maanantai 26. kesäkuuta 2017

Juhannuksen mansikkakakku ( maidoton)

Mansikalta maistuva juhannus!


Kesän kruunaa taivaallisen herkullinen mansikkakakku! Tässä resepti korkeaan kakkuun ja marjaiseen täytteeseen ja tietenkin maidottomana.

Ihanat kirsikat kruunaavat koko komeuden! Tärkeintä ei ole näkö vaan koko ja maku!

Leivoin mansikkakakun juhannukseksi. Siivosin keittiönpöydän ompeluksista ja niiden tilalle iskä ja lapset kantoivat maljakollisen lupiineja. Ihanaa hiljaista yhdessäoloa, nuotiomakkaraa ja hyvää ruokaa. Lauantaina kävin metsäretkellä tekemässä vastan saunaan.  Sunnuntaina kävin ostamassa uuden kaksoisneulan ja nähtiinhän me niitä lampaitakin. Ja meidän pihalla nököttää istuttamiseen asti nyt koko taloyhtiön kesäkukkavuori. Upeita! En malttaisi niitä istuttaa, sillä ihan kuin meidän pienellä etupihalla olisi nyt englantilainen cottage garden.

Niin se kakku! Kakku oli varmaan paras maidoton ja soijaton ( huoh) marjakakkuni ikinä! Kakun väliin keitin mustikoista, viimevuoden mansikoista ja  liivatteesta marjatäytettä.

Kakkupohjan tein taas kerran muffinssin klik ohjeella, mutta jätin kardemumman ja kanelin pois. Paistoin kakun kahdessa samankokoisessa vuoassa ja saivat olla 200 asteessa n. puoli tuntia. Pohjasta tulee kuivakakkumainen ja pohja kestää silloin paremmin jos kerroksia tulee useampi.

Väleihin ja päälle vispasin Plantin kermavispiä ja oatlyn vaniljakastiketta vaahdotettuna. Sutaisin sen kakun päälle, ei onneksi ole niin justiinsa.   Niin hyvää, kun marjatäyte on juuri niin vähäsokerista ja raikasta, kakkupohja on sokerinen ja sitten vielä pehmeä vaahto! Väleihin lohkoin tuoreita mansikoita ja kokosin niitä myös keoksi kakun päälle. On ollut jo ihan ikävä mansikoita! Ja tietenkin kakun päälle tuli pari kirsikkaa, cherry on the top!

Maidottomaan mansikkakakkuun tuli neljä kerrosta. Tavallinen sokerikakkupohja sortuisi..


Kaivoin kaapista unelmaliinan pihalle. Sen on tehnyt taitava nainen, joka myi keväällä käsitöitä Viherlandiassa. ♡ 



Mehevä maidoton mansikkatäytekakku resepti


Raaka-aineet:

Kakkupohja:
4 kpl kananmunaa
2,5 dl hienoa sokeria

1 dl Oatly kaurajuoma
4 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
30 g Keiju laktoositonta margariinia ( tämä on myös maidoton)

Marjatäyte:

1,5 dl mustikoita ( pakaste)
1 dl mansikoita (pakaste)
0,5 dl sokeria
4 liivatelehteä
1 dl vettä

Päällinen ja väleihin:
Mansikoita (tuore)
Pari kirsikkaa
1 prk Planti kauravispi
1/2 prk Oatly kauravaniljakastike


Valmistusohje:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Voitele muffinssivuoka kunnolla maidottomalla margariinilla (paperisia ei tarvitse voidella) . Paras olisi, jos olisi maidoton vuokaspraytä.

Sekoita taikinan jauhot ja  leivinjauhe keskenään.

Sulata taikinaan tuleva margariini. Itse sulatan mikrossa. Laitan kulhoon ja 20 sekunniksi lämpiämään.


Tee taikina: Vatkaa kulhossa muna ja sokeri paksuksi valkoiseksi vaahdoksi.

Sekoita joukkoon jauhot. Hyvä olisi käyttää siivilää, jotta taikinaan ei tule jauhopaakkuja. Sekoita kauhalla tai kumikaapimella.

Kaada sula margariini taikinaan ja sekoita kevyesti.

Lisää kaurajuoma ja sekoita kevyesti kunnes taikina yhtenäisen näköistä.

Kaada taikina vuokiin.

Laita vuoat uuniin ja anna olla n. puoli tuntia. 

Kun pohjat ovat uunissa,  laita mustikat ja mansikat ja tilkka vettä kiuhumaan ja keitä hiljalleen. Voit lisätä sokeria oman maun mukaan.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan hetkeksi. Rutista kuivaksi yksitellen ja yksitellen lisää marjaseokseen.

Anna marjaseoksen jäähtyä. Voit laittaa vaikka laittaa kattilan kylmään veteen jäähtymään.

Anna muffinssien olla uunissa noin puoli tuntia. Kun tuoksu alkaa leijailemaan niin pohjat ovat valmiita.
Irrota heti vuoasta, jäähtyneenä muffinssit jämähtävät kiinni kun rasva jäähtyy. Paperisista vuoista ei tarvitse irrottaa.

Leikkaa kakkupohjat halki keskeltä vaakasuunnasta.

Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi.

Laita kakkuvuokaan elmukelmua.

Kokoa kakku vuokaan, niin, että joka kerrokseen tulee marjatäytettä ja kermaa ja vähän tuoreita mansikoita. Päälle ja alle ei tule täytettä. Jos marjatäyte on liian juoksevaa kauho vain marjat ja vähän nestettä ( jähmenee sitten kakussa).

Jätä osa vaahdosta ja mansikoista kakun päälle koristeeksi.

Laita kakku jääkaappii, parasta se on seuraavana päivänä.


Kumoa sitten kakku varovasti suoraan kakkupaperin päälle.

Levitä kerma ja asettele mansikat.

Valmis! Oi joi! On kyllä hyvää!

Mansikkakakusta muistui mieleen tämä postaus parin vuoden takaa. Oli muuten hyvää tuo juustokakku silloin! Klikkaa tästä! 


Ihana juhanus! Viime vuonna oltiinkin Kylpylähotellissa Aulangolla klik*  ja voin kyllä suositella kaikille! Se on ollut meidän perhee  suosikki kohde ja salaa toivon että päästäisiin tänäkin kesänä. Aulanko-postauksia täällä!







19 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oli kyllä namia koko kakku! Vaniljakastike teki hyvän tuosta kaurakermasta. <3 Kiitos Satu!

      Poista
  2. Ihana kakku!
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin! Nyt kun paistaisi jo aurinko!

      Poista
  3. Herkullisen näköinen kakku! Nyt melkeen harmittaa,ettei tehty kakkua juhannuksena, vedettiin vain jäätelöä jälkkäriksi :D Pistän tämän ohjeen kyllä talteen, sillä vaikka meillä kotona kaikille käy maito, mutta töihin on jokus vaikea keksiä maidottomia (ja gluteenittomia) tarjottavia.

    Kivaa kesäistä viikkoa!

    -Minnea
    http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut onhan jätski hyvää! Me ollaan syöty sitä Kolmen kaverin vegaanijätskiä ♡ Tuo kakku on ihan hyvää pelkällä tavallisellakin kermalla ja silloin margariinin sijaan voi käyttää voita ja kauramaidon sijaan maitoa... gluteenittomat ovat kyllä vaikea paikka minullekin! Kivaa viikkoa!

      Poista
  4. Nams, mansikkakakku kuuluu kesään :) Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan totta! Uiminen on vielä kesäjutuista suorittamatta!

      Poista
  5. Pystyykö pohjan tekemään suoraan isompaan kakkuvuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa kyllä, mutta olen huomannut, että saattaa jäädä keskeltä raa-aksi. Siksi jaoin kahteen vuokaan. Muistaakseni piti madaltaa lopuksi lämpötilaa ja paistaa pidempään.

      Poista
  6. Tätä on kyllä kokeiltava, mutta tekisin tästä vielä gluteenittoman samalla :3
    Hyvännäköinen on kyllä kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä se oli tosi herkkua! Joo, voisi olla hyvää gluteenittomanakin! Ei olla gluteenittomia juttuja hirveän montaa tehty, pitäisi kokeilla.

      Poista
  7. Näyttää niin herkulliselta! Meillä on mansikkakakku aina ollut osa juhannusta, kuuluu siihen ihan niinkuin uudet perunat ja savulohi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kuuluu! Lohi ja uudet perunat ja tietenkin tuore tilli! Nam! Hyvä ruoka on juhla <3

      Poista
  8. Oh, that's not fair teasing with such a heavenly beauty!!!:D Looks so insanely tempting! I bet it has been an explosion of flavours! Yummm!))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I think it looks very home made, but it really was yummy! There were blueberry-strawberry filling with oatcream and oatvanillasauce in it! 🍰🍒🍓 Thank you!

      Poista
    2. Wow..that's even much more delicious than i had guessed!👏

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä ♡♡♡