sunnuntai 16. elokuuta 2015

Sokerihumalaan sitruunamarenkipiirakalla

Melkein sata postausta takana, bileet!

Ruusupursotuksin koristeltu sitruunamarenkipiirakka on teekutsujen katseenvangitsija. Rapea sokerinen pinta tuo vastapainoa sitruunatäytteen happamuudelle.

Minun on tehnyt mieli leipoa jotakin hyvää, mutta tämä viikko on ollut aivan liian rankka. Nyt sain viimein pienen hetken omaa aikaa, siis ihan päivällä ja mieleeni nousi kuva marenkikuorrutteisesta sitruunahyvästä. Hapanta ja makeaa, rapsakkaa ja samettisen pehmeää samassa paketissa. Oli kyllä hyvä idea!

Minun ja marengin suhde on ollut täynnä komplikaatioita. Yritimme pienenä tehdä marenkia mikrossa ja saimme melkein poltettua mikroaaltouunin. Tuijottelimme kauhuissamme liekkejä pyörivässä mikrokuvussa, kun pitkä paistoaika ei tehnyt sokerivatkulista suussasulavia nameja. Ei hätää mikro on käytössä edelleen. No se sokerivatkuli ei ole tämänkään jälkeen muttunut marengiksi ennen kuin hoksasin tärkeän jutun: valkuaiset tulee vatkata hattivattipilven näköiseksi ennen sokerin lisäämistä.

Happamia sanoi kettu! Oli taas isotöinen leivonnainen, mutta kova työ tässä tapauksessa palkittiin! Sitruunatäyte ja marenki maistui juuri niin hyvälle yhdessä kuin kuvittelin. Tämän piirakan voisi kokeilla pakastaa, kun marenki on vielä paistamatta ja laittaa uuniin tuntia ennen vieraiden tuloa.

Mitäpä muuta? Jotenkin viime aikoina on kurja olo pilkistellyt ajoittain, vaikka sitä on yritetty kovin ottein työntää takaisin piiloon hämärämpään aivolohkoon. Kun asioita ei käsittele alkavat pienetkin harmit tuntumaan painolastilta. Nyt tietää keneen voi omissa harmeissaan turvata. Kiitos murut!  Ja harmikseni on samalla saanut huomata että miten helposti selkä kääntyy. Kamalaa, kun jotkin ovat kavereita vain silloin kun menee hyvin! Näin se lopulta menee, toivottavasti osaan itse olla tukena takaisin.

 Äh nyt loppui synkistely! Hiphei, syödään piirakkaa!


Sitruunatäyte sopisi hyvin myös kerrokseksi täytekakkuun. 

Sitruunamarenkipiirakkaresepti


AINESOSAT


Pohja


150 g voita
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeri
2 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte


2 sitruunan kuori
2 sitruunan mehu
3 rkl perunajauhoja
4 dl vettä
4 kananmunan keltuaista
1,5 dl sokeria 

Kuorrute

4 kananmunan valkuaista
2,3 dl sokeria

VALMISTUSOHJE


Pohja


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka.

Sekoita vehnäjauho, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään.

Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kunnes sokerikiteet ovat sulaneet.

Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa.

Lisää jauhot vähitellen ja sekoita kumikaapimella varovasti.

Laita piirakkapohja uunin alaosaan  20-30 minuutiksi.

Ota uuni pois päältä.


Täyte


Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren keltainen osa. Purista sitruumoista mehu ja lisää mehu ja kuori isohkoon kattilaan.

Lisää kattilaan vesi ja sokeri.

Erottele kananmunista keltuaiset ja lisää ne kattilaan.

Sekoita.

Lisää kattilaan perunajauho ja sekoita paakut pois.

Laita liesi päälle ja jatka nopeaa sekoittamista.

Jatka kunnes seos alkaa saostumaan.

Ota kattila pois liedeltä ja sekoita. Seos näyttää melko hyytelöiselle.

Lisää hyytelö piirakkapohjan päälle. Anna piirakan jäähtyä hiukan.


Kuorrute


Laita uuni 125 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset hattivattipilveä muistuttavaksi vaahdoksi.

Lisää sokeria vähitellen, vatkaa samalla. Vaahto on valmista kun se on tarpeeksi jäykkää. Pystyt silloin pitämään kulhoa ylösalaisin pääsi päällä.

Pursota marenki piirakan päälle.

Laita piirakka uunin alaosaan ja anna olla uunissa 45 minuuttia. Marenki alkaa hiljalleen tummumaan.

Anna piirakan jäähtyä! Katso ettei perunakattila kiehu vieressä, sillä liian hurja ilmankosteus löystyttää marengin.

Ja muista syödä oikeaa ruokaa ennen ja jälkeen piirakkapalan syömistä, sillä tämä kyllä nostattaa hirveän verensokeripiikin!


Sitruunatäyte on aluksi juoksevaa ja yks kaks pulpahduksen jälkeen se saostuu mössöksi.


Ajoitin piirakan juuri sopivasti pois uunista, kun pienen ääni kuului parkkipaikalta! Tee on katettu!

Melkein sata postausta Belle Époque Wedding Diary-blogissa

Tämä oli 99 postaukseni. On kyllä hirmuinen määrä tekstiä ja tekemistä. Kävijämäärä ylittää tänään varmaankin 16 000 katselun rajan. Kiitoksia kävijät! Hienoa että voin jakaa teille näitä juttuja!  Askartelu ja leipominen on mukavampaa teidän kanssa!

Hello Lavender Cottage's friends! Greetings from Finland

Mosaic Monday



16 kommenttia:

  1. Aivan syötävän kaunis blogi ja ihania ideoita! Vaikka häät ovat omalta osaltani juhlittu, jään seurailemaan ideoita ihan arkikäyttöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häät on minunkin osalta juhlittu, mutta kiva on vieläkin touhuta teeman ympärillä ja ottaa niitä piristyksenä arkeen niin kuin sanoit! Tervetuloa seurailemaan! Kiitos!

      Poista
  2. Hello, your lemon meringue pie looks delicious. I wish I could try a piece now. Thank you for sharing your recipe! Happy Monday, enjoy your new week ahead!

    VastaaPoista
  3. Hi Eileen! Nice to see you again! I'm sorry about my bad English. Meringue is quite similar in different lanquages , Marenki, Maräng, Marengs, Merengue.. Happy new week! I hope sun is shining there too!

    VastaaPoista
  4. Oh one of my fav desserts. You making me hungry. Lovely display.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Carolann! I love it too! If you love this you need to love lemon too. My husband said this isn't his favorite, but he doesnt like lemon that much. Thank you for visit!

      Poista
  5. Not only does your lemon meringue pie look delicious, I've never seen anyone make the swirls on top - this really dresses it up!
    Thank you for linking to Mosaic Monday Teresa and sharing your recipe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Judith! These rose swirls are new cake trend here in Finland.

      Poista
  6. Oh my - that looks wonderful. I'm glad I can't translate your recipe - I think I'd gain weight just reading it!
    Please come link up at http://image-in-ing.blogspot.com/2015/08/double-play-on-way.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I'm sorry ! Have you noticed the translate-button in right corner? I hope it works next time and you can get a juicy piece of merinque pie. See you again Sue!

      Poista
  7. Oh this pie is just so delicious looking....Now I want some....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Donna! Thank you! Ok, I send you a virtual piece of this pie :)

      Poista
  8. I adore anything lemon and this pie is a favorite of mine, My mother and I used to make them together and then I would bring one home. Make me think I need to do this soon again, yum~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I think the best inspirations are made of sugar! Thank you for visiting!

      Poista
  9. Lemon meringue pie is my husband's favorite. Yours looks beautiful with the lovely meringue swirls on top. Delicious! Thank you for sharing.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello Lorrie! Your husband has a good taste! Thank you! Now you can make your own merinque swirl roses to your man. Have a nice day!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä ♡♡♡