Asennoitumista vauvan ruokien keittelyyn.
Pohdin onko lastenruoat sittenkin parempia kuin ulkomaisista hedelmistä itse tehty ruoka? |
Minulla on tarve saada kuviin joku tarina ja kuvat sitten syventävät sitä kertomaani tarinaa. Ehkä en osaa kuvata niin että kuvissa olisi se tarina jo valmiina. Tuntuu jotenkin tylsältä kuvata ananasta tai mitään muutakaan, jos näkökulma puuttuu. Mitä kiinnostavaa on lopulta pöydällä makaavassa ananaksessa? MakroTex-haasteena on nyt lähikuva ja tämä pisti miettimään. Minulla oli lähinnä vain herkullisia kuvia ananaksesta.
Muuttuuko kuvat teistä yhtään, jos kerron että tämä nuutunut ananas maksoi 1 e/kg? Tai että ulkomailta tulleista hedelmistä havaitaan noin puolesta tuorjuntaaine jäämiä. Jotkut aineet imeytyvät myös kuoren alle ja vain osasta jäämät katoavat kuorimalla. Eviran mukaan ei ole huolta, mutta ylitetäänkö raja-arvot jos hedelmiä tarjotaan lapsille? Vain lastenruokiin raja-arvot on tehty lapsien mukaan. Pitäisikö siis asiaan syventyä ennen kuin alkaa tekemään vauvan ruokaa itse? Asiaan voi syventyä tästä ja tutustua kasvinsuojelujäämien tutkimustuloksiin Eviran sivuilla.
Täytyy sanoa että olemme vältelleet purjoa ja ulkomaisia hedelmiä jäämien takia. Vaikka keittämällä osa jäämistä katoaa mietin onko valmiit lastenruoat silti parempia kuin itse tehty mangosose? Tosiaan, joissakin valmissoseissa sitä hedelmääkin on lopulta niin vähän tapiokatärkkelyksen seassa. Oletko muuten lukenut mitä purkki oikeasti sisältää?
Kyllähän lastenruoka-aiheesta saa paniikin päälle vaikka joka päivä. Mutta mikä olisi se kultainen keskitie?
Olisko siis kuitenkin pitänyt maksaa se 2 e / kg ja valita luomuananas?
Kumpi sinusta tuntuu nyt herkullisemmalta ryppyinen mummon omppu vai kolmansien maiden ananas?
Mut hei, ei tosiaan ollut vikaostos! Käyhän kaunis ananas vaikka kukasta. Itseasiassa euron kilohintaan saisi kyllä edullisesti kauniit ananakset juhlapöydän koristeeksi.
Mut hei, ei tosiaan ollut vikaostos! Käyhän kaunis ananas vaikka kukasta. Itseasiassa euron kilohintaan saisi kyllä edullisesti kauniit ananakset juhlapöydän koristeeksi.
Ravintoasioita kannattaa ehdottomasti miettiä. Omena voittaa meillä ananaksen, koska
VastaaPoistamiehelläni on diabetes 2, eikä extramakeita hedelmiä suositella (=ananas, viinirypäle,
banaani). Vaikea aina tietää totuutta, koska asiantuntijoilla on niin monta mieltä.
Vauva on niin tärkeä, kasvava pikkuihminen että parasta olla hänelle syöttämättä
kemikaaleja ja epäterveellisiä mössöjä. 💜
Siksi se pistääkin miettimään miten paljon kannattaa käyttää ulkomaalaisia kasviksia lasten ruoassa. Sitä tulee kuitenkin kasviksia syötettyä päivittäin.
PoistaOmat kotimaisetmyrkyttämättömät mummon omput ovat parasta ja muutenkin se mummon kasvimaa kompostilla ravittu.
VastaaPoistaPs. tänä vuonna noita mummon omppuja on riittänyt!
Totta! Olisipa aina mummon omppuja ja kasvimaan herkkuja. Pitäisi ostaa enemmänkin kotimaisia vihanneksia ja hedelmiä, mieluiten luomuna. Onhan se oman mummon omppukin luomua, mutta ilman merkkiä.
PoistaTämä on niin harmaata aluetta...itselläni kotimaiset omput laittavat huulet kihelmöimään ja suupielet aukeavat, mutta ulkolaiset omenat säilytysaineineen eivät aiheuta mitään..
VastaaPoistaTolkku ja maalaisjärki, jokainen tavallaan, olen sitä mieltä.
Herkullisia kuvia, ihan ilman tekstiäkin :D
Olen huomannut saman. Luin aamulla valvontaraporttia, jossa sanottiin että kotimaisissakin kasviksissa sanottiin olevan jäämiä, tosin ns. turvallisissa rajoissa. Miksiköhän nuo raportit pitää olla niin hankalasti luettavissa?
PoistaTämä pisti miettimään. 28 % kotimaisista näytteistä oli sisältänyt jäämiä. Kotimaisista tuotteista jäämiä löydettiin erityisesti mansikoista (78 %), vadelmista (80 %), omenista (58 %) ja kurkuista (53 %). Kasvinsuojeluaineiden jäämiä ei havaittu lainkaan kotimaisissa lastenruoka-, maito-, sianliha-, kaali-, peruna-, purjo-, viinimarja-, porkkana-, sipuli-, herne-, paprika- ja pinaattinäytteissä. Jäämiä ei havaittu myöskään kotimaisissa luomutuotteissa.
Tosin tuo oli 2010-raportissa.
Hienot kuvat ja kiinnostavaa pohdiskelua.
VastaaPoistaItse olen yrittänyt noudattaa sitä kultaista keskitietä: kotimaisia kausivihanneksia ja marjoja, luomua silloin kun se on järkevästi mahdollista, valmisruokia vaihteluksi ja esimerkiksi reissussa. Olen aina sitä mieltä, että parempi syödä kohtuullisen terveellistä ruokaa hyvällä mielellä kuin pyrkiä täydellisyyteen.
Good enough is the new perfect. :)
Aloin näitä juttuja pohtimaan, kun Pienelle aloitettiin kiinteitä ja ihottuma kerrallaan mietittiin mistä johtuu. Meillä syödään paljon kasviksia, erilaisia ja nyt otettu taas rennommin ruokajuttujen kanssa. Onneksi ei ole pakko olla täydellinen, mutta mennään sillä millä selkänahka kestää.
PoistaItse asiassa Pirkan luomusmoothiet on tosi hyviä!
Hienot kuvat ja kiva aihe mietiskellä.
VastaaPoistaT. Täysin arkista
Kiitos! :) Tätä kai se vauva-aika teettää.
PoistaUpeat lähikuvat ananaksesta. Ei ole vauvoja enää talossa, mutta turvallistahan heille haluaa tarjota.
VastaaPoistaKiitos Riitta! Ananas oli kyllä kiva kuvattava.
PoistaItse suosin ulkomaisissa hedelmissä yms. luomua ja muuten käytän kotimaisia tuotteita. Jos olisi lapsi, niin miettisin varmaan vielä tarkemmin (jos jaksaisin). Kauniit kuvat!
VastaaPoistaKiitos! Niin totta, aina ei kyllä jaksa miettiä loppuun asti. Saati toteuttaa.
PoistaSamojen kysymysten äärellä tulee täälläkin painiskeltua. Välillä kun ei oikein tiedä keneen voi luottaa ruoka-asioissa. Meillä käytetään siitä syystä mahdollisimman paljon luonnon marjoja ja omia viinimarjoja ja omenoita jotka ovat taatusti luomua :-)
VastaaPoistaHyvä päätös! Me ollaan ihan ostoherkkujen varassa, niin se kyllä pistää miettimään.
PoistaOnhan nuo nättejä pöydällä! Olisipa ihanaa päästä lämpöiseen syömään ananasta. ♡
VastaaPoistaHienosti pohdiskelet asioita.. upeita kuvia olet postannut:)
VastaaPoistaKiitos Tuula! Joskus on hyvä pysähtyä ajattelemaan ja kuvaamaan.
PoistaTärkeää pohdintaa.. Ja kauniit kuvat!
VastaaPoistaKiitos paljon.
PoistaItse tuli tehtyä aikoinaan pienokaiselle sose ruokia,
VastaaPoistaajatuksella ettei olisi niin paljon lisäaineita kuin valmiissa purkkiruoassa.
Niin ja että vitamiineja olisi mukamas enempi. En tiedä oliko enempi.
Nykyisinhän laittanevat vitamiineja lisää valmis ruokiin.
Ei ole tullut katsottua purkkeja kun ei ole ajankohtaista.
Hienot kuvat!
Kiitos kovasti! Eihän sitä kuvittelekkaan, että terveellisissä jutuissa voisi olla kaikenlaista. Kiitos kovasti!
PoistaAnanas on kaunis hedelmä.
VastaaPoistaEikö olekin! Siksi muuten ananas oli sisustus ja juhlatrendinä. :)
PoistaAnanas on herkkua mutta en voi sitä kuoria ja pilkkoa..ainakaan ilman hanskoja, tulee ihottumaa. Syödä voin kyllä.
VastaaPoistaEi ihme onhan se aika kutittavaa. Onneksi voit syödä!
PoistaKauniita kuvia. Ananas on aika komea hedelmä, joten se voi hyvinkin kokonaisuudessaan komeilla pöydällä joulunpyhät. :)
VastaaPoistaNiin joo, jouluhedelmä :) Kiitos!
Poista