lauantai 5. syyskuuta 2015

Belle Époqueta etsimässä: Milavida alias Näsilinna

Palatsi Näsipuiston suojassa

Milavida on kaunis palatsimainen rakennus Tampereen Näsipuistossa. Historiallinen rakennus on kunnostettu loistoonsa ja nyt se tarjoaa elegantin tilan juhlaan. 

N-kirjaimet koristavat Milavidan ikkunapieliä. Rakennus on todellisuudessa suurempi, mitä kuvat antavat ymmärtää.

Näin keväällä muutaman vilahduksen kuvia Tampereen Näsilinnasta. Kauniit kuvat ajoivat meidät tutustumaan Nottbeckien  vuonna 1899 valmistuneeseen palatsiin. 

Todellakaan kuvat eivät kerro miten massiiviselta rakennus näyttää sen kohotessa Näsikallion harjalta, se on nähtävä itse. Suomalaisella mittapuulla massiivinen rakennus edustaa tyyliltään uusbarokkia ns.kertaustyylejä. Palatsi on kuin mahtipontinen monumentti Nottbeckien suvulle, jossa tosin suku pääsi asumaan vain muutaman vuoden.

Kauniit ikkunoiden ja ovien yksityiskohdat ja rakennuksen suoralinjaisuus ja symmetria kutsuvat ystäviä kolkuttamaan oveen tai antamaan väristyksiä ei toivotuille vieraille. Olin lumoissani! Rakennusta olisi voinut kiertää useampia kertoja vain löytääkseen jotakin uutta ihasteltavaa. Melkein taustalla näkyvä maisema Näsijärvelle on jäädä toiseksi. 

Näsilinnan portaikko ja aula ovat upea tila järjestää vanhan ajan tanssiaiset tai vihkiseremonia kuninkaalliseen tyyliin.
Ihastuin hallin upeaan mustavalkoiseen laattalattiaan.

Marmori ja kaunis ylellinen sisustus on uusittu menneen ajan mukaiseksi. Näsilinna oli pitkään tyhjillään ja se pääsi todella huonoon kuntoon. Onneksi Tampereen kaupunki kunnosti viimen tämän upean rakannuksen. 


Valo tulvii katon ikkunoista kauniiseen halliin. Vanhat portaat jatkuvat ylös toiseen kerrokseen, Portaissa on näkyvissä vielä kansalaissodan  synkkiä muistoja kaiken sen loiston alla. 
Päästyämme sisään meitä odotti huikaiseva mustavalkoisin marmorilaatoin sisustettu halli, jonne valo tuli korkealta katosta koristeellisten ikkunoiden ja kaiteiden saattelemana. Marmori ja kauniit koristeelliset reliefit tekevät sisään tulosta elämyksen. Aivan mahtava aula ja ihan mielettömän upeat portaat. Aulaan yläkerrasta laskeutuvat portaat ovat kuin tehty tanssiaisten näyttävään sisääntuloon tai tunnelmalliseen vihkimisseremoniaan. Näin jo silmissäni korkeita kukkalaitteita ja shampanjalasien kilahtelevan.

Suosikkini juhlavista saleista on vihertävätapettinen Herrain sali. Korkeat ikkunat ja upea katto tekevät huoneesta todella massiivisen.  Lisää Milavidan tapeteista löytyy täältä.


Milavidan Naistensali ja Pääsaliin saa mahtumaan suuremmankin joukon juhlakansaa. Pääsaliin mahtuu ruokailijoita kerrallaan 50.

Kahvila Café Milavida on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Valitettavasti  visiittimme aikana kahvio oli kiini, joten emme päässeet tutustumaan kakkutarjontaan.

Herrainsalin ja Pääsalin välissä on baarisali. Täältä voi tilata lasillisen kuohuvaa ja nauttia kristallikruunujen luomasta tunnelmasta.

Kiertelin alakerran saleja ihastuneena unohtaen arjen ja räpsin lisää kuvia. Pienelle oli äidin huomion saaminen tässä vaiheessa melkein mahdoton tehtävä. Onneksi perhosmies ehdotti että veisi pienen viereiseen Tiitiäisen satupuistoon leikkimään.

Alakerrasta löytyi Café Milavida josta saa myös lippuja yläkerran museotiloihin ja kahvia nautittavaksi upeilla ulkoterasseilla tai kahvion saleissa. Juhlavimmissa saleissa baareineen toimii Ravintola von Nottbeck. Upeat ornamentein ja kukin koristellut kuviotapetit saivat ihastukseni. Nämä kristallikruunuin puetut salit ovat kuin tehty hääjuhlia varten. Oma suosikkini oli vihertävä tapettinen ja puukattoinen Herrainsali. Korkea ja koristeellinen tummaksi lakattu katto tuo saliin upean tunnelman

Juhlasalien välissä on kaunis baarisali ja perimmäisenä läheltä keittiötä löytyy pääsali.  Kauniisti koristeltu katto ja kohokuviokoristeiset seinät tekevät saliin herkkää juhlavuutta. Tähän juhlavampaan valkoiseen ja mintunvihreän värein maalattuun pääsaliin mahtuu juhlavieraita ruokailemaan 50 henkeä. Salit ovat mukavasti suunniteltu eri vierasmäärille ja niistä löytyy lisää Ravintola Von Nottbeckin sivuilta. Linnanrouva kertoi että vasta kunnostettu Milavida on nyt kysytty hääpaikka ensi kesälle. Kannattaa siis olla ajoissa varauksensa kanssa! Ja kun muistelee kauniita tiloja en yhtään ihmettele.


Museo Milavida


Museossa on esillä Nottbeckeistä kertova näyttely. Näyttelyä on elävöitetty nukkehahmoilla ajan mukaisissa asuissa. Kuulin että museon näyttelyissä ja tiloissa käydään ottamassa myös hääkuvia.

Pöytä oli tällä kertaa katettu vain yläkeran musotiloissa. Kauniista kattauksesta ja tapeteista voi ottaa mallia nykypäivän sisustamiseenkin.

Nottbeckit möivät rakennuksen Tampereen kaupungille 1905, jonka jälkeen kaupunki muutti nimen Näsilinnaksi. Rakennus on toiminut museona vuodesta 1908 ja toimii vieläkin. Kansalaissodassa rakennus oli punaisten tukikohtana, josta surullisia muistoja on vielä nähtävissä aulan marmoripinnoilla.

Yläkerran museotiloissa Museo Milavidassa on tällä hetkellä Nottbeckeistä kertova näyttely. Näyttelyssä saa upean kuvan Belle Époque-ajan aatelisten elämästä ja teollisuuden tuoman varallisuuden yltäkylläisyydestä. Nottbeck-näyttely kertoo myös sen että varallisuus ei auta väistämään tragedioita.

Jos olisin saanut valita Salvatore Ferragamon näyttelystä kahdet kengät, Olisin valinnut nämä. Kultaiset kengät olisivat upeat valkoisen tai smaragdin vihreän iltapuvun kanssa.Toinen museon näyttely on melkeinpä yhtä loistelias, sillä esillä on upeaakin upeampia Salvatore Ferragamon kenkiä. 1898 syntynyt italialainen kenkäsuunnittelija loihti upeita luxuskenkiä julkisuuden henkilöille.Täältä jos mistä löytyi Belle Époque!2 kommenttia:

 1. Ooooh, aivan täydellinen paikka!! <3 Ehkä hyvä etten asu Tampereella, harmittaisi jos olisin suunnitellut häät jo muualle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mahtava rakennus!

   Ja on paikassa vähän mystiikkaakin. Minua vähän pelotti käsitellä yöllä noita kuvia, jos vaikka olisi punaisen sotilaan henki vilahtanut kuvissa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡