keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Pitsein koristeltu havukranssi

Kaunis ja tuoksuva kranssi kutsuu jouluun


Täältä löytyy havukranssinteko-ohje. Kauniin havukranssin tekoon ei tarvita erillistä pohjaa. Koristelin kranssin äitini virkkaamalla ja kaupasta ostetulla pitsillä. 

Kuusesta tehty havukranssi tuoksuu ihanalle. Nyt tämä kaunistus koristaa oveamme.

Ihana talvimyrsky! Kiitos siitä, että et meillä rikkonut mitään ja tipautit nenän eteeni kuusen verran havuja kranssiin.  Meillä tuoksuu nyt jouluiselta. Ihana pihkan tuoksu vie muistot lapsuuden jouluaattoaamuun, jolloin kuusi tuotiin sisään.  Viime yönä minulla oli keittiössä pieni kranssipaja ja nyt sormenpääni ovat neulasten rei-ittämät ja pitkät kynnet ovat vain muisto. Askartelin oveeni havukranssin.

Havukranssi on siitä tukeva materiaali, että erillistä pohjaa ei välttämättä tarvita. Punoin rautalangalla kranssin alkuun pari pitkää havua ja siihen pyöräytin pari sormen pituista havua kiinni rautalangalla. Sitten taas pidempi havu ja lyhyempiä havuja kaveriksi, tällä tavalla jatketaan, kunnes on aika kiinnittää kranssin päät yhteen. Silloin kranssin päät ovat hiukan päällekkäin ja rautalanka kulkee havujen alla piilossa. Ennen rautalangan leikkaamista poikki, tehdään vielä pieni lenkki kranssin taakse naulaan kiinnittämistä varten.  

Tällä tekniikalla saa tehtyä tasapaksuisen kranssin tai köynnöksen, pitää sanoa että tässä hommassa työ tekijäänsä neuvoo parhaiten. Morsiammelle tätä touhua en suosittele ainakaan ilman hanskoja ja pitkähihaista paitaa.

Muistan kun punoin juhlia varten hirmuisen pitkän havuköynnöksen ja samaan sarjaan oikein isoja kransseja, jotka roikkuivat neljällä leveällä nauhalla pöytien päällä katossa. Vanhan koulun salin tunnelma muuttui heti juhlavaksi. Suuressa juhlatilassa pienet koristukset eivät luo samalla lailla tunnelmaa esimerkiksi, kuin pienessä kahviossa. Havut kuuluvat perinteisiin talvihäihin ja juhlaan, onhan se koristeena helppo ja materiaalia on saatavilla ympäri vuoden.

Kranssin tekoon tarvitaan sivuleikkurit, rautalankaa ja oksasakset. Nahkahanskat ovat myös hyvät olla käsissä, sillä neulaset pistävät aika kovaa.Vihreärautalanka on hyvää, sillä se on muovipinnoitettu. Se ei niin nopeasti ruostu rikki.

Ihastelin myös kauniita varjoja.


Kranssista tuli tasaisen kaunis.


Tämänkin kranssin olisi voinut kiinnittää neljästä kohdasta roikkumaan, vaikka keittiönpöydän yläpuolelle.


Onko teillä ollut havukranssiprojektia? Millä te koristelitte kranssinne, vai onko kaunis ilman mitään?

Teemana MakroTex-haasteessa on : Joulukuu

Pieni Lintu - MakroTex challengeMainos:

CELLBES joulutarjous -50% valituista JOULUTUOTTEISTA*


16 kommenttia:

 1. Onpa yksinkertaisen kaunis kranssi, havun tuoksusta tulee mieleen vuosien joulunaika. Kiitos kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin kauneinta näissä kransseissa on itse havut ja tuoksu. Hauskaa miten tuoksut vievät muistoihin. Ole hyvä!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos!Niin on, minun piti laittaa ne pienen tyynyliinaan. Laitan sitten joskus.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tuo raikas vihreä väri tuo kyllä havun tuoksun väliin muistilokerosta.

   Poista
 4. Taas niin kaunis kranssi! Meillä tyssäsi kranssiprojekti siihen, että isännöitsijältä tuli tiukka kielto kransseja vastaan :( En uskalla kapinoida kun kellään muullakaan ei ole kranssia ovessa. Paloturvallisuusriski mukamas, pöh sanon minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! On se kyllä ymmärrettävää, muistan nähneeni videon käytäväpalosta. Ihan hirveää jos joku leikkisi sytkärillä kranssin vieressä.

   Mutta kranssia voi käyttää pöytäkoristeena tai sitten laittaa vaikka roikkumaan katosta vaakatasossa, tai antaa lahjaksi.

   Poista
 5. Havun tuoksu tuo joulutunnelmaa. Ainakin, jos ei ole oikeaa kuusta, voinee laittaa muutaman havun maljakkoon tuomaan tuoksua tai rakennnella tuollaisen kranssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös ollut maljakossa puolukkaa ja havuja maljakossa. Kuusentuoksu ja puhdas koti ovat tuoksuista parhaimpia.
   En tiedä millaisen kuusen perhosmies meille löytää.

   Poista
 6. Pitsit sopivat hyvin havukranssiin! Ihana lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin! Kranssista tuli jotenkin herkemmän oloinen pitsien kanssa.

   Poista
 7. Kivannäköistä touhua. Täällä on tehty toisenlaisia kransseja. Niistä kuvia viikon aikana.

  VastaaPoista
 8. Kaunista. Varmasti tuoksu on huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kuusi tuoksuu vieläkin rapuissa ja meillä sisällä. Nyt on kestävää sorttia tämä kuusi.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡