model could be 60's.. but now it has 2016 look with this new paint. I need to paint more little things with this chalkpaint. I just love this light, with that 1000 lumens led-lamp lights whole kitchen.

   Poista
 4. Upea lamppu ja teillä muutenkin niin kodikkaan näköistä! Tykkään. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo pöytäkalusto on peruja mummini äidiltä. Se on juuri sopivan pieni lipastoineen meille. Toivottavasti se sopii myös uuteen kotiin yhtä hyvin.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Lopputulos oli kyllä odotettua kivempi. Tuo mattapinta on kyllä upea!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡