lauantai 31. lokakuuta 2015

Jack O'Lantern, tarina kurpitsalyhdystä

Halloween kelttien uusivuosi


Jack O'Lantern kurpitsalyhdyt ovat Halloweenin symboli. Lyhty näyttää hurjalle kun liekki lepattaa lyhdyn sisällä.

Kaiversin karmivan naaman lyhdyn molemmille puolille. Kurpitsa on sisältä melkein ontto, sen sisällä on vain siemennöyhtää joka on helppo vaikka käsin kaivaa pois.

Mietin mistä tämä Halloween on oikein lähtöisin ja mikä on taru näiden kurpitsojen takana. Ehkä tässä kaupallisessa juhlassa on ihan  perääkin.

Keltit uskoivat että vuoden viimeisenä päivänä kuolleet nousevat haudoistaan kysymään tietä tuonpuoleiseen. Keltit päättelivät, että jos he näyttävät kuolleilta, niin oikeat kuolleet jättävät heidät rauhaan. Varmaankin temppu on ollut onnistunut, koska perinnettä jatketaan edelleen.

Kurpitsat tulivat Halloweenin symboliksi, kun kelttien perinteitä jatkavat irlantilaiset alkoivat tehdä lyhtyjä uudella mantereella juurikkaan sijasta kurpitsoista.

Tarina Jack O'Lanternin kurpitsalyhdystä peustuu vanhaan irlantilaiseen kansantaruun Stinky Jackista. Tämä neuvokas juoppo huijasi paholaista kaksi kertaa, ja viimeisellä kerralla paholainen lupautui ettei koskaan tule ottamaan Jackin sielua. Koska Jackin elämä oli ollut täynnä syntiä ja juopottelua, niin Pyhä Pietari ei huolinut häntä taivaaseen. Helvetin porteilla taas paholainen naureskeli, että oli luvannut ettei koskaan ota Jackin sielua. Stinky Jack jäi välitilaan taivaan ja helvetin välille elämään ikuisiksi ajoiksi ja lepattamaan liekkinä kurpitsoissa.

Aika hurjia nämä Halloween jutut!

Tein eilen meillekin pienen kurpitsalyhdyn. Jack O'Lantern valaisee nyt parvekkeella syksyn pimeyttä. Harmi, että liika neuvokkuus taisi taas osua omaan nilkkaan. Minkä luulette olevan tarinan opetus?

Kurpitsalyhtyyn tuo hauskaa tunnelmaa tuo kurpitsan sisuksen väri. Onttoon kurpitsaan on helppo saada karmivat kasvot ihan tavallisella keittiöveitsellä pistämällä. Aika nopea ja kiva askartelu!

Kynttilä on helppo laittaa kurpitsan sisälle Piltti-purkissa. Tuunasin purkkiin rautalangasta kiinnikkeet, jolloin purkin voi helposti asettaa kynttilöineen lyhtyyn.

Eläkää siivosti, tai älkää ainakaan yrittäkö huijata paholaista.






Törmäsin vasta  Baby Shopin juhlatarvikkeisiin. Ihan mielettömän söpöjä juttuja! Haluan nuo kaikki!

2 kommenttia:

  1. Kauniin pelottava hallowen lyhty, tarina oli uutta minulle, en ollut aikaisemmin ajatellut, että karkki ja kepponen on ihan toinen juttu. Vaikka pientä se asia kummasti kummastutti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sitä en tiedä missä vaiheessa tai miksi lapset lähtivät kiertämään tarjoten karkkia tai kepposta, sille on kai vielä oma tarina.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡