lauantai 12. joulukuuta 2015

Kahden juuston kasvispiirakkaa

Illan viettoon suolaisen hyvää piirakkaa

Herkullinen suolainen piirakka on ihana suupala pikkunälkään, illanistujaisiin ja juhlien jatkoille. Voit muuntaa piirakan sisällön mielesi mukaiseksi. Muunneltava kasvispiirakkaresepti löytyy postauksen lopusta. 

Ihan pienet joulut ja  nopeasti nyyttikestimeiningillä kasattu pikkujoulubuffee! Leivoin suolaisen piirakan, joka on hyvä ratkaisu moneen pieneen ja suureen juhlaan. Piirakka muuttuu kevyesti kasvisvihtoehdosta, gluteenittomaan vaihtamalla vain ongelmalliset ainesosat.


Pidimme pieniäjouluja viikonloppuna lyhyellä varoitusajalla. Pari viestiä ja sitten alkoi touhuaminen. Äkkiä vain kauha heilumaan, jotta meilläkin olisi jotain tarjottavaa nyyttikesteihin.

Olipa tosiaan kivat pikkujoulut, ihana tavata muita aikusia tässä taaperoarjessa. Pikkuleijonan perhe toi pasteijoita, viiniä ja aivan ihanan pikkujoululahjan. Katselimme linnanjuhlia ja vietimme hauskaa iltaa. Meidän pieni on niin ihastuksissaan pieneen leijonavauvaan. Vieläkin meidän pieni osoittaa sormellaan ovea ja hihkaisee VAUVA!

 Suolainen piirakka on aika perinteinen häiden ja muidenkin juhlien suolainen tarjottava. Piirakka on helppo tehdä pellille ja leikata siitä sitten tarjoiluastioille esille.  Piirakka maistuu lämpimänä ja on hyvää ihan kylmänäkin, siksi se on helppo iltapala tarjoilun suhteen.

Tämä piirakkaresepti on iskostunut päähäni ja teen siitä muunnelman yleensa sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään. Se on ollut monen juhlan pelastus, kun pää on lyönyt tyhjää suolaisesta tarjottavasta. Parasta siinä on sen muunneltavuus eri ruoka-aineallergikoille. Nyt korvasin kasvisversioon lihan tofulla.  Ja pienen piirakassa voi korvattiin margariinilla ja kerma soijavispillä, juustona oli myös samaa tofua, tosin maustamattomana.   


Saimme ihanan pikkujoululahjan! Pikkuleijonan äiti toi meille pikkujoululahjaksi pattereilla toimivan valoköynnöksen. Leikimme valoköynnöksellä aikaisemmin ottaessamme joulukorttikuvia ja hän sattui lukemaan postaukseni, jossa kerroin niitä tarvitsevani. Hip hei! On kyllä hienot! Joulukortitkin tulivat Ifolorilta, vielä ehtii tilamaan kuvista joulukortteja, ne ehtivät ykkösluokan kirjepostiin. 


Olen niin ihastunut persimoneihin! Niitä on nyt edullisesti saatavilla ja ne sopivat hyvin salaattiin ja piirakkaan. Raikasta ja makeaa!

Suolainen kasvispiirakka resepti

Ainekset


Pohja:
175g voita
3 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
50 g tuorejuustoa 
1 kananmuna
50 g aurajuustoa
1 dl ruokakermaa
1 pitkulainen paprika
1/4 parsakaali
1/4 pala purjoa
1 persimoni
tofua
suolaa
savupaprikamaustetta


Valmistusohjeet


Pohja:

Lisää kulhoon vehnäjauho, kaurahiutaleet ja suola ja sekoita

Pilko voi paloiksi ja nypi se sekaisin vehnäjauhon, suolan ja kaurahiutaleiden kanssa.

Lisää vesi ja sekoita käsin vaivaamalla. Voit ottaa pienen palan taikinasta erikseen tähtikoristeita varten. Laita pohja jääkaappiin.


Täyte:

Pilko parsakaali ja kiehauta se nopeasti kattilassa vähän pehemeiksi. Kaada nesteet pois kattilassa.

Pese purjo ja paprika. Pilko osa pieniksi ja osa vähän suuremmiksi. Kuori persimoni ja pilko pieniksi.

Paista tofu pannulla öljyssä tai voissa. Anna pannun kuumentua ennen kuin laitat tofut paistumaan. Mausta tofut suolalla ja savupaprikaamusteella. Kun tofu on saanut vähän väriä kuullota pieneksi silputtu purjo ja paprika samalla pannulla. Kasvisten ei tarvitse olla kuin hetken aikaa pannulla.

Tee juustokermaseos kulhossa. Lisää kulhoon muna, ruokakerma ja pieneksi kuutioitu aurajuusto ja lusikoi tuorejuustoa seokseen. Vatkaa sekaisin.

Kokoaminen:

Laita uuni päälle 225 asteeseen.

Voitele vuoka tai levitä leivinpaperi pellille. Ota piirakkapohja jääkaapista, kauli tai painele taikina vuokaan.

Laita taikina uuniin 10 minuutiksi

Ota taikina uunista. Levitä vuokaan kasvikset ja kermajuustoseos. Laita pintaan tofu ja kuullotetut kasvikset.

Kauli erikseen otettu taikina ja leikkaa kauniita kuvioita piparimuoteilla. Tämän minä unohdin pikkujoulupiirakkaan tehdä. No, eihän sitä aina muista.

Paista uunin keskiosassa 30 - 40 minuuttia.

Tältä pitäisi näyttää piirakan koristetähden, mutta se tällä kertaa unohtui. 

Kahville! Pöytä on katettu! Meillä kotona kahvitellaan aina mummoni äidin pöydällä. Samaa sarjaa on myös ikkunan alla oleva kevyt senkki. Ihania Iittalan Taika-astioita oli myös Iittalan joulueduissa

Pikkuleijonan äiti toi feta ja pinaattipiirakoita sekä monijauhosämpylöitä. Niistä kuulemma tulee Kreikan joulu mieleen. Minusta oli aivan ihana idea täyttää lehtitaikina fetajuustolla. Suosittelen! 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡