perjantai 20. tammikuuta 2017

Ompelin housut vauvalle ja taaperolle!

Miten onnistui lasten housujen ompelu ihan itse? Hupsistarallaa! 


Ompelin vauvalle ja taaperolle pöksyt Nosh-kankaista. Ilman säätämistä ei tästäkään hommasta selvitty, mutta tulos oli ihan kelvollinen.  Ihan hyvät pöksyt!

Minulla ja ompelukoneella on viha-rakkaussuhde.  Tällä kerralla mentiin vaikeuksien kautta voittoon.



Ompelin tytöille housut ihan itse! Minulla jäin Pienen vauva-ajasta hampaankoloon, kun en koskaan saanut aikaiseksi ommella käyttövaatteitta kivoista kankaista. Ystäväni ompeli milloin mitäkin ihanaa ja ihanaakin ihanammilla kuoseilla. Ihmettelin, että mistä noita kankaita saa ja en silloin ollut kuullutkaan sanaa Nosh. Itse ompelin vain mekon klik paitakankaasta.

Nyt päätin että tilaan kivaa kuosia ja ompelen molemmille tytöille ainakin yhdet pöksyt. Tilasin Noshilta Juhla-joustocollegea ja resoria ja lähdin ompelemaan. Otin vauvan housuihin kaavan äitiyspakkauksen raitahousuista ja taaperon housut tuli sitten tehtyä vähän vaikeamman kautta. 

Vauvan puolipotkuhouissa ei ole sivuilla saumoja ja lahkeet ja vyötärö viimeistellään kaksinkertaisella resorilla. Hieno kaava, jossa ei tule päällepäin näkyviin vinks vonks-ommelta. Ja mikä parasta pitkien ja tarpeeksi leveiden resorien kanssa housut mahtuvat vielä pitkään. 

Taaperon housuissa käytin melkein samanlaista kaavaa. Idea oli sama, että saumat tulevat sisäreiden puolelle ja päällepäin ei näy ompeleita. Kiva tässä kaavassa on, että sitä voi leventää kankaan taitteen kohdalta lapsen vyötärön mukaiseksi.  

Ainut mikä hommassa meni pieleen oli se, että menin ompelemaan vyötäröpuolen palat  yhteen  lahkeiksi ja kuosikin meni ylösalaisin. Keskittyminen katkesi, kun taapero meni nukkumaan ja kotona oli liian hiljaista. No eihän se haittaa, ompelin sukkahousuista tutun takakiilan paikkaamaan lahkeen kohdan aukkoa ja housuista tulikin ihan viimeisen päälle hyvät.  Mieskin kehui, että ompa hienosti tehty tuohon tuo kiila. 

Ostin 50 cm  Juhla-joustocollegea  ja 30 cm resoria.  Näiden jälkeen kangasta ja resoria jäi vielä yksiin vauvahousuihin ja ylimääräinen 10 cm suikale.  40 cm palloketjukangasta olisi riittänyt. Nyt kun on parit housut harjoitellut voi kolmannet mennä jo ihan rutiinilla, kunhan ei ole häiritsevää hiljaisuutta.

Tämä Noshin Juhla-kangas oli varmaankin aikuisten mallistoon, mutta minusta se sopi hyvin pienille tytöille. Puuteriroosa on niin suloinen väri!


Pieni tykkäsi omista housuistaan kovasti ja hän oli heti valmis kuvattavaksi uusien housujen kanssa. Äiti teki!  Pipo on muuten Coconut Orcanicilta. Minullakin on tuommoinen, mutta vähän liian pieni. Pitäisi varmaan kokeilla ommella itse uudet "samis"-pipot.


Takaosan kiilan avulla on helppo pukea housut oikein päin. Itseasiassa suunnittelin sen noin. Hys!


Näitä tarvitaan 2 kappaletta, joista toinen on peilikuva.  Tein kaavan leivinpaperille kahdessa osassa ja mallasin sopivan levyiseksi taitteen kohdalta,  tytön mittojen mukaan. Tämä kaava pitää siis leikata taitteen kohdalta halki. Pituutta voi lisätä pidemmällä resorilla. Lahkeet näyttävät kapeilta, mutta yläosa ja lahje ovat samanlevyisiä 26 cm, jolloin vyötärön ympärys on 52 cm (sis. saumavarat). Tuohon C:n ja D:n kohtaan ompelin kiilan, kun lähdin ompelemaan lahkeita vyötäröpuolelta.  Nyt kävi näin, meni väärin päin. Resorit ompelin ensin putkeksi ja sitten käänsin saumat sisään päin ja ompelin kaksinkerroin kiinni lahkeisiin ja vyötäröön. 

Suosittelen kurkkaamaan noita Noshin kaavoja, olisi saattanut olla paljon helpompi tehdä niin itsekin. Joskus sitä on vain pakko säätää.

Vauvan housujen kangas on myös Noshin puuteriroosaa. Näyttää sisävalossa erilaiselle. Pöksyt onnistuivatkin ihan hyvin! Olisi pitänyt varmaan ommella raskausaikana näitä ihania vaatteita enemmänkin. 

Tilasin myös Finlaysonilta paksua Joulumuumi-kangasta ja ompelin samoilla silmillä uuden peitteen leikkimattoon. 


Meidän Kesäheinä ei malta enää pysyä paikallaan. Hetkessä hän pyörähtää selältä mahalleen ja toisin päin. Yksi päivä vauva oli mennyt piiloon nojatuolin alle hakiessani kahvia. Hassu! 

Tämä vauvan housujen kaava oli paljon helpompi. Kangas taitetaan kaksin kerroin ja mallataan kaavan taite kankaan taitteeseen. Näitäkin palojs tarvitaan kaksi kappaletta, joista toinen on peilikuva. Lahkeen sisäosat ommellaan ensin yhteen, sitten molemmat palat ommellaan yhteen haaraosasta. Sen jälkeen ommellaan putkiksi ommellut, kaksin kerroin taitetut resorit lahkeisiin ja vyötäröön. Tuo vyötärön resori jäi 7 cm korkeaksi, mutta resoria tarvitaan 14 cm, koska se taitettiin kahtia leveyssuunnassa. Kannattaa muuten ennen ompelua kokeilla missä suunnassa kangas joustaa. Lahkeiden resori oli 7,5 cm korkea.

Tämmöistä tänne! Onko teillä ompeluprojekteja käsillä? Kertokaapas mitä muita kivoja nettikangaskauppoja on?

8 kommenttia:

  1. Voi elämäni kevät munkin pitää tehdä tommoset! Ihan tajuttoman ihanat & just sopivasti vauvakin tulossa :D

    Jasmin N
    littlethingswithjassy.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh! No eikös se ole ihan luonnollinen vietti rupea teettämään käsitöitä pienelle. Kokeile ihmeessä ♡ Ihanat muuten ne sinun pikkuhenkarit! Sul on jo niin kiva paikka mihin laittaa roikkumaan.

      Poista
  2. Nyt on kyllä super söpöt pöppylät molemmilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Nelli! Mietin et ois kyllä kivat itselläkin, mut sit onkin jo riski epäonnistua ihan kirjaimellisesti suurempi. Sinäkin olet ollut mun inspiraatio ompelukoneen esille nostossa.

      Poista
  3. Oh, such cute pants, Teresa! And one more of many of your great talents!! The whole look with the jacket and a cap is very stylish!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Zara indeed! My aunt says: I do what I want and others do what they can. I think I have this same gene. I try so many times that I have solved the case. Thanks♡♡!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡