sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Herrasväen paremmat puolukkaiset pikkuleivät

Kun muuten menee pipariksi, niin piparit onnistuvat!

Herrasväen pikkuleivät ovat saaneet täytteekseen marjaisen raikkaan puolukka-mustikkamarmeladin. Näissä kekseissä on melkein kaikki kohdallaan: sulaa suussa, rapsakka pinta, marjatäyte ja sokeria.

Olen himoinnut lusikkaleipiä tai herrasväen pikkuleipiä jo pidemmän aikaan. Suussasulavat herkut ovat tuttu näky juhlapöydissä ja nämä olisivat ehdottomasti kuuluneet häidemme tarjoilupöytään. Onneksi korjasimme tilanteen ristiäisissä ja saimme sinne mummini leipomia pikkuleipiä, äitini oli myös urakoinut pikkuleipien kanssa ja omassa uunissani paistui monta peltiä eri tyyppisiä pikkuleipiä. Mutta onneksi kaikki olivat niin hyviä ja yksikään pipari ei mennyt hukkaan. 

Tänään minulla piti olla tonttupajailua, mutta keskittymiseni herpaantui. Luuttusin kodin puhtaaksi ja siitä sitten monen käänteen kautta löysin itseni pyörittämässä pikkuleipätaikinaa. Ja tietenkään en voinut ottaa kaapista valmista viikunahilloa leipien väliin, mikä olisi toiminut todella hyvin sekin, vaan lähdin keittelemään omaa marmeladia. Mutta oikeasti kyllä puolukkamustikkamarmeladi palkitsi tekijänsä. Oikein marjainen kirpakkuus yhdistettynä suussasulavaan ja samalla rapeaan pikkuleipään on elämys! Reseptissä on muuten mantelia mukana, jotta se toisi vähän pureskeltavaa suussasulaviin pikkuleipiin. Mantelin voi jättää pois ja korvata vehnäjauholla. 

Niin pieniä harmeja ollut viime aikoina ja se on kyllä älyttömän huonoa tuuria. Meidän eteisen lamppu räjähti. Painettiin katkaisijasta, niin kipinäleimahdukseksen ja poksauksen saattelemana lensi hehkulampun lasiosa lattialle. Luulin aluksi, että se olisi varissut sirpaleina lattialle, mutta kokonainen hehkulampun lasipallo nökötti tuolin alla. Ei, eihän se voinut hajota sirpaleiksi, sillä sirpaleet tietävät onnea. Mutta toisaalta meillä oli onnea, ettei se tullut sirpaleina alas, sillä siinä olisi voinut käydä huonosti. Nyt ollaan oltu eteisessä ihan pimennossa. Ainakin tuli samalla selväksi mitä haluaisin joululahjaksi.

Rakas joulupukki tuo minulle kaunis ja turvallinen lamppu eteiseen!


Herrasväen pikkuleipäresepti kulkee monen mummon resepteissä. Se on kulkenut muistoissamme juhlasta toiseen.

Nyt nämä pikkuleivät tulevat joulun kahvipöytään. 


Herrasväen paremmat puolukkaiset pikkuleivät resepti 

(n. 30 kpl)

Ainekset:

200 g voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
0,5 dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria


Valmistusohje:

Pehmitä voi mikrossa. ( älä sulata, pehmitä 7 sek riittää)

Sekoita keskenään leivinjauhe, vehnäjauho, mantelijauhe, perunajauho ja vaniljasokeri.

Otavesiin pienempi leivontakulho, niin ainakset vatkaantuvat helpommin. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.


Lisää jauhot siivilän läpi sekoittaen vähän kerrallaan puukauhalla tai kumikaapimella. Kaada siivilään jääneet mantelijauheet myös taikinaan.

Laita taikina kylmään jäähtymään. Laitoin itse hetkeksi pakastimeen ja siirsin sieltä jääkaappiin, niin taikina oli käyttövalmista nopeammin. 

Tässä vaiheessa on hyvä tehdä täyte, jos ei aio käyttää valmismarmeladia. 

 Laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi.

Ota taikina kaapista ja leikkaa se neljään osaan. Jätä yksi osa pöydälle ja laita muut odottamaan vuoroaan jääkaappiin.

Vaivaa taikinaa hiukan. Lisää hiukan jauhoja leivinpaperille ja kaulimeen. Kauli taikina paksuksi levyksi. Taikinan voi jättää todella paksuksi. Minulla jäi vähän ohuiksi. 

Leikkaa pipari muoteilla irti. Sain onnistumaan kun muistaa käyttää jauhoja. 

Laitoin pellille ja uunin keskiosaan paistumaa 7 minuutiksi.  Yläosassa piparit maistuivat liian nopeasti.

Ota uunista ja halutessasi voit sokeroida piparit.


Kun piparit ja marmeladi ovat jäähtyneet kiinnitä pikkuleivät päällekäin marmeladilla. Jätä muutama keksi muillekin! Tarjoile glögin kanssa!

Pieni on saanut joulukalenteristaan  hienoja piparimuotteja, joita pääsin nyt testaamaan. Pieni toimi taikinan maistajamestarina ja antoi hyväksynmän sanomalla mam mam! Seuraavalla kerralla jätän taikinan vielä paksummaksi. 


Näistä saisi kyllä kivoja lahjoja! Ei tainnut tontuntouhut mennä täysin hukkaan.

Puolukkamustikkamarmeladi resepti


Ainekset:

1,25 dl puolukoita
1,25 dl mustikoita
1,25 dl sokeria
2 dl vettä

Valmistusohje:

Anna kiehua 20 minuuttia liedellä. Laita liesi pienemmälle ja anna porista pienellä lämmöllä, kunnes hillo on tarpeeksi sakeaa.



Aivan ihanaa jouluun valmistautumista sinne teille!

Osallistun tällä Pienen Linnun MakroTex-haasteeseen, jonka aiheena on joulukuu.

Merry Christmas my Friends from Lavender Gottage! Thank you for this year and I hope you have peaceful Christmas. Enjoy the recipe!

Mosaic Monday

16 kommenttia:

  1. Ihanainen tuoksumuisto leviää pikkuleivistäsi tänne saakka. Olet taitava emäntä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehkä siihen taitavaan emäntään on vielä matkaa. Onneksi on aikaa kokeilla.

      Nämä ovat muuten vähän erilaiset, kuin normaalit herrasväen pikkuleivät. Mantelijauhe tuo pähkinäistä rakennetta keksiin.

      Poista
  2. Hello, your cookies look delicious. I can imagine them melting in my mouth now, wish I had some. Thanks for sharing the recipe. Happy Monday, enjoy your week!

    Merry Christmas to you and your family. I wish you all the best in 2016, Happy New Year.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Eileen! Merry Christmas to you too and your family.

      Poista
  3. These look so delicious. I have never tasted lingonberries but I love blueberries. I am sure I would love these. I am visiting from Mosaic Monday!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Donna! Oh! Lingonberry is much like cranberry but with sugar it tastes wonderful. I think it's quite healty too. Merry Christmas!

      Poista
  4. These biscuits looks so delicious. Have a wonderful Christmas. I was so happy to "meet" you today over at Mosaic Monday.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi! Thank you! I'm happy that you popped for a little visit. Happy Mosaic Monday and Merry Christmas!

      Poista
  5. The cookies look delicious Teresa and are similar to the British empire biscuits. Many years ago we could buy lingonberries in a jar but they are not available now. However, we have the larger cranberries that are everywhere and tasty as well.

    VastaaPoista
  6. Thank you Judith!

    We have picked these berries ourself and i store these in fridge. We have also fozen berries in markert. I love cramberries too, but I didn't have any when I got this baking inspiration. I wish you wonderful Christmas week!

    VastaaPoista
  7. Hitsit, pitäisiköhän itsekin leipoa pipareita tänään, tuoksu olisi ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivo ihmeessä. Saa sitten suun makiaksi kahvin kanssa. Hyvää joulua!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡