tiistai 1. syyskuuta 2015

Belle Époqueta etsimässä: Tampereen kylpylä

Punatiilinen hotelli, tehtaan uusi elämä

Tampereen kylpylä on vanha puuvillatehdas. Nyt punatiilisessä rakennuksessa rentoudutaan pölyisen ahertamisen sijaan. Kylpylä on mainio häämatkakohde tai minilomapaikka perheelle.


Vuonna 1899 kauppaneuvos Arthur Sommer avasi puuvillatehtaan Tampereen Lapinniemeen. Tehdas oli suuri punatiilinen linnoitus, niin kuin aikalaisensa yleensä. Sen korkeista ikkunoista saivat tehtaan työläiset valoa työpisteilleen ja ihastella työmatkansa varrella vuodenaikojen vaihtumista Näsijärven syleilyssä.


Sen ympäristöön rakentui kappeli, talvipuutarha ja kauniita asuinrakennuksia. Tehdas lopetti toimintansa 1986 ja nyt se on iloksemme muutettu kylpylähotelliksi. Kiinnostuin heti Tampereen kylpylästä sen historiallisen taustan johdosta ja varasin huoneen edullisesti netin kautta.

Meitä vastaannotti valtava punatiililinna, joka levittäytyi ylevästi pitkin sataman reunaa. Rakennuksen suuret ikkunarivit tuntuivat loputtomilta. Häkellyttävä!Terveisiä Tampereelta!


Tampereen kylpylässä huoneestamme oli mahtavat näkymät. Tuijottelimme järvelle ja laskimme pilvilaivoja.


Kävellessämme ensimmäisen kerran Tampereen kylpylän ohi, rakennus tuntui valtavalta. Tässä tiilirakennuksessa ei ole hotellihuoneita, vain loma-asuntoja ja vakituisten asukkaiden asuntoja. Hotellivieraat maoitetaan viereiseen uuteen rakennukseen. 
Hotellin sisällä ei ole nähtävillä rakennuksen historiasta muuta kuin valokuvia, kaikki on uusittu pintoja myöten. Vanha asiakas kertoi että pöliseviä puuvillapaaleja heiteltiin receptionin kohdalla tehtaan ollessa käynnissä. Saimme suuren, kauniin huoneen kattojen yläpuolella viereisestä uudesta hotellirakennuksesta. Huoneessa oli mielettömän upea järvinäköäala ja tuijottelimme kimaltelevan aavan yllä leijailevia pilvilampaita.

Huoneessa meille oli kylpytakit ja pyyhkeet. Tosin kylpytossuista piti maksaa baarikaappiin 3 euroa. Itse olin ollut kaukaa viisas ja olin pakannut omat tossut mukaan ja pienelle kylpyviitan ja uimavaippoja uimapukujen lisäksi.

Menimme  kylpylään ja aluksi meitä kummastutti satojen lukittujen pukukoppien sali. Etsiskelimme avointa pukukoppia tai ohjeita, kunnes huomasimme että hotellivieraille oli varattu avonaiset pukukopit ja niiden vieressä oli lukollisia lokeroita. Kopeissa luki että hotellivieraat voivat vaihtaa vaatteet huoneissaan ja kulkea läpi hotellin kylpytakissa ja niissä tohveleissa. Me ollaan niin maalta ettei heti tajuttu.
Kävimme maistelemassa erikoisia pizzoja. Löysimme lenkillä pienen mäen päältä ikkunan josta näki kylpylään. Mäeltä löytyi muutakin kerron siitä myöhemmin.


Kylpylä oli ihmettelyn jälkeen mukava paikka porealtaineen ja höyrysaunoineen. Pienen mieleen oli norsuliukumäki, joka laski lämpimään lastenaltaaseen. Allasbaari ei ollut maanantaina auki, iskä olisi halunnut kylmän saunaoluen. Onneksi iskä sai sitten pizzan kanssa yhden.

Aika kuluu täällä yllättävän nopeasti ja mukavaa on ollut. Ei ihme että tämä on monen minihäämatkakohde. Päätimme jäädä vielä toiseksi yöksi, kerron sitten lisää kun palailemme täältä.  Minulla on niin paljon ihanaa kerrottavaa! Varaa oma lomasi tästä!

Kylpylotrailun jälkeen kävimme pitkällä vaunulenkillä Näsijärven rantaa pitkin. Nautimme auringon viimeisistä säteistä. Ihana Tampere! On muuten upeaa käydä juoksulenkillä näissä upeissa maisemissa ja raikkaassa järvi-ilmassa. 

Historiallisia kuvia löytyi Lapinniemen puuvillatehtaasta Työväenmuseo Werstaasta. Werstaassa oli esillä koko kirjo vanhaa puuvillateollisuutta ja tietoa Tampereen kylpylän historiallisista tehdasajoista. Suosittelen tutustumiskäyntiä hotelliin majoittuville.


Lähtöaamuna Tampereen kylpylästä löysimme merkkejä vanhasta tehdashallista, ne oli sisustettu ympäristöönsä niin ettei edes ajattele niiden kuuluvan 100 vuotta vanhaan tehtaaseen. Tiilirakennuksen 2. kerroksesta löytyi myös vanha portaikko ja vähän muutakin industrial meininkiä. Päätän raporttini tähän!

2 kommenttia:

  1. Tuonne vois kyllä varata itsellekin yhden yön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Su-ti on aika moni juttu kiinni. En tiennyt että Tampere on näin kiva kaupunki!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡