maanantai 29. kesäkuuta 2015

Korvapuustikranssi koristaa kahvipöytää

Ei mitään pakkopullaa, vaan mummin puustia

Herkullinen korvapuustikranssi on ilo silmälle ja maistuu melkein kuin mummilassa.

Mikään ei ole niin tylsää kahvipöydässä kuin pakkopulla. Pullien aika on näyttänyt menneen ohi juhlien kahvipöydissä, mutta nyt niiden on kyllä palattava äkkiä takaisin. Mummoilu on pop! No ainakin minusta. Mummini leipoo korvapuustit käden käänteessä, ja ne ovat muhkean pehmeitä ja maistuvat taivaallisilta. 

Olen tarkkaavaisesti tuijotellut mummini toimia näiden ihanuuksien valmistuksessa ja olen jo aika lähellä herkkupuustien salaisuutta. Anoppini kävi näitä jo maistelemassa ja hyvin näytti maistuvan. Korvapuustin tulee olla sopivan mehukas ja sisältä vähän litsi, ohjeisti anoppi. Minusta sillä kertaa jäi vähän liian litsiksi, mutta nyt oli sopiva.
Iltapäivän kahvihetkeä vietettiin taas parvekkeella. Aurinko pilkisti tervehtimään meitä ja korvapuustikranssia. Olipa mehevä korvapuustiresepti.

Korvapuustiresepti (8-9 korvapuustia)

TAIKINA

2 dl maitoa tai (kauramaitoa)
1/2 ps kuivahiivaa
ripaus suolaa
3 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
5-6 dl vehnäjauhoa
75 g voita tai (laktoositonta margariinia)

TÄYTE
50 g voita tai (laktoositonta margariinia ) pehmeää
1 dl fariinisokeria
3 tl kanelia
3 rkl sokeria

Voiteluun
muna , mutta voi voidella paiston jälkeen laktoosittomalla margariinilla.

VALMISTUSOHJE

Lämmitä maito  yli 42 asteiseksi. Vinkki: Voit testata lämmön digitaalisella infrapunakuumemittarilla jos keittiölämpömittaria ei ole. Käytä suurempaa leivontakulhoa.

Lisää kuivahiiva, vatkaa puuhaarukalla.

Unohda muna ( ilmeisesti tätä ei tarvita, olisikohan tämä mummin salaisuus)

Sekoita mausteet ja puolet jauhoista.

Lisää jauhoja vähitellen, ja alusta taikina. Tämä piti kuulema tehdä aina vasemmalla kädellä, kun oikealla vastaa puhelimeen ja pitää hoitaa vauvaa välillä, sanoi kotitalousopettaja. Miten oikeassa hän olikaan.

Kun taikina irtoaa käsistä lisää huoneen lämpöinen voi. Litsaa voita sormissa ja jatka vaivaamista kunnes voipaakkuja ei näy ja voi on sekoitettu taikinaan.

Kohota taikina mikroaaltouunissa. ( älä laita mikroa päälle) Laita kevyt liina kulhon päälle kohotuksen ajaksi. Kohota 1-3 tuntia kiireittesi mukaan.

Jos taikina ei meinaa kohota lisää leivontakulhon alle vesikulho, jossa on kuuminta vettä mitä hanasta saa. Käännä taikinaa kulhossa, niin myös yläosassa taikinaa oleva hiiva alkaa toimia. Kuivahiiva alkaa toimia vasta 42 C asteessa.


Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpiämään 225 C asteiseksi.

Levitä vehnäjauhoja pöydän pinnalle ja vaivaa taikinaa kunnes taikina ei tartu enää pöytään.

Levitä vähän jauhoja pöydälle ja kauli uunipellin kokoinen suorakulmio.

Sulata voita hiukan ja levitä sitä kaulitun taikinan päälle esim. pullasudilla.

Sekoita keskenään fariinisokeri, kaneli ja sokeri. Levitä tämä taikinan päälle.

Rullaa taikinalevy. Leikkaa tasaisen paksuja paloja ja nosta pellille kranssiympyrään. Jätä pieni kohoamisväli. Littaa päältä hiukan jokaista pullaa.

Kohota  liinan alla.

Voitele munalla. Jos et voitele tämä on munaton pullaresepti!

Laita uuniin n. 10 minuutiksi. Kranssi on valmis kun pinta on kauniin kullanruskea.

Ota uunista ja vedä pullat levinpaperin avulla pois pelliltä, muuten pullan pohja jatkaa paistumista kuumalla pellillä.

Vedä pullakranssi leivinpaperin avulla tarjoilulautaselle.  Pidä pullakranssista kiinni kun pulla on lautasen päällä ja vedä varovasti paperi pois välistä. Näin kranssi pysyy ehjänä.

Toivottavasti maistuu!

Näin leivot korvapuustikranssin. Tämä korvapuustiresepti sopii myös kananmuna-allergiselle. 




Greetings from Finland! I would like to have a cup of coffee inspired by Lavender Cottage. I hope you like my cinnamon roll.


Mosaic Monday

8 kommenttia:

  1. Oh, yum! Cinnamon buns! Happy Monday!

    VastaaPoista
  2. Oh my goodness!!! They look so wonderful. Leaves one wishing I had some in my kitchen. Wishing you well!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for visiting! I hope there would be away to print real buns!

      Poista
  3. Your cinnamon buns would be a treat to have with my afternoon tea. They are nicely browned and I am pleased to see there is cardamom in the recipe.
    Cardamom is not a spice Canadians would use but we have a local Scandinavian church that hosts dinners and their sweet rolls and breads have cardamom in them which I immediately liked.
    Thank you for linking to Mosaic Monday.

    VastaaPoista
  4. Hi Judith! Thank you for visiting! Cardemom is a basic taste in Finnish buns. You should taste cardemom cake too! Its my favorite too. Maybe, I bake that soon. You are lucky that you have Scandinavian church near.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡