torstai 30. heinäkuuta 2015

Yrttivihdalla tunnelmallista löylyttelyä

Vinkkejä mökille, morsiussaunaan ja kotispahan

Ihanat yrtit sopivat vastaksi saunaan tai haudutettuna tuoksuvaksi löylyvedeksi. Ylhäällä valkoinen kamomillasaunio, keskellä siankärsämö ja alinpana kultapiisku.

Kesän yrttöset sopivat myös saunomiseen tavallisen vastan sijaan. Monissa tuoksuvissa kukissa on ihoa parantavia ja puhdistavia ainesosia ja niitä voi käyttää yrttivastana. Kaunis yrttivasta on tuoksuva, tunnelmallinen ja kaunis. Yrttivasta sopii rentouttavaan saunomiseen ja morsiussaunaan. Sillä viuhtomisen sijaan topsutellaan kevyesti samalla nauttien kimpun tuoksusta ja pehmeistä löylyistä.

Yrttejä on nyt penkereet ja metsän reunukset pullollaan. Omaan yrttivastaani keräsin siankärsämöä, valkoapilaa, kultapiiskua, särmäkuismaa ja kamomillasaunioita. Kimppuun voi kerätä myös kanervaa, saksankirveliä ja keto-orvokkia. Kannattaa katsoa ja tunnistaa kasvit oikein ettei saunakukaksi päädy myrkyllistä tai allergiaa aiheuttavaa kukkasta.

Morsiussaunaan voi tehdä polttariporukan naimattomille tyttösille kolmen puun vihtoja, joka sisältää koivua, pihlajaa ja pajua. Naimattomat tytöt kun vihdotaan ja loitsutaan saunassa kolmen puun vihdalla lapsena mahdollisesti saatu naimattomuustaika katoaa.   


Tunnelmallinen yrttikimppu odottaa saunojia. Mummin saunavesi haetaan kaivosta.


Morsiussaunaan tai omaan kotispatunnelmointia varten voi tehdä yrteistä haudutettua löylyvettä jos vihtominen ei miellytä. Silloin esimerkiksi siankärsämön tai mustaherukan lehtiä (40 g) voi hauduttaa puolisen tuntia viidessä litrassa vettä ja siivilöidä yrtit pois jolloin saa hyvän tuoksuisia löylyvettä. 

Näitä ihania ideoita löytyi mummin luota. Parasta mummilla saunomisessa on puukiukaan kanssa on oma kaivovesi. Kun vesi otetaan kaivosta tai järvestä eikä paikallisesta puhdistamosta, niin vesi on ihan erilaista. Hiukset tuntuvat pesun jälkeen ihanan pehmeille.    

Tässä on mahtava ohje morsiussaunan suunnitteluun ja lisää tietoa rohdoista:
http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/kansanperinne/polku.html
http://maijuska.vuodatus.net/sivut/ohjeita-morsiussaunaan


Ihanat ahomansikat ovat nyt kypsiä. Näitä löytyi mummilan takametsästä yrtinhakuretkeltä. Näistä on ennen puristettu voidetta ihon hoitoon. Meillä nämä meni parempaan käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡