Tappavan kauniit tapetit
Milavidan Herrain sali on tapetoitu William Morrisin myrkyn vihrein tapetein. Mistä johtuu sana myrkyn vihreä? |
Kauniit tapetit häikäisivät minut Tampereen Milavidassa. Muistini sopukoista pieni kello kilahti ja johti aivoihini muiston eräästä viktoriaanisesta ajasta kertovasta dokumentista Viktoriaaninen koti. Linnan rouvan mukaan restauroidun Milavidan huoneissa on alkuperäisen näköiset uudet William Morrisin tapetit. Olisivatko alkuperäiset tapetit olleet kuolettavat?
Näsilinnan huoneissa on kauniit luontoaiheiset vihertävät William Morris tapetit. Nämä viktoriaaniset tapetit olivat hyvin suosittuja rikkaiden kodeissa. |
1800-luvun puolivälissä tuli muotiin William Morrisin suunnittelemat hyvin koristeelliset tumman vihertävät tapetit. Vain rikkailla oli varaa tapetoida salinsa muodikkain värein ja lopulta vihreää oli joka puolella. Upea Emerald-green oli muotiväri ja sitä käytettiin tapeteissa, maaleissa, pulloissa ja jopa lasten leluissa. Mutta sitä rikkaat eivät tienneet, että kauneus tappaa. Vaara piili tapettien väripigmentissä, mitä vihreämpi sävy oli sitä enemmän väriaine sisälsi arsenikkia (arseenia). Ja eniten tuota vihreääpigmenttiä oli juuri niissä huippumuodikkaissa ja halutuimmissa tapettimalleissa.
Se ei helpottanut tilannetta että vanhoissa rakennuksissa huoneet olivat kosteita ja kylmiä. Kosteus aiheutti homesienen muodostumista liisteriin. Tämä homesieni sitten pilkkoi väripigmenttiä ja vapautti myrkkyä huoneilmaan.
Alussa kuolemantapauksia ja sairastumisia pidettiin vain sattumina, mutta viimein kuoleman tapauksia alettiin yhdistämään tapetteihin. Suomessakin rekisteröitiin tapettien aiheuttamia kuolemia Helsingissä. Olihan arsenikkitapetteja valmistettu jo pitkään ja joidenkin artikkeleiden mukaan jopa Napoleonin kuolinhuoneessa olisi ollut myrkyn vihreät seinät. Onneksi kauniiden William Morris-tapettien suosio edesauttoi myrkyllisyyden selvittämisessä.
William Morris tapetit sopivat myös nykypäivään ja vanhoja malleja myydään edelleen. Tässä maistiaset kauniilta ajalta. |
Oliko Milavidan aluperäise tapetit sitten myrkyllisiä? Todennäköisesti eivät. Valmistajan soraäänistä huolimatta arsenikin käyttö kiellettiin ja Morris vaihtoin vihreänsä arsenikittomaan vuonna 1875. Suomessa myyntikielto tuli voimaan vasta vuonna 1888. Milavida on rakennettu reilu kymmenen vuotta myöhemmin, jolloin tapettien vihreys ei johtunut myrkyllisestä arsenikista.
Mielettömän kauniita tapetteja, ei ihmekään että niistä tuli niin suosittuja.
Kiitos mielenkiintoisesta tietoiskusta! :)
VastaaPoistaOle hyvä! Minustakin on kiva järjestää näitä aikamatkoja.
Poista