Pikkuleivät kahvipöytään, ei suositella heikkohermoisille!
Kauniit pikkuleivät ovat makoisia ja sulavat suussa kahvin kanssa. Onnistuinpas ja ei se lopulta ollutkaan niin vaikeaa. Paistamisen kanssa pitää vain olla tarkka. |
Wanhanajan kahvipöytään kuuluu ehdottomasti itsetehdyt pikkuleivät. Pikkuleipiä pitää olla ainaki seitsemää sorttia ja tietenkin itse leivottuina. Luulen että tällä on ennen vanhaan mitattu emännän leipomistaitoa, nopeutta ja luonteen lujuutta.
Pikkuleivät ovat jotenkin kadonneet trendikkäästä kahvikattauksesta ja osaltaan se johtuu ehkä siitä, että pikkuleipien valmistus on lopulta miltein avaruustekniikkaa. Taikinan pitää olla juuri sopivaa ja viileää, jotta se ei jää pursottimeen kiinni. Lämpimälle pellille ei voi pursottaa. Muutos reseptiin tai lämpötilan nousu rankaistaan heti. Piparit pitää saada juuri oikean lämpöiseen uuniin ja niitä ei saa laskea silmistään, sillä mustan savun nousemiseen ei vaadita paljon. Tältä minusta tuntui kun näitä viimeksi leivoin ristiäisiä varten. Purin hammasta ja jätän homman mummoille seuraavalla kerralla. Mutta hei! Tosiaan, me olemme tulevaisuuden mummoja. Kuka ne pikkuleivät sitten tekee?
Minusta hyvin tehtyinä pikkuleivät ovat melkeinpä parempia kuin kakku. Omia suosikkejani ovat kauralastut, kaneliässät ja lusikkaleivät, ne on helppo tehdä. Mutta pursotettavat keksit ovat jotain ihan muuta. Täytyy sanoa että oma leipomistaito yltää juuri ja juuri Ole Hyvä!-kotitalouskirjan tasolle. Mutta joku minua pakottaa aina yrittämään rakkaudella leipomista. Sitä varten on onneksi pienet niksit, jotka voi lukea ettei tarvitse aina kantapään kautta opiskella.
Pikkuleivät ovat jotenkin kadonneet trendikkäästä kahvikattauksesta ja osaltaan se johtuu ehkä siitä, että pikkuleipien valmistus on lopulta miltein avaruustekniikkaa. Taikinan pitää olla juuri sopivaa ja viileää, jotta se ei jää pursottimeen kiinni. Lämpimälle pellille ei voi pursottaa. Muutos reseptiin tai lämpötilan nousu rankaistaan heti. Piparit pitää saada juuri oikean lämpöiseen uuniin ja niitä ei saa laskea silmistään, sillä mustan savun nousemiseen ei vaadita paljon. Tältä minusta tuntui kun näitä viimeksi leivoin ristiäisiä varten. Purin hammasta ja jätän homman mummoille seuraavalla kerralla. Mutta hei! Tosiaan, me olemme tulevaisuuden mummoja. Kuka ne pikkuleivät sitten tekee?
Minusta hyvin tehtyinä pikkuleivät ovat melkeinpä parempia kuin kakku. Omia suosikkejani ovat kauralastut, kaneliässät ja lusikkaleivät, ne on helppo tehdä. Mutta pursotettavat keksit ovat jotain ihan muuta. Täytyy sanoa että oma leipomistaito yltää juuri ja juuri Ole Hyvä!-kotitalouskirjan tasolle. Mutta joku minua pakottaa aina yrittämään rakkaudella leipomista. Sitä varten on onneksi pienet niksit, jotka voi lukea ettei tarvitse aina kantapään kautta opiskella.
Tällä kertaa leivoin rauhassa kirjaten ylös ne keinot joilla saat pursotettavat pikkuleivät onnistumaan. En kyllä suosittele tehtäväksi kiireen keskellä, mutta sitten leipomaan jos on aikaa!
Pursotettavia pikkuleipiä saa montaa eri sorttia vaihtamalla reikämuottia ja maustetta. Osaan laitetaan kanelia ja sokeria toisiin sitruunankuorta. |
Pikkuleipäresepti pursotuskoneelle ( tulee n. 50- 60 kpl)
Ainekset:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje:
Ota muna huoneenlämpöön.Pehmitä voi mikrossa. ( älä sulata, pehmitä 7 sek riittää)
Käytä pienempää leivontakulhoa niin ainakset vatkaantuvat helpommin. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää muna, jatka vatkaamista.
Lisää jauhot sekoittaen vähän kerrallaan.
Tässä vaiheessa sekoita haluamasi maku, esim. Yhden appelsiinin tai sitruunan kuorta raastettuna, teelusikallinen kanelia yms.
Laita taikina kylmään jäähtymään ja laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi.
Kokoa pursotuslaite, lisää jäähtynyt taikina. Pursota leivinpaperille haluamasi muotin läpi.
Sawa 2000 on vanha piparin pursotuskone, jolla saa leivottua itse kauniit pikkuleivät. Näitä ei löydy kuin mummojen kaapeista, mutta kaupoissa olen nähnyt muovisen vastineen. |
Jotenkin sympaattisia nämä Sawan pakkaukset. Näitä olen säästänyt muistona menneistä ajoista. |
Sawa 2000 käyttöohje:
Kokoa laite: tulla, holkki ja reikämuotti ja kiristin "mutteri". En tiedä onko näille olemassa sanoja.
Täytä laite taikinalla. Kiinnitä haluamasi reikämuotti suuaukkoon. Käännä tullassa oleva hammastettu tappi niin että sileä kohta on liipasinta vasten. Työnnä pursottimen mäntä alas kunnes taikinaa tulee suuaukosta. Käännä tapista haluamasi hammastus kohti liipasinta, hammastusvälillä säädetään taikinan määrää.
Aseta laiteen suu kylmää peltiä vasten. Paina liipsinta, (kuuluu klik), nosta liipasin ylös (kuuluu klik). Nosta pursotin ylös pitäen kiinni leivinpaperista. Pitäisi tulla kaunis pipari!
Jos tässä vaiheessa taikinaa jäi pursottimeen kiinni, kokeile uudestaan. Jos jäi kiinni ota taikina pois koneesta kulhoon ja lisää vähän jauhoja. Täytä kone uudelleen ja laita jäähtymään hetkeksi. Kokeile pursotusta uudelleen.
Pursota pellillinen ja voit koristella piparit kanelisokerilla, pähkinämuruilla, kookoksella tai manteleilla.
Laita uuniin ja anna paistua n. 8 minuuttia.
Ota uunista ja vedä piparit leivinpaperin avulla pois pelliltä, jotta piparit ei pala.
Pyyhi kyyneleesi ja jatka leivontaa kunnes kaikki taikina on leivottu.
Kiva kattaus ja ihanat itsetehdyt pikkuleivät!
VastaaPoistaKiitos! Oli kiva leipoa, ei edes rakkaudella lennellyt vispilät! Tämä oli tämmöinen pikakattaus parvekkeelle. En tiennyt että Taika-lautaset sopivat Tanssin kanssa. Tulipa kokeiltua :)
VastaaPoistaOh these cookies look melt in your mouth delicious!
VastaaPoistaHi Donna! Thanks, they really do.
PoistaI couldn't find a translate button for English but did enjoy the photos of making your cookies. I too have a cookie press and should use it more often, the perfect size for tea.
VastaaPoistaThank you for linking to Mosaic Monday.
Hello Judith! I thought that one picture tells a thousand words. I'm glad that you enjoyed my cookies. From now on you can find the translate button on sidebar. Thank you for visiting and a good tip!
VastaaPoista