torstai 16. heinäkuuta 2015

Boheemi kukkaseppele luonnonkukista

Kuin kukin seppelöity heinämorsian?

Kukkaseppele koristaa myös äitinutturalle "kammattua" tukkaa.  Kaunis seppele voi olla tehty vaikka herkistä luonnonkukista ja heinistä. Mikäpä estää poimimasta puutarhasta kukkia seppeleeseen. 

Sormiani on jo pitkään syyhyttänyt kukkaseppeleprojekti. Nyt viimeinkin löytyi sille aikaa ja sateeton päivä. Kuljin rantapolkua pitkin ja keräilin kauniita luonnonkukkia, jotka arvioin jollakin lailla selviävän tuoreina seuraavaan päivään. Kimppuuni eksyi siankärsämöä, pietaryrttiä, valko -ja puna-apilaa, hevonhierakkaa ja erilaisia heiniä ja saroja.

Istahdin rantaan isolle kivelle punomaan seppelettä. Aurinko pilkisti viimein pilven takaa, laineet liplatti, pietaryrtti ja apilat tuoksuivat ja nyt vasta tuntui oikeasti kesälle. Nautiskelin maisemasta ja oli ihanaa näperrellä jotakin oikein kaunista. Elämyksellistä tämäkin.

Tämä seppele on tehty apiloista, siankärsämöstä, hevonhierakasta, pietaryrteistä ja eri heinistä ja saroista.

Miten tehdään kukkaseppele tai kranssi?

Kestävään ja siroon seppeleeseen tarvitaan  paljon kukkia ja heiniä sekä pienirulla rautalankaa.

1. Pyöräytin ensin rautalangasta pääni kokoisen renkaan ja aloin siihen punomaan seppelettä.

2. Tämän kaltaiseen seppeleeseen tarvitaan yllättävän paljon kukkia. Jotta seppeleestä tulisi samanlainen joka puolelta, jaa kukat neljään osaan. Jokaiseen neljännekseen tulee silloin punottua saman verran samoja kukkia.  

3. Tein heinistä pieniä pidempiä nippuja, jotka laitoin seppeleen alareunaan. Sen jälkeen kiinnitin pienemmän nipun kukkia tasaisesti. Kukkia tulisi asetella pääasiassa ulkoreunan alaosaan. Muussa tapauksessa, kun  seppele on päässä kukat näkyvät vain pitkille ihmisille. Jos olet tekemässä kranssia puno kukat keskelle. Kukat tulee kiinnittää mahdollisimman lyhyellä varrella, jotta niiden nuupahtamista ei huomaa. Kukkien ja heinien varret kulkevat seppeleessä ja lyhennän niitä, samalla kun kiinnitän uusia.

4. Kun rengas on punottu täyteen kukkia punon loput varret seppeleen alkuosan kukkien alle.  Piirsin teille ohjeen punonnasta, joten ei tarvitse vääntää rautalangasta. Tai sitten pitää..

Tässä teille piirrosohje, on niin tarkka ohje harakan varpaineen, että ihan naurattaa itseänikin. Jos tämä olisi se loppukevennys.

Laitoin kukkaseppeleen lautasen päälle ja suihkuttelin siihen sumutepullolla viileää vettä. Laitoin seppeleen yöksi kylmiöön ja aamulla tarkastin miltä seppele näyttää. Seppele näytti siltä, kuin aamukasteen jäljiltä kukat näyttävät. Seppeleitä voi tehdä kaksi, jos toinen nuupahtaa. Kaaso voi kiikuttaa nuupahtaneen seppeleen keittiöön, sumuttaa siihen vettä ja laittaa hetkeksi jääkaappiin. Yleensä kukat virkoavat nopeasti. Kannattaa tehdä aina koeversio. Tässä teille vielä lisää inspiraatioita!

Kukkaseppeleestä tulee kestävämpi ja sirompi, kun se pyöritetään rautalangalla. Kauniita eikö?

Seuraavana aamuna tarkastin missä kunnossa seppele oli. Kukat olivat säilyneet hyvänä jääkaapissa. Sumuttelin siihen hiukan vettä.  Laiton seppeleen koristamaan olohuoneen pöytään. Seppele on kaunis pöytäkoristeenakin. Kuvassa vanha Riihimäen oranssi lysterilasinen tuikkukuppi ja Nuutajärven Fauna.Pieni Lintu - MakroTex challenge

Suurenmoinen valikoima pintamateriaaleja ja valaisimia sisustajille!

16 kommenttia:

 1. Oi, onpa kaunis! Ihan täydellinen kruunu kesämorsiamen häälookiin. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Eikö olekin? Ihmettelin itsekin miten hyvä tuli. Edellisestä seppeleestä on jo aikaa.

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi miten kauniita seppeleitä. Puna-apila on kyllä äärimmäisen kaunis kukkanen. Kauniita ja herkkiä kuvia olet ikuistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Noksu! Kuvien kanssa tuli lopulta kiire, rantaan tuli joku perhe tuijottamaan, tietenkin. Tykkään kovasti apiloista itsekin.

   Poista
 4. Seppele on kaunis morsiamella ja kesäinen tuollainen varsinkin. Minullakin oli aikoinaan mm. juhannusruusuja niin seppeleessä kuin kimpussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, seppeleesi on ollut varmaan todella kaunis ja tuoksunut ihanalle! Miten seppeleesi ruusuissa pysyi terälehdet? Onko tähän jotakin vinkkiä? Vai oliko seppele vain vihkimisen ajan päässä? Kiitos kun jaoit muiston omista häistäsi!

   Poista
 5. Kukkaseppeleistä tulee lapsuuden kesät mieleen! ^__^

  with love, Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, ihan totta! Meillä oli pienenä joskus kisa kuka tekee pisimmän kukkaseppeleen. Se tehtiin voikukista ja hajosi lopulta oman painonsa alle sitä roikuttaessa kotiin. Helle, kukat ja kutittavat heinät!

   Poista
 6. Nuo vanhanajan värilliset lasituotteet ovat aivan ihania. Itsekin olen niihin hurahtanut, samoin naapurin rouva. Ja upea seppele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut hamsterin vikaa vanhoissa lasijutuissa jo nuoresta tytöstä lähtien. Ystäväni kysyi mitä niillä kaikilla teen. No hypistelen niitä ja katselen miten kauniita ne on. Niin ja täytyyhän tavaramuseossa olla vaihtuva näyttely. Hyvä hurahdus minusta :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡