maanantai 30. marraskuuta 2015

Piparikranssi ja ESBL-bakteeripelko, tarttuuko raa-asta kananmunasta?

Bakteerikammo estää pikeerin teon


Leivoin ihania sydämien muotoisia pipareita. Ranskanpastillit ja koristeet jäivät vielä kiinnittämättä, sillä omaan pikeerireseptiin tarvitaan kananmunaa. Mielessä kummittelee onko raa-assa kananmunassa ESBL-bakteeritartuntavaara?

Suloinen tämä pieni orava, joka toimi hetken piparivahtina.


Minulla on aika suloisia koristeita jäljellä pipareidenkin koristeluun. Sokerimassasta voisi saada muitakin juttuja piparin koristeeksi.

Meillä leivottiin ensimmäiset piparit. Leivoimme pienen kanssa yhdessä pellillisen verran sydänpipareita. Pieni oli innoissaan leipomisesta ja hän kaivoi kätköistään oman pienen vispilän. Hauskaa, kyllä tyttö jo tietää miten leivotaan! Annoin pienelle oman taikinapalan kaulittavaksi ja muotteja. Pieni innostui vasaroimaan taikinaa kaulimella ja hänestä tähtimuotin verran piparitaikinaa oli tarkoitettu maistettavaksi. Onneksi mies oli löytänyt kaupasta maidotonta piparitaikinaa.

Leivoin ison sydämen taikinasta ja tein siihen reikiä piparimuoteilla. Iso sydänpipari olisi kiva laittaa johonkin roikkumaan koristeeksi tai antaa lahjaksi. Ihan kivoja eikö? Pienenkin piparista tuli ihan söpö. Ajattelin että pikeerillä saisi tehtyä pipareihin kauniit kuviot ja samalla liimattua karamellit koristeiksi. Pikeeriä voi käyttää myös kakkujen kuorruttamiseen ja vanhoissa hääkakuissa on ollut taidokkaasti pikeerillä tehdyt kakkupitsit. 

Olin jo aloittamassa pikeerin valmistuksen kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista, mutta muistiini palautui syy miksi viimevuotinen piparilinna jäi syömättä.  Viime vuonna tuli televisiosta MOT:n ohjelma ESBL-bakteerista, joka saattaa levitä kanojen mukana. Lisää tietoa ESBL:stä löytyy Eviran sivulta, mutta kysymykseen en löytänyt vastausta. Tietenkin ruoanlaitossa kanaa käsitellään mahdollisimman hygieenisesti ja liha paistetaan aina kypsäksi, joten ongelmaa tuskin tulee. Mutta mikä on tilanne raakojen kananmunien suhteen Suomessa? Siitä ei ole mainittu mitään sivuilla. Saksalaisen BFR:n sivuilla raakaa kananmunaa suositellaan välttämään. Jätin pikeerin teon sikseen, en halua riskeerata. Voikohan taikinaakaan maistella edes turvallisesti?

Laitoin Kysymyksen Eviraan, kun vastaus tulee niin minun ei tarvitse ihmetellä.

Hei, Piparkakkujen koristelun aika on käsillä. Onko turvallista käyttää raakaa kananmunaa sokerikuorrutteessa? Onko olemassa ESBL-riski?

Ja vastaus tuli :

Hei, 

Välitin kysymyksesi asiantuntijallemme. Tässä vastaus: 

Vain muutama lintuihin erityisesti adaptoitunut salmonella (kuten S. enteritidis)  pystyy infektoimaan munan sisukset ja se tapahtuu ennen kuoren muodostumista, kun muna on vielä kanassa. Suurin osa munankuoren bakteereista on siis vain kuoren pinnalla ja ne ovat peräisin kanan suolistosta tai tulleet muninnan jälkeen. 

Kirjallisuushaun perusteella kanamunissa ei ole (laajoissakaan tutkimuksissa) todettu ESBL-bakteereita. 

Näin ollen, erityisesti Suomessa, jossa salmonellatilanne on hyvin hallinnassa, riski ESBL:lle munan sisällä on erittäin pieni. Zoonoosikeskuksen sivuilta löytyy tietoa salmonellan esiintymisestä kananmunissa: http://www.zoonoosikeskus.fi/attachments/zoonoosit/salmonella/kananmuna_salmonella_2013.pdf.

Ystävällisin terveisin, 
Eviran viestintä

No niin nyt päästään koristeluhommiin!


Eikö ole aivan ihana kettu teatowel? Se on Lush Designilta Greenwichin myymälästä Lontoosta. 


Pieni oli jo tomerasti mukana leipomispuuhassa. Hänen ensimmäinen piparinsa oli oikein onnistunut! 

  
Amaryllis on nyt auki. Aivan ihanan näköinen kukka! 


Joulun tuntu vähän hävisi lumen sulattua pois. Aamulla aurinko paistoi ja tuntui melkein keväälle. Ihanaa kun näkyy valoa!Happy Mosaic Monday! Thank you for visiting! I hope you enjoyed my gingerbreads!

Mosaic Monday
10 kommenttia:

 1. Hello, your gingerbread heart looks too beautiful to eat. I love the gorgeous amaryllis. Wonderful post.
  Happy Monday, enjoy your new week!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Eileen! We had fun and our little girl got her first gingerbread. I love that amaryllis too. I think it wont last long, but it so beautiful anyway!

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! :)
  Pastellivärit ovat niin <3 piparkakuissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Niin meidän maailma taisi muuttua pastellin pinkiksi prinsessamaailmaksi kerta heitolla. Ehei, ei nämä piparit ole vielä valmiita :) Tule huomenna kurkistamaan millaiset tuli!

   Poista
 3. Very beautiful amaryllis! And I am sue you had a nice time together baking all the gingerbreads.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Ingmarie! Thank you for visiting! Amaryllis is now open and it looks amazing. I hope my old amaryllis plants would make flowers too.

   Yes we really had special familytime.

   Poista
 4. Gingerbread is a delicious cookie and I must say I've never made a heart that big, much to share! Your little helper is sweet, she even has her own rolling pin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Judith! You should come later to see my gingerbread decorations. Thank you! My little helper has her own baking things and she loves to bake with me.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡