lauantai 23. huhtikuuta 2016

Morsiuskruunu kuin Prinsessa Ruususella

Partiolaisten vihkikruunu 


Onko morsiuskruunu jo unohdettu hääperinne? Tämä kaunis morsiuskruunu on Suomen Partiolaisten vihkikruunu jota vuokrataan aktiivisille partiolaiaille. Kuva: Marjo Majlund

Kun prinsessoille piirretään kruunu se harvoin muistuttaa tiaraa vaan piirros esittää ihan oikeaa kruunua helmineen. Morsiuskruunut ovat lähestulkoon unohdettu muotikuvista, vaikka sellainen on pienenä tyttönä ollut mukana lähes aina häitä ihannoivissa prinsessaleikeissä.  Muistattehan Edwin Laineen  Prinsessa Ruususen, sen mistä häämarssikin on kotoisin? Elokuvassa nähty kruunu on varmaan juuri sellainen mitä kaikki kuvittelevat täydelliseksi prinsessakruunuksi.

Sellainen on ihan oikeasti olemassa. Nyt partioviikolla morsiuskruunu muistui mieleeni, sillä Suomen Partiolaisilla on ihan oma vihkikruunu, jota aktiiviset partiotytöt voivat vuokrata häihinsä.  Moni partiotyttökään ei tiedä kruunun olemassaolosta ja se on kuin suoraan tuosta elokuvasta. Tämä kyllä kruunaisi partiohäät ihan kirjaimellisesti varsinkin jos pariskunta on löytänyt toisensa yhteisen harrastuksen parista.

Ennen vanhaan partiolaisten morsiuskruunun vuokraukseen tarvittiin myös toisen partiotytön suositukset, mutta tämä sääntö on kadonnut vuosien saatossa. Ihmettelin aluksi mistä suosituksista oli kyse, mutta kun selvittelin morsiuskruunujen historiaa selvisi, että kruunu on tarkoitettu vain koskemattomille neitsytmorsiamille samaan tapaan, kuin huntukin. Tämä ajatus tuntuu  nykypäivänä nololta, sillä eiköhän kyse ole ihan henkilökohtaisesta asiasta. Toisin oli ennen vanhaan ja neitsyys esiteltiin kruunulla hääkansalle . Onneksi ajat ovat muuttuneet.

Morsiuskruunun hiatoria on pitkä ja se ulottuu keskiajalle saakka. Morsiuskruunu on lähtöisin Neitsyt Mariasta ja häntä kuvaavasta taivaan kuningattaren kruunusta.   Kuva: Marjo Majlund

Morsiuskruunun historia

Hääkruunuista löytyy tietoja jo keskiajalta lähtien. Se yhdistettiin ajatuksena Neitsyt Mariaan ja koskemattomaan morsiameen. Kirkoilla saattoi olla omia kruunuja, joita morsian saattoi lainata häihinsä pyhimyksen patsaan otsalta. Myöhemmin kylissä oli kruunurouvia, jotka vuokrasivat hääpukua ja kruunua korvausta vastaan ja toimivat nykyajan kaasoina.  Sitten tuli laki joka kielsi talonpojilta arvokkaiden korujen käytön ja kallisarvoiset kruunut korvattiin halvemmmilla helykruunuilla, joita käytettiin Pohjanmaalla vielä 20-luvulla. Niillä onkin ihan oma tarinansa.

Prinsessa Ruususen kruunun näköiset morsiuskruunut tulivat muotiin 30-40-luvuilla, jolloin Lotta Svärd-järjestö ja seurakunnat teettivät morsiuskruunuja lainattaviksi. Partiolaisten kruunu on vuodelta 1937 ja se tuli lahjoituksena Sirkka Aarnelta. Muoti tuli mitä ilmeisemmin Ruotsista, jossa morsiuskruunut kuuluvat yhä hääperinteisiin.

Nyt morsiuskruunuja voi kysyä lainaksi seurakunnilta, jos ei satu olemaan partiotyttö. Myös monella suvulla on oma sukukruunu, jota voi varata sukuun kuuluvat morsiamet. Vaikka häissä kruunua ei päässä käytettäisikään se voi silti koristaa hääparin pöytää.  Olen nähnyt morsiuskruunuja myös myytävän, mutta niitä pilkahtaa esiin aika harvoin. Partiolaisten kruunu on melko kysytty ja sitä suositellaan varattavaksi jo hyvissä ajoin ennen häitä. Vuokraukseen kuuluu myös että morsiuspari palauttaa kruunun hääkuvan kera.

Minusta morsiuskruunu on kaunis ja se näyttäisi kauniille nykyajan pitsipukujen kanssa. Olisi kyllä ihanaa kun kruunut palaisivat ilmiönä takaisin Suomalaiseen hääperinteeseen ja myös häälehtien muotikuviin. 

Uskaltaisitko sinä kantaa morsiuskruunua?

Suuret kiitokset Partiotoimistossa työskenteleville Tarjalle ja Ellulle jotka järjestivät nämä kauniit kuvat tälle postaukselle ja tietenkin vihkikruunun kuvaajalle: Marjo Majlundille.



12 kommenttia:

  1. Kaunis kruunu! Mutta tuon morsiamen neitsyyden alleviivaaminen tuntuu kyllä tosi nololta nykypäivänä, koska neitsyyshän on luokkaa "ei kuulu sulle, eikä varsinkaan koko kansalle". Ja hyvä niin.

    Mielestäni tämä morsiuskruunu on paljon nätimpi kuin monet nykyiset halpistiarat, joita näkee paljon. Minulle tulee sellaisista tiaroista vain mieleen, että morsiamella on jäänyt lapsuuden prinsessaleikit vähän päälle :/ vanhojenpäivänä tiara on minusta vielä ok, mutta morsiamella (täysi-ikäisellä naisella) vähän liian kitch. Vickanit, Madeleinet ja Kate Middletonit kumppaneineen ovat asia erikseen. ;)

    Asiasta toiseen: yllättävän moni somessa pyörivä morsian on sovittamassa hääpäiväksi päähänsä kengänpohjaan kiinni jäätynyttä jääkokkaretta, eli TIERAA. Mistähän moinen muoti? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nuo neitsyyssäännöt ovat olleet ihan hyviä sivistymättömälle kansalle ettei taloihin kerry enemmän lapsia joita ei ole kukaan mies huolehtimassa. Ihan ovelaa on tehdä naimisiin menosta neitsyenä jotakin suurta kruunulla.

      Minustakin oli tärkeää että omissä häissä yritettiin hakea koruissa aitoutta. Mutta ymmärrän että halutaan tuoda ne prinsessatiarajutut esiin edes omissa häissä. Onhan monilla häät juuri se oma päivänprinsessana. Minusta on tärkeää että jokainen saa häihinsä ne omat juttunsa ilman että niitä sen enempää tuomitaan.

      Poista
    2. Minulle oli ihan uusi juttu tällaiset morsiuskruunut, kiitos infopläjäyksestä! :) Eipä tähän muuta kommentoitavaa, Heidi vei jo loput sanat suustani. :D

      Poista
    3. Ole hyvä! Tämä aihe on kiehtonut minua pitkään, mutta kuvat puuttuivat. Heidillä oli kyllä hyvä kommentti jo ihan alkuun!

      Poista
  2. Ja olipa taas kiehtova aihe! Morsiuskruunu taitaa kuulua enemmän länsi- ja eteläsuomalaisiin perinteisiin. Voisin kuvitella miten hyvin sellainen sopisi vaikkapa pohjalaisiin häihin. Ja kaikkiin häihin, joissa morsian sellaista toivoo!
    Todella kaunis tuo Partiolaisten vihkikruunu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan ollut pohjalaisissa häissä, ensin tulee vaan mieleen että ne tehdään isolleen j siellä on puukkonujakka hääpaikanpihalla. Kruunut sopivat sinne kyllä hyvin,Länsi-Suomessa oli helykruunut suosittuja todella pitkään. Itseäni alkoi kiinnostamaan mistä syystä 30-luvulla neitsyys ja morsiuskruunut tulivat taas pintaan ihan joka puolella Suomea ja myös Ruotsia. Jotenkin kuulostaisi että yhteiskunnallisilla vaikuttimilla on ollut näppinsä pelissä tuon muodin suhteen.

      Eikö olekin upea! Melkein kannattaa jo jatkaa harrastusta tuon kruunun takia.

      Poista
  3. Onpa kaunis kruunu. Hienoa, että partiolaisilla on ihan oma kruununsa, jota lainaavat. Juuri katsoin pätkän You Tupessa Kulkurin valssi 1941, jossa Ansa oli kaunis kruunupäinen morsian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, niin nuo kruunut ovat kovasti olleet sitten ihan kovasti muodissa 30-40 luvuilla. Prinsessa Ruusunen oli vuodelta 1949 ja Kulkurin valssi 1941. Ehkä noita elokuvia on ollut enemmänkin missä morsiamella on ollut tuollainen prinsessakruunu ja sitten kruunusta on tullut hitti. Hauska muuten niinhän siinä Kulkurin valssissakin lauletaan "on morsiamel kruunattu pää"..

      Poista
  4. Musta on niin kiva kun joku tuo morsiuskruunuja esille, itselle läheinen aihe kun valmistin sellaisen opinnäytetyönä. :) Olisi kyllä todella ihanaa jos kruunuja alkaisi näkymään morsiamilla enemmänkin, ne ovat mielestäni todella persoonallisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wow! Kävin jo kurkistamassa joko esittelit kruunun hääblogissasi. Aivan mahtavaa että teit sellaisen itse. Odotan innolla että pääsen näkemään millaisen teit. Se on myös kaunis muisto sitten teidän jälkipolville.

      Todellakin, morsiuskruunut tarvitsevat enemmänkin nostetta!

      Poista
  5. Em. kruunu tulee käyttöön ensi kuussa. Vähän jo jänksättää tätä vanhaa kolmen lapsen eukkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Kiitos kun kerroit! Oi, onnea oikein paljon. On varmaankin mahtavaa saada tämä kutreilleen. Onnea ja iloa kovasti teidän päiväänne! Partiovasemmalla

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡