torstai 17. joulukuuta 2015

Kauneimmat joululaulut Jyväskylän Kaupunginkirkossa

Kirkossa raikasi jouluiset sävelet ja riitasointu

Kirkon juhlava tunnelma ja lapsuudesta tutut joululaulut toivat jouluisen mielen. Joululaulujen sanatkin kumpusivat joistakin muistinsyövereistä.

Kävimme kuuntelemassa joululauluja Joulun Sävel tapahtumassa Jyväskylän Kaupungin kirkossa. Saimme annoksen joulutunnelmaa, kun urut alkoivat soittaa tuttuja säveliä
Otin hääkirkkoaan etsiville myös muutamia kuvia kirkosta.

Sain eilen yhtä-äkkiä päähäni lähteä kuuntelemaan joululauluja Jyväskylän Kaupunginkirkkoon. Olin edellisen kerran käynyt kuuntelemassa joululauluja todella kauan sitten, kun itse olin pieni. Puin kiireellä meidän pienen mekkoon ja patistelin miestä liikkeelle. Hänelle kai valkeni vasta perillä mihin olemme menossa. 

Luulin että kirkkoon tulisi paljon ihmisiä laulamaan tuttuja lauluja, mutta kirkon penkeissä oli vielä hyvin tilaa. Pieni ihmetteli kaunista kirkkoa ja tutki joululauluvihkostamme hyvin tarkkaan. Oli mukavaa päästä joululaulujen mukana joulun tunnelmaan. Lauloin varmaankin liian kovaa, ja aluksi mietin miksi nuo muut laulavat yhden kohdan aina väärin. Ihan vain pieni puna nousi poskilleni. No olkoot se sitten joulun punaa. Onneksi yleisö täällä kotona on ollut ihan tyytyväinen. Pienikin pääsi laulujen maailmaan ja hän lauloi "Ihhahhaata" hyvin onnellisena vieressäni ja mieskin näytti viihtyvän.

Joululauluvihko tutkittiin tarkkaan ja pieni istui paikallaan nätisti.

Jyväskylän Kaupunginkirkko


Käytin tilaisuutta hyväkseni ja päätin ottaa muutaman kuvan kirkosta vihkikirkkoaan etsiville.  Jyväskylän Kaupunginkirkko olisi sopinut häidemme teemaan parhaiten, sillä se on rakennettu vuonna 1880. Kauniin punatiilisen kirkon on suunnitellut L. I. Lindqvistin Jyväskylän silloisen torin keskelle. 

Nyt kirkko on suojassa keskellä kaunista Kirkkopuistoa ja varsinkin kesäisin näkee hääväkeä kokoontuvan kirkon pihalle. Tummasta ulkokuorestaan huolimatta kirkko on vaalea ja valoisa ja sitä koristaa tummansininen tähtitaivas. Luin juuri että yksi tähdistä olisi kuusisakarainen.

Alttaritauluna on Fredrik ja Nina Ahlstedtin maalaama alttaritaulu vuodelta 1901 ja samaisen pariskunnan töitä taisi olla esillä myös Kuokkalan Kartanossa. Muistan vieläkin hyvin taulun, koska pienen kastejuhlaa vietettiin täällä. 

Alttaritauluun liittyy jännä tarina. Alun perin kirkossa oli Eero Järnefeltin teos, mutta se kai korvattiin tällä Fredrick ja Nina Ahlstedtin "Sallikaa lasten tulla minun tyköni työllä". Järnefeltin maalaus on nähtävillä Taulumäenkirkossa.

Kaunis tuo kirkon kattomaalaus.

Ympäri kirkkoa oli hyvin kauniita puisia ornamenttejä. Kirkon penkitkään eivät enää koristuksia tarvitse.


Lasimaalaukset ja kattomaalaukset ovat Bruno Tuukkasen käsialaa 20-luvulta. Mistäköhän tuo patsas on saanut tuiman ilmeensä? Kultauksin koristeltu saarnatuoli.

Punatiilinen Jyväskylän Kaupunginkirkko näyttää ulkoapäin aika synkälle. 

Kirkkoon kannattaa tehdä varaukset ajoissa Jyväskylän kirkkoherranvirastossa.


Pieni Lintu - MakroTex challenge

12 kommenttia:

 1. Oi miten ihania kuvia! Kyllä näistä joulutunnelma tulee minullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Testasin samalla uutta kameraa ja sen pitkää objektiivia. Oli kyllä ihana saada joulun tuntua keskellä päivää.

   Poista
 2. Kun rauhoittaa hetkeksi joulun kiireisen ajan, istahtamalla ja kuuntelemalla kauniinpia joululauluja kirkossa muiden ihmisten kanssa, voi tuntea joulun alkaneen. Ihanaa, että pienikin sai ihastella ympäristöä ja tuntea yhdessä laulettujen joululaulujen taian...<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelimme miten pieni jaksoi istua pitkän ajan kiltisti ja keskittyä lauluihin ja kauniiseen kirkkoon. Pieni keräsi hymyjä ympäririllä istuvilta rouvilta. Hiljentyminen on kyllä ihan paikallaan.

   Poista
 3. Onpas suloinen tuo teidän pieni! :)
  Kiitos ihanista kuvista! Miten onnistuit ottamaan noin hienoja kuvia tilassa, joka on usein hieman hankalasti valaistu?
  Jyväskylän Kaupunginkirkko on minusta tosi kaunis sisältä ja ulkoa ja olen siellä itsekin tunnelmoinut joululaulujen myötä.
  Alan jo varmuuden vuoksi kirjoitella hyvän joulun toivotuksia... Oikein ihanaa ja rauhallista joulua ja hyvää alkua uudelle vuodelle! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululaulut oli kahdentoista aikaan päivällä ja valoa varmaankin tuli sisälle tarpeeksi. Hankin joululahjaksi itselleni uuden kameran ja näyttäisi että sillä saa kauniita kuvia missä vaan. Kyynel saattoi tirskahtaa minullakin laulaessa. Kiitos paljon! Tulen toivottelemaan joulut blogiisi vielä myöhemmin.

   Poista
 4. Kaunis kirkko ja mäkin oisin nii halunnut päästä joululauluja laulenee, ehkäpä ens vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tämä joulun alusaika on aika pitkä, mutta kuluu nopeasti. Teidän pitää järjestää omat laulelut. Meilläkin oli edellisestä kerrasta liian monta vuotta.Onneksi jouluja tulee vielä. Meille satoi tänään lunta!

   Poista
 5. Äärimmäisen kaunis kirkko. Ja aivan ihastuttavalla paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Kirkko on täällä ollut ihan keskellä "kylää".

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡