maanantai 11. heinäkuuta 2016

Kalkkimaalilla tuunattu ruokapöytä

Menikö urakka hukkaan? Jonkin muun koti?

Tuunasin nettikirpparilta ostamani  pöytäkalustoton perusteellisesti uuteen uskoon. Käytin maalina peittävää ja hajutonta kalkkimaalia ja  ompelin uudet päälliset. Projektiin meni viikonloppu. Katso miltä nämä näyttivät ennen. Ihan valtava muutos! 




Kalkkimaalin idea on että sen voi jättää epätasaiseksi ja kaikki maalikerrokset näkyvät alta. Maalatessa kannattaa miettiä millaisia siveltimen vetoja haluaa nähdä valmiissa pinnassa.


Pöytäryhmällä on aikamoinen ero vanhaan kalustoon. Onneksi vanhat tuolit mahtuvat vielä pöydän ympärille.


Tuunasin vanhan ruokapöydän uuteen uskoon valkoisella kalkkimaalilla. Tein varmaan henkilökohtaisen ennätyksen tuunauksessa, sillä ostin pöydän perjantai-iltana kello seitsemän ja sain valmiin pöydän kannettua keittiöön kymmeneltä sunnuntai-iltana. 

Muistatteko kun tuunasin isomummin pöydän tuolit? No kaikki lähti siitä liikkeelle, kun minulle iski paniikki. Kutsuin kavereita meille babyshowereihin.  Tajusin että ei me mahduta meidän pöydän ääreen ja mistään ei ole löytynyt mummon pöydälle kaveria jatkoksi. Juhliin on onneksi vielä aikaa, mutta homma poltteli näpeissä. Ajattelin että mitä jos en jaksakaan tuunata pöytää viimeisilläni. No etsiskelin pöytää ja hiphei sellainen löytyi muutamalla kympillä tuolineen tori.fi:stä ja melko läheltä. 

En ajatellut koskaan ostavani Malesiassa valmistettua kovaksi lakattua kumipuupöytää, mutta ehkäpä hormonit ja nälkä teki temput. Kun näin pöydän ja tuolitkin tuntuivat ehjiltä saimme enon avulla pöytäryhmän kotiin. 

Seuraavana aamuna etsin kaapeistani hiomapaperit esiin ja hioin pöydän ja tuolit siltä seisomalta. Tulipa kuuma! Pöytäryhmä oli hiottu jo ennen lounasta, mutta kuitenkin tuli taas kiire! Katsoin kelloa että Eurokangas menee kahdelta kiinni lauantaina ja tuolin verhoilukankaat puuttuivat vielä samoin kuin muutama purkki Vintage -kalkkimaalia.  Maalinkin saa siitä Eurokankaan vierestä Sisustus Nostalgiasta samalla reissulla.

Tuunaamani pöytäryhmä oli malesialainen ja sen pinta oli lakattu todella kovaksi. Oli iso työ saada pinta taas hengittämään. Käytin 80 ja 120 vahvuisia hiomapapereita. 80 puri lakkaan paremmin, joka tuntui muuten läpipääsemättömältä. Hionnan jälkeen kalusto heräsi takaisin eloon. 

Ostin urakkaa varten 3 pientä purkkia  Jeanne d'Arc Living Vintage Paint-kalkkimaalia. Ohensin maalia vedellä ja pöytälevyn maalaamiseen käytin patteritelaa. 


Maali riitti 3 maalikertokseen pöydässä ja kahteennkerrokseen tuoleissa. Pitäisi varmaa  maalata tuolitkin kertaalleen. Kuvisaa pöytä ja tuoli ensimmäisen kerroksen jälkeen.


Ompelin päälliset markiisikankaasta, joka kestää likaa ja vettä. Se onkin hyvä kangas vauvakotiin. Edelliset päälliset ovat vieläkin ihan siistit. Nauroin että jos en tykkää kalustosta heitän sen pihalle. Nyt ei mene edes penkit pilalle.

Tein tuolien päällisiin taskut, jotta saisin ne tarpeen vaatiessa pesukoneeseen. En ole mikään hyvä ompelija, mutta saumoista tuli siihen nähden melko "suorat".


En tiedä mistä nyt tuulee, mutta löysin taas hyvää markiisikangasta Eurokankaan palalaatikosta. Ostin sen kaveriksi, vielä toista markiisikangasta, jota saa pakasta 19.90 e/ metri. En uskonut että lähden tuolin päällisiä ompelemaan, mutta näköjään yllätin itseni.  Taaperon kestävät päälliset tulivat nopeasti valmiiksi ja ompelukonekin hyrräsi nättiä tikkiä. Kai tässä oli joku johdatus mukana. Ei voi kuin ihmetellä asioiden onnistumista.

Maalasin pöydän kolmeen kertaan pensselillä ja patteritelalla ja tuolit saivat vain kaksinkertaisen käsittelyn. Huomasin että käsiteltävä pinta tarvitsee hionnan, vaikka kalkkimaalin sanotaan pysyvän missä vain. Malesialainen lakkaus varmaankin vei kalkkimaalin äärirajoille ja liikaa ohennettuna kalkkimaali meinasi lähteä kerroksia sudittaessa. Maali on kyllä ihanteellinen muuten. Se kuivui noin puolessa tunnissa, joten sain maalata sydämeni kyllyydestä, eikä tarvinnut odotella kuivumista.

Ette usko miten niskat ja kädet ovat nyt jumissa. Kyllä nyt tuntee maalanneensa sormenpäässä asti, mutta masussa kaikki tuntuu olevan ihan hyvin. Täytyy varmaa  ottaa pari päivää ilman näitä "projekteja".

Olipa hienoa viettää ihan omaa aikaa ihan oman tekemisen parissa. Se luomisvimma, on joskus ihan valtava! Iskä hoiti pientä minun huitoessani menemään. Olin kyllä niin väsynyt ja katkipoikki, kun saimme pöydän viimein kannettua sisään.  Toivoin että makunystyräni huutaisivat hoosiannaa ja ihastuisin pöytään ikihyväksi, kun se olisi paikallaan, mutta toisin kävi. Ajattelin että itse hartaudella askarreltu valmis pöytä tuoleineen antaisi minulle samanlaisen ilon tunteen, kuin isomummin pöytä, mutta tunnetta ei tullut.  Pikemminkin mielessä kävi pettymys, siitä ettei pöytä ja tuolit tuntuneet millekään. Tiedättekö sen voittajafiiliksen, kun löytää jotain ihanaa?  Ei, ei, en tuntenut edes sitä. 

Kamalaa ajatella nyt kaiken sen työn jälkeen, että ei nuo näytä minulle.  Keittiö on nyt jonkun muun koti. Huokaus! Mitäs sanot? Mitä näille nyt teen? Olikohan tämä nyt sitä raskauden loppuajan pesänrakennus huumaa ja olikohan tässä nyt mitään järkeä? Ainakin pöytäkalusto muuttui ihan täysin ja ei ne edes rumat ole. Miten saan nämä tuottamaan Kon Mari-iloa?

Ai niin en ole enää työtön! Olen äitiyslomalla! Siinä on jo syytä juhlaan!

Äitini toi käynnillään meille orkidean, se näyttääkin aika hyvältä uudella pöydällä. 


Tältä tuunattu pöytäkalusto tuli näyttämään. Hintaa ryhmälle tuli noin 100 e, jos sitä hillitöntä työmäärää ei lasketa. Nyt voi sanoa että tein itse ja säästin.

Uudet päälliset mummin tuoleihin
Tee-se-itse design-lamppu














Stockmann.com: Ilmainen toimitus yli 50 euron ostoksille
koodilla:
SHIPPINGAFF16
Etu on voimassa toistaiseksi.

16 kommenttia:

  1. Hitsi, että sinä olet sitten taitava ja tehokas! :)
    Minusta kalusto näyttää tuunauksesi jälkeen aivan ihanalta. Varmaan sinustakin, kunhan uupumus vähän hellittää. Oikein hyvää vointia ja terveyttä sinulle!
    Ja aurinkoisia kesäpäiviä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ainakin tehokas! Tänään söimme pöydän ääressä ja pöytä tuntui jo jollekin. Ehkäpä se on liian siisti tai liian romanttinen. Tai niin kuin sanoit olen vielä vähän väsyksissä :P

      Poista
  2. Täydellistä, joten kannatti hiukan "kärsiä" jumituksista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata! Minun pitää vielä sulatella pöytää vielä vähän. Enää ei jumita ja kahvikin maistui hyvälle pöydän ääressä. Katsotaan miten suhteemme alkaa kehittymään nopean alkurysäyksen jälkeen. ♡♡♡

      Poista
  3. Kaunis ja freesi kokonaisuus! :) Minä niin kadehdin ihmisiä, joilla on silmää ja osaamista tuunata huonekaluja! Blogissani on muuten unelma-arvonta menossa, kannattaa käydä osallistumassa! http://elamanipaivamedarinsp.blogspot.fi/2016/07/unelma-arvonta-elamani-paiva-4-vuotta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kalkkimaalilla saa kyllä nättiä aikaiseksi. Minulla ei ole tainnut näin paljon intoa olla aikoihin. Tuolla nurkissa on kasa projekteja odottamassa, mutta tämmöinen tuore idea virkistää mieltä. No nyt on ainakin pöytä sinne Babyshowereihin! Täytyy tulla kurkkamaan :)

      Poista
  4. Gorgeous! You did a great job, I love it.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Leslie! I'm glad you liked it! Maybe it was worth all that work. ♡

      Poista
  5. On todellakin iso muutos, kannatti! Kaunista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Alan jo pikkuhiljaa tottua. Ilmeisesti lämpenemiseen menee vähän pidempään ♡ Eihän sitä tiedä mitkä kaikki muut muuttuvat vielä valkoiseksi, jotkut maalaavat jopa kankaita.

      Poista
  6. Voi että olet ollut tehokas. Tuo hiominen on valtava urakka. Joskus paljon pienempiä juttuja hioneeneena nostan kyllä hattua. Hienohan siitä tuli ja ehkä sitten kun vähän vielä "kuluuntuu" tuntuu omalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa maalaaminen oli isompi urakka kuin hionta. Tuossa terassilla paahtoi iltapäivällä aurinko ja oli tosi kuuma, kun maalailin. Hiominen meni aamupäivän viileydessä sutjakkaasti. Tai sitten aika kultaa jo muistot, vähän kuin synnytyksessä. Heh Kiitos!

      Poista
  7. Kauniin kokonaisuuden olet saanut aikaan. Ihanasti sopii nuo graafiset verhot tuollaiseen romanttishenkiseen ruokailuryhmään. Kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tajusin että ilman noita verhoja tuo kalusto näyttäisi vähän liian romanttiselta. Olen jo alkanut tottua pöytään, hitaasti mutta varmasti. Kotia pitää näköjään ajatella kokonaisuutena :)

      Poista
  8. Google oli kaveri ja löysi tämän postauksen. Miten teidän pöydän pinta on nyt kestänyt käyttöä ja lapsiperhettä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Pöytä on kestänyt yllätävän hyvin :) Silloin kun pinnassa ei ollut vahaa niin silloin pinta kärsi eniten ja jos kostea kuppi jäi moneksi tunniksi pöytään se jätti renkaat. Nyt pinta on pysynyt siistinä, mutta kuten kaikki maalit se ei oikein tykkää terävistä esineistä.

      Onneksi kalkkimaalin päälle voi maalata, joten maalasin pöydän pinnan uudelleen ja hieroin Softcare puuvahan pintaan paksulti. Olen vahankin päälle maalannut uusia kerroksia, kun askartelu raapi pintaa yms ja vahannut uudelleen. Ehkä just se paras juttu on että voi maalata uudelleen . Jos olisin lähtenyt tähän projektiin nyt olisin varmaan pohjalle laittanut JD:n Primer&Sealeriä,joka tekee maalattavan pinnan karheammaksi. Silloin maali ei lähde ns. karkuun. Olen miettinyt KIVA-kalustelakkaa tuohon pintaan, mutta en ole varma voiko sen päälle levitellä uusia maalikerroksia.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡